8 Başlıkta Golden Visa: İspanya mı, Portekiz mi?

Golden Visa, T.C. vatandaşı ailelerin yatırım karşılığında Avrupa’da oturum izni almalarını sağlayan programın adıdır. Bazı aileler alınacak oturum izninin getireceği vizesiz seyahat özgürlüğünü önemser, bazı aileler ise oturum izninin ötesinde Avrupa vatandaşlığının sunacağı avantajlarla çocuklarının Avrupa’da daha donanımlı bir eğitim alabilmelerinin önünü açarak özgürce istedikleri Avrupa ülkesinde kariyer yapabilmelerini hedefler.

Vize sıkıntıları ve pandemi sırasında yaşanan sınırlamalarla birlikte birçok yatırımcı aile, gelecek kaygısıyla yatırım karşılığında güvenli bir yaşam altyapısı sunan Avrupa ülkelerinin vatandaşlık programlarını mercek altına alıyor. Özellikle Portekiz ve İspanya, Golden Visa programına sahip dikkat çeken ülkelerin başında geliyor.

2024 yılında Golden Visa ülke seçimi nasıl yapılmalı? Konuşulmayan şaşırtıcı gerçekleriyle İspanya ve Portekiz Golden Visa karşılaştırmasını sizler için hazırladık.  İşte tüm aileleri düşündürecek 8 çok önemli fark:

İSPANYA PORTEKİZ
1 Çifte Vatandaşlık başvurusu için ülkede yılda kaç gün kalınmalı? Yılda 183 gün ve 10 yıl boyunca İspanya’da yaşamalı Yılda sadece 7 gün (5 yıl boyunca). Portekiz’de yaşama zorunluluğu yok.
2 Vatandaşlık için uyum sınavı mevcut mu? Evet Hayır
3 Yatırım elden çıkarıldığında oturum hakkı iptal ediliyor mu? Evet. Vatandaşlık alınana kadar, 10 yıl boyunca yatırım tutulmalıdır. Yatırımı sadece 5 yıl tutmak yeterlidir.
4 Vatandaşlık aldıktan sonra yatırımın nakde çevrilme hızı Emlakçının performansına ve piyasa koşullarına bağlı 5 iş günü
5 Yatırımdan çıkarken karşılaşılan masraflar Emlak danışmanlığı Sıfır
6 Değer artış ve kira gelir vergisi oranları %26 ve %19 Sıfır
7 Veraset Vergisi 398.778 Euro üstü için %29,75 – 797.555 Euro üstü için %34 Sıfır
8 18 yaşını aşan çocuklar vizelerini uzatabilirler mi? Hayır Evet

 

Şimdi, İspanya Golden Visa ve Portekiz Golden Visa 2024 programlarının karşılaştırıldığı tablodaki hususları detaylandıralım:

  • Çifte Vatandaşlık Başvurusu için Ülkede Yılda Kaç Gün Kalınmalı?

İspanya ve Portekiz’in Golden Visa programlarında vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. Portekiz’de yılda yalnızca 7 gün veya iki yılda toplam 14 gün geçirerek beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir. İspanya Golden Visa uygulamasında ise ailece 10 yıl boyunca her sene en az 183 gün İspanya’da yaşama zorunluluğu vardır.

  • Vatandaşlık için Uyum Sınavı Mevcut mu?

Her ülkenin yatırımla vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. İspanya’da uyum sınavı mevcut olup, Portekiz’de ise uyum sınavı bulunmaz.

  • Yatırım Elden Çıkarıldığında Oturum Hakkı İptal Ediliyor mu?

Yatırımla vatandaşlık veya oturum kapsamında bazı ülkeler yatırımın satılmasına izin vermemektedir.  İspanya’da satın alınan gayrimenkuller İspanya vatandaşlığı alınana kadar veya vatandaşlık alınamıyor ise, ömür boyu elde tutulmalıdır. İspanya Golden Visa programında kalıcı oturum söz konusu değil. Portekiz’de ise süresiz oturum kartı alındıktan sonra yatırım elden çıkarılabilir ve para Portekiz’in dışına çıkarılabilir.  Yatırımın nakde döndürülebiliyor olması her yatırımcının hakkıdır. Vatandaşlık süresi dolduktan sonra yatırım elden çıkarılabilir. İspanya’da en az 10 yıl boyunca yatırım tutulmalıdır. Bu süre Portekiz için sadece 5 yıldır. Vatandaşlık için yatırımı 5 yıl Portekiz’de tutmak yeterlidir.

  • Vatandaşlık Aldıktan Sonra Yatırımın Nakde Çevrilme Hızı

Portekiz Hükümeti, 7 Ekim 2023 sonrası sadece fon yatırımı yoluyla Golden Visa başvurularını kabul etmektedir. Eğer yatırım yapılan fonun niteliği açık uçlu yani likit tip ise Portekiz vatandaşlığını alır almaz 5 iş gününde nakdinize ulaşarak paranızı Portekiz’in dışına çıkarabilirsiniz. Fon seçiminde vatandaşlık için gerekli süre ile uyumlu fonlara öncelik verilmesi faydalı olacaktır.  Bu detayı Golden Visa yatırımcıları atlamamalıdır. İspanya’da 10 yıl boyunca yaşayıp, dil ve uyum sınavını geçip vatandaşlık aldıktan sonra gayrimenkul satılabilir. Gayrimenkulün satış hızı bankaların faiz oranlarına ve piyasadaki talebe göre değişecektir.

  • Yatırımdan Çıkarken Karşılaşılan Masraflar

Portekiz’de fon yatırımları elden çıkarılırken bir masraf ödenmez. İspanya’da ev sahipleri gayrimenkul satışında emlak komisyonu ödemek durumundadır. Bu oran yatırım öncesi mutlaka bilinmelidir.

  • Yatırım Nakde Dönüştürüldükten Sonra Sermaye Değer Artış vergisi

Portekiz ve İspanya’nın Golden Visa yatırımcılarından tahsil ettiği ‘yatırımın değer artış’ vergisi farklıdır.  Portekiz yatırım fonu çeşitlerinde gerek temettü gelirleri gerek sermaye değer artış vergisi sıfırdır.  İspanya’da gayrimenkul değer artış vergisi %26 olup, kira gelir vergisi ise %19’dur.

  • Veraset Vergisi

Portekiz’de veraset vergisi sıfırdır. Sadece binde sekiz damga pulu vergisi bulunur. İspanya’da ise veraset vergisi şu şekildedir.

EVİN DEĞERİ İSPANYA VERASET VERGİ ORANI PORTEKİZ VERASET VERGİ ORANI
398.778 EURO ÜZERİ %29,75 Sıfır
797.555 EURO ÜZERİ %34 Sıfır

 

  • 18 Yaşını Aşan Çocuklar Vizelerini Uzatabilirler mi?

İspanya Golden Visa uygulamasında aile birleşimi kapsamında finansal olarak aileye bağımlı aile fertleri 18 yaşını aştıklarında vizelerini uzatamazlar. Portekiz Golden Visa uygulamasında ise 18 yaşını aşan aile fertleri öğrenci kalmaya devam etmeleri durumunda oturum kartlarını uzatabilir ve Portekiz vatandaşlığına başvurabilir. Bu detay ailelerin gözünden kaçabilmektedir.

Avrupa vatandaşlığının elde edilmesindeki zorluklar, veraset vergisinin yüksek oluşu ve vergi yükümlülüklerinin ağırlığı nedeniyle Türkiye’den daha az aile İspanya’yı tercih etmektedir.

Özetle 2024 İspanya Golden Visa Uygulamasının Dezavantajları

  1. İspanya Golden Visa programında yatırımcıya ve aile fertlerine kalıcı oturum söz konusu değildir.
  2. İspanyol vatandaşlığını alabilmek için her yıl 6 ay olmak üzere, en az 10 sene süreyle İspanya’da ailece yaşanmalıdır.
  3. İspanyol vatandaşlığı alıncaya kadar satın alınan gayrimenkul elden çıkarılmamalıdır. Aksi halde Altın Vize uzatılmaz.
  4. Eğer İspanyol vatandaşlığı alınamıyor ise, satın alınan gayrimenkul ömür boyu elde tutulmalıdır.
  5. İspanya’ya taşındıktan sonra, vatandaş olunsun veya olunmasın, Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki gelirleriniz üzerinden vergi ödemeniz gerekir.
  6. Ekonomik olarak size bağımlı olan çocuklarınız 18 yaşını aştıklarında Altın Vize oturum kartlarını uzatamazlar.

2024 Yılında Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı?

2024 Yılında Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda 2024 yılında İspanya ve Portekiz Golden Visa karşılaştırması yapıldığında T.C. vatandaşları için en avantajlı olanı Portekiz’e aittir. Özetle;

  • Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için Portekiz’de yaşama zorunluluğu yoktur.

Türkiye’deki aile düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün veya iki yılda toplam 14 gün Portekiz’de geçirerek ailece beş yıl sonra AB vatandaşlığına başvurulabilir. İspanya’da ise 10 yıl boyunca ailece her sene en az 183 gün yaşanmalıdır.

  • Ek bir yatırım yapmadan aile üyeleri programa dâhil edilebilir.

Yatırımcı eşini ve 23 yaşına kadar bakmakla yükümlü olduğu çocuklarını başvurusuna dâhil edebilir  (18 yaşından büyük çocuklar ekonomik olarak aileye bağımlı olmalı). Anne-babalar ise 65 yaşın altındaysa ekonomik olarak bağımlı olmalıdır.

  • Beş yıl sonra Portekiz pasaportuyla Avrupa’nın dilediğiniz ülkesinde yaşama, çalışma ve eğitim hakkı da vardır.

Beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaşama, çalışma ve eğitim haklarından faydalanabilmek mümkündür.

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları:

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa için detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.