Sıkça Sorulan Sorular

  1. Ana Sayfa
  2. /
  3. Sıkça Sorulan Sorular

Avrupa Birliği’ndeki en uygun şartlarda hızlı oturma ve çalışma izni programı Portekiz’indir.
Yunanistan Altın Vizesi sadece oturum iznini kapsar, çalışma iznini içermez. Yani alacağınız kartla Yunanistan’da iş kuramaz veya bir yerde çalışamazsınız. Yunanistan vatandaşlığı için Yunanistan’da 7 yıl yaşama şartı vardır. Ayrıca Yunanistan’daki gayrimenkulünüzü sattığınızda oturum hakkınız otomatik olarak ortadan kalkmaktadır.
İspanya Altın Vize programında ise vatandaşlık alabilmeniz için yılda 6 aydan fazla İspanya’da yaşama şartı vardır. Şartlar yerine getirildikten 10 yıl sonra vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz.
Portekiz’de ise minimum 280.000 Euro değerinde gayrimenkul yatırımı veya net 500.000 Euro tutarında yatırım fonu alımı ile oturma ve çalışma izni alınabilmektedir.
Portekiz Golden Visa programı ile 5. yılda Portekiz, yani Avrupa Birliği pasaportuna başvuru hakkı elde edersiniz. Pasaportunuzu alıncaya kadar Portekiz’de yaşama zorunluluğu bulunmadığından gayrimenkulünüzü kiraya vererek Euro kira geliri elde edebilirsiniz.
Vatandaşlığı aldıktan sonra gayrimenkulünüzü satıp paranızı dilediğiniz ülkeye götürebilirsiniz. Yılda sadece 7 gün geçirerek alınabilen Portekiz Altın Vizesi’nin diğer Golden Visa veren ülkelere göre avantajları bu şekilde özetlenebilir.

EUPorto’nun projelerinden yatırım yapan yatırımcıların çoğunluğu dünyanın dört bir yanından gelir. Portekiz emlak piyasasına hâkimiyetimiz sayesinde, EUPorto’nun çalıştığı partnerler yıllardır Portekiz piyasasında performanslarıyla istikrar ve güvenilirliğini kanıtlamıştır.
Böylece, EUPorto tek bir projeyi tüm müşterilere pazarlamak yerine Golden Visa adaylarının ihtiyaçları doğrultusunda çözüm önerileri sunar ve aldığı geri bildirimlerle çözüm sürecinde birlikte ilerler.

Çocuklarınız kaç yaşında olursa olsun, Portekiz’de onlara uygun dünya standartlarında yabancı okullar bulunuyor. Başkent Lizbon ve Porto’da, İngiliz, Amerikan, Alman, Fransız okulları bulunur. Bu okullarda IB, A Level, Baccalauréat ve Habitur eğitim sistemleri mevcuttur. Tüm dersler okulun anadilinde ve uluslararası standarttadır; örneğin Amerikan ve İngiliz okullarında, tüm dersler İngilizcedir.

Evet mümkündür. Başvuru sahiplerinin aşağıdaki durumlarda başvuruları reddedilebilecektir.
a) Minimum süre olan beş yıl boyunca yatırımın elde tutulmaması;
b) Portekiz’de belirtilen minimum kalış sürelerine uyulmaması;
c) Hapis cezasına mahkûm edilmiş olmak;

Evet, süresiz oturum veya vatandaşlık aldıktan sonra mülkünüzü satabilir, paranızı istediğiniz ülkeye gönderebilirsiniz.

Evet. Kira geliri elde edebilmek için alınan gayrimenkul arzu edilirse kiraya verilebilir.

a) Gayrimenkul satın alırken ödenen masraflar:
– Tapu Devri Vergisi (IMT), vergi miktarı satın alma değerine göre değişiklik gösterir.
– Pul Vergisi
b) Yıllık bazda ödenen vergiler:
Belediyeye yapılan “IMI” emlak vergisi. Rayiç değeri üzerinden alınıp, binde 3 ile binde 4,5 arasında değişmektedir.
c) Apartman aidatı

Hayır. Golden Visa (Altın Vize) yatırımcısı, 183 günden fazla Portekiz’de kalmamış ise, Portekiz dışından elde ettiği gelirler için Portekiz’de vergi ödemeyecektir.

Golden Visa (Altın Vize) başvurusunun işleme alınması iki üç ay sürebilmektedir.

SEF’e (Yabancılar ve Sınır Hizmetleri) online ödenir.
a) Her aile üyesi başına başvuru işlem ücreti 533 Euro (başvuruda ve yenilemelerde)
b) Her başvuru sahibinin ilk oturum kart için 5.325 Euro
c) Golden Visa (Altın Vize) kartlarının yenilenmesi – tüm başvuru sahipleri için kart başına 2.663 Euro

Portekiz vergi numarası Portekiz vergi dairelerinden (Finanças) yasal temsilciniz tarafından alınır.

Golden Visa (Altın Vize) başvurusu genellikle Portekizli bir avukat aracılığıyla Yabancılar ve Sınır Hizmetleri’nin (SEF) web sitesinden online kayıt yöntemiyle yapılmaktadır. Ön onay sonrasında yatırımcı ve aile üyeleri parmak izi, imza ve diğer formaliteleri yerine getirmeleri için Portekiz’e gitmeleri ve (SEF) Yabancılar ve Sınır Hizmetleri’ne bizzat başvuruda bulunmaları gerekmektedir. Golden Visa (Altın Vize) kapsamında herhangi bir adım atmadan önce Portekiz’de yatırım ve Golden Visa konusunda deneyimli EUPorto yetkililerinden danışmanlık almanızı önemle tavsiye ederiz.

Evlenme kayıt örneği, adli sicil kaydı gibi bazı belgelerin Portekiz’e gönderilmeden önce apostillenmesi gerekir. Bu belgelerin güncel listesini ve en kolay nasıl yapılabileceğini EUPorto yetkililerine danışabilirsiniz.

Golden Visa (Altın Vize) programı kapsamında alınan ilk oturma izni Pandemi nedeniyle iki yıllık geçerli olacaktır. İki yıl sonra yenilenmeye tâbidir.

Golden Visa (Altın Vize) yatırımcısının ve aile fertlerinin birtakım şartları yerine getirmeleri yeterli olacaktır.
a) Yatırımın minimum 5 yıl tutulması;
b) Yatırım bedelinin yurt dışından gelmesi;
c) Schengen vizesi ile Portekiz’e giriş yapılması;
d) Portekiz Göçmenlik Bürosu’ndan veya Schengen makamları ile daha önce yasal bir problem yaşanmamış olması;
e) Adli sicil kaydının temiz olması;
f) Portekiz’de minimum kalış süresi kuralına uyması: Her yıl için toplamda sadece yedi gün Portekiz’de bulunma şartı.

Adli sicil kaydı, doğum belgesi gibi bazı dökümanların Portekizce’ye çevrilmesi gerekir. Portekizceye çevrilmesi gereken dökümanların güncel listesi için EUPorto yetkililerine danışabilirsiniz.

Aşağıdaki belgelerin hazırlanması gerekmektedir:
– Yatırım için gerekli olan fonun belgelenmesi;
– Pasaport;
– Portekiz vergi numarası;
– Adli sicil kaydı;
– Yatırımcının yatırım taahhüdü;
– Yatırımcının ilk başvuru ücretinin makbuzu.

Golden Visa (Altın Vize) sahipleri ancak beşinci yılın sonunda Portekiz vatandaşlığına hak kazanılır.
Portekiz vatandaşlığı alabilmek için yatırımcı ve aile fertlerinin şu şartları yerine getirmeleri gerekir:
– Adli sicil kaydının temiz olması;
– A2 seviyesinde Portekizce temel dil bilgisi.

Golden Visa (Altın Vize) sahipleri ancak beşinci yıl sonunda Portekiz’de kalıcı oturum izni almaya hak kazanılır.
Yatırımcı ve aile üyelerinin, Portekiz’de süresiz oturum başvurusunda bulunabilmek için aşağıdaki kriterleri yerine getirmesi gerekmektedir:
– Son beş yıl içerisinde adli sicil kaydının temiz olması;
– Mevcut gelirini belgelemesi;
– Portekiz’de konakladığını belgelemesi;
– A2 seviyesinde Portekizce temel dil bilgisi.

– Portekiz’e giriş yapılabilmesi için vize alınmasına gerek yoktur.
– Avrupa’da seyahat edebilmek için vizeye gerek yoktur. (Schengen bölgesi)
– Portekiz’de yaşamak, okumak ve çalışmak imkânı sunar.
– Aile üyelerini de kapsar.
– Minimum kalış süreleri ve vergi istisnaları ile diğer programlardan ayrışır.
– Beşinci yılın sonunda süresiz ikamet imkânı sağlar.
– Beşinci yılın sonunda Portekiz pasaportu yani Avrupa Birliği vatandaşlık imkânını sunar.

Schengen Bölgesi 26 Avrupa ülkesinden oluşur. Portekiz oturum kartı ile yatırımcı ve aile fertleri üye tüm ülkelere serbestçe girip, seyahat edebilir.
Schengen Bölgesi ülkeleri:
Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre. Bulgaristan, Hırvatistan ve Romanya Schengen Bölgesi’ne aday konumda olan ülkelerdir.

Evet. Yatırımcının aile üyeleri de “aile birleşimi yoluyla” başvuruda bulunarak oturum kartı alabilirler. Golden Visa (Altın Vize) çocukları, eş ve bağımlı aile üyeleri de kapsamaktadır. Aile üyeleri de beş yıl sonra Portekiz vatandaşlığına veya süresiz oturum kartına başvurabilirler.

a) Gayrimenkul yatırımı yolu ile:
1. Minimum 500.000 Euro değerinde gayrimenkul satın alınması
2. Minimum 400.000 Euro değernide gayrimenkul satın alınması (nüfus yoğunluğu düşük yerlerden olması koşuluyla)
3. Minimum 350.000 Euro değerinde gayrimenkulün satın alınması (30 yaşından büyük olması veya kentsel dönüşüm bölgesinde bulunması koşuluyla)
4. Minimum 280.000 Euro değerinde gayrimenkulün satın alınması  (Nüfus yoğunluğu düşük yerlerden, 30 yaşından büyük olması veya kentsel dönüşüm bölgesinde bulunması koşuluyla)

b) Net 500.000 Euro yatırım fonu alımı ile.

Golden Visa (Altın vize) , Portekiz Hükümeti’nin, yabancı yatırımcıları Portekiz’e çekmek amacıyla oluşturduğu yatırım yoluyla oturum izni programıdır. Avrupa Birliği’ne üye olmayan ülke vatandaşlarının, Altın Vize kapsamında, Portekiz’de oturma hakkı kazanabilmek için yasada belirtilen yatırımlardan birini gerçekleştirmeleri gerekir. Alınacak oturum kartı ile yatırımcı ve aile üyeleri Portekiz’de yaşayabilir, Avrupa’nın Schengen bölgesinde özgürce seyahat edebilmektedir. Yabancı yatırımcıları Portekiz’e çekmeyi hedefleyen Altın Vize programı, kolaylıkla uygulanabilir ve şeffaf yasal gereklilikleri olan Avrupa’nın en esnek programıdır. Minimum konaklama şartına sahip olup, TC kökenli vatandaşlarımıza en cazip oturum izni programıdır.

Portekiz’de kira gelirlerinden % 28 oranında vergi alınmaktadır.

Evet, EUPorto sadece Portekiz Golden Visa konusunda uzmanlaşmıştır. Gayrimenkulünüzü portföyündeki mevcut yerli ve yabancı yatırımcılarına sunabileceğinden dolayı hızlıca sonuç alırsınız.

Detaylı Bilgi Alın.