Portekiz Golden Visa Fon Yatırımında 4 Ölümcül Hata ve Çözümleri

Portekiz Golden Visa, fon yatırımı karşılığında Türkiye’den taşınmadan Avrupa vatandaşlığını almak isteyen aileler için en çok tercih edilen programdır. Portekiz pasaportuyla çocuklarının Avrupa’daki eğitim ve kariyer fırsatlarını yakalayabilmeleri, AB ülkelerine vizeye ihtiyaç duymadan hareketlilik ve Portekiz vatandaşlığı sonrası yatırımını ülkeden çıkartabilmek birçok ailenin öncelikleri arasındadır. Bu yüzden Portekiz Golden Visa, diğer Avrupa ülkelerinin Golden Visa programlarıyla karşılaştırıldığında T.C. kökenli ailelerin en favori seçeneğidir.

Bu blog yazısında, 7 Ekim 2023 tarihli Golden Visa yasa değişikliği sonrası Portekiz fonlarına yatırım yaparken en sık yapılan hataları ele alacağız ve bu hayati hatalardan nasıl kaçınılabileceğine dair bilgiler vereceğiz.

Fonların Yeni Yasayla Uyumlu Olmaması

Yeni düzenleme sonrasında fonların veya fonların yatırım yaptığı şirketlerin gayrimenkul projelerine doğrudan veya dolaylı yatırım yapmaları Golden Visa kapsamı dışında bırakılmıştır. Bu kural değişikliği hem fon şirketlerini hem de Golden Visa yatırımcılarını çok yakından ilgilendiriyor.

Portekiz’deki fon şirketleri açısından bakıldığında yasa değişikliği sonrası adeta ‘maç oynanırken kural değiştirildi’. 7 Ekim 2023 öncesi Golden Visa uyumlu birçok fon Portekiz’de gayrimenkul projelerine yatırım yapmıştı ve yasa değişikliğiyle bu fonlar Golden Visa uyumluluklarını maalesef yitirdiler. Buna rağmen Türkiye’de ve Portekiz’de birçok aracı kurum geçmişte gayrimenkul projelerine yatırım yapmış bu fonların pazarlamasını hâlâ yapıyor. Bununla birlikte, bazı avukatlık firmaları ise bu gerçeği bilmelerine rağmen Golden Visa yatırımcılarına fonların Golden Visa uygunluğuna maalesef yeşil ışık yakabilmektedirler. Fonların ‘yatırım faaliyetleri arasında doğrudan veya dolaylı olarak gayrimenkul projelerine yatırım yapmama’ yasağına karşı gelmeleri durumunda, Portekiz kamu kuruluşu olan AIMA (A Agência para a Integração, Migrações e Asilo) Türkçesi Portekiz Entegrasyon, Göç ve İltica Dairesi Başkanlığı tarafından Golden Visa yatırımcılarının Golden Visa başvurularının ve oturum izinlerinin yenilenmemesi ya da başvurularının iptali gerçekleştirilir. Nitekim, 10 Ekim 2024 tarihinde Portekiz’in en çok okunan ekonomi haber sitesi olan Eco.Sapo’da yayınlanan habere göre bazı Güneydoğu Asya ve Kuzey Asya kökenli Golden Visa alanında aktif fon kuruluşlarına söz konusu yasaya aykırı faaliyetleri nedeniyle hükümet tarafından soruşturma başlatılmıştır.

Golden Visa başvuru kart yenileme ve Portekiz vatandaşlığı iptalini önleyebilmek için fonların ve yatırım yaptıkları/yapacakları şirketlerin ‘management regulation’ incelemelerinin Portekiz’deki kurumsal ve bağımsız bir avukatlık firması tarafından titizlikle tamamlanması sonrasında hazırlanacak ‘due diligence’ raporunda şu ifade mutlaka görülmelidir:  ‘The fund is 100%  Golden Visa eligible with the new law’. Yatırım fonlarının Golden Visa yani Altın Vize almaya hak kazandırabilmesi için 4 Temmuz tarihli 23/2007 sayılı kanunun 3. maddesi gereği yeni Golden Visa yasasıyla uyumluluğunun hafife alınmaması gereken bir husus olduğunu unutmamak önemlidir.

Fon Şirketlerinin Sözüne İnanmak ve Yazılı Taahhütname Almamak

Fonun yeni Golden Visa yasası ile uyumlu olma durumunu sürdürmesi de bir gerekliliktir. Fonun ve yatırım yapacağı tüm şirketlerin yönetim planı iyi araştırılmalıdır ve Portekiz vatandaşlığı alıncaya kadar fon şirketinden gayrimenkul projelerine doğrudan ve/veya dolaylı hiçbir yatırım yapmayacağına dair yazılı bir taahhütname alınmalıdır. Bu taahhütname Portekiz göçmenlik bürosu AIMA ile ileride bir sorun yaşanması durumunda Golden Visa yatırımcılarını koruyabilecektir.

Portekiz Golden Visa Fon Yatırımında 4 Ölümcül Hata

Fonun Likit Olduğunu Düşünmek

Portekiz Golden Visa uyumlu fonların büyük bir bölümü likit yani açık fon değildir. Çoğunluğu kapalı fonlardan oluşur. Kapalı fonlar yatırımlarını istedikleri zaman ve istedikleri fiyattan satamayabilirler. Bir başka ifadeyle fonların yatırımlarının nakde dönüşmesi uzun zaman alabilir. Portekiz vatandaşlığına başvurduktan hemen sonra yatırımınıza ihtiyacınız olursa, hızlı çıkış için Golden Visa uyumlu ‘açık’ yani likit fonlarla ilerlenebilir.

Fonun Finansal Cazibesine Kanmak

Yatırım yapacağınız fonun vaat ettiği değer artış ve temettü getirisi finansal açıdan aşırı cazip ise daha fazla düşünmenizi gerektirecektir. Sadece Golden Visa amaçlı çıkarılmış fonlara dikkat etmekte fayda var. Portekiz Golden Visa kapsamında sadece getiri oranına bakıp cazip diye Portekiz’de fon yatırımı yapılmamalıdır.

Portekiz Golden Visa yatırım fonu uzmanı EUPorto ile iletişime geçerek yeni Portekiz Golden Visa yasası ile uyumlu Açık uçlu likit ve Kapalı uçlu banka fonlarının getirileri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Kuruluşundan bu yana sektöründe öncü konumunu koruyan EUPorto, Türkiye’de Portekiz Golden Visa odaklı çalışıp kendi fon ürününü sunmayan tek bağımsız kuruluştur.

Portekiz Golden Visa sektöründe öncü konumunu her geçen yıl pekiştiren EUPorto, yatırımcılarının farklı getiri beklentilerini gözeterek oluşturduğu Portekiz’in finansal piyasa konjonktürüyle uyumlu gerek açık uçlu gerekse kapalı uçlu sağlam banka fonlarını sunar.  Böylece Golden Visa yatırımcıları; Portekiz vatandaşlığını alınıncaya kadar birikimlerini koruma ve değerlendirme imkânı edinirler.

Özetle EUPorto;

  1. Takasbank mantığıyla çalışan yani devlet güvencesinin olduğu yeni yasayla uyumlu likit fon portföyüne sahiptir.
  2. Sahibinin bankaların olduğu yeni yasa ile uyumlu en sağlam fon portföyüne sahiptir.
  3. Golden Visa yıllarında temettü geliri hedefi olan yatırımcılara özel zengin yeni yasayla uyumlu fon portföyüne sahiptir.

Sağlamcı Golden Visa yatırımcılarına özel katma değeri yüksek zengin fon portföyüyle Portekiz Golden Visa yatırım danışmanlığı hizmeti sunmaktadır.

Başarı Odaklı Profesyonel Golden Visa Ekibi

Profesyonel Golden Visa danışmanlığı yaklaşımıyla sadece Portekiz’e odaklanan EUPorto, 2017’den günümüze Golden Visa sektörüne yön veren öncü kurum olmasının gerektirdiği uzmanlık, lokallik ve risk yönetimi geçmişi ile öne çıkan uzman bir kadroya sahiptir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hâkimiyet
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

300’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Gerek Golden Visa uyumlu banka fonları, gerekse Portekiz kamu bankası destekli en güvenilir fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Portekiz’de Yaşam Kalitesi

Portekiz’de Yaşam Kalitesi

Portekiz Golden Visa ile Yaşam Kalitenizi Yükseltin! Portekiz 2012’de Golden Visa Oturum Programı’na başladıktan sonra, özellikle…
Detaylı Bilgi Alın.