Yunanistan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa Arasındaki 10 Fark

Yatırımla vatandaşlık programı kapsamında her T.C. vatandaşının bir ‘B’ planı olarak oturma iznine ve hatta Avrupa pasaportuna sahip olması mümkün. T.C. vatandaşları son zamanlarda yaşadıkları vize sıkıntıları ve pandemi sırasında yaşanan sınırlamalar sonrası ailelerine, yatırım karşılığında daha iyi altyapı sunan Avrupa ülkelerinin oturum ve çifte vatandaşlık programlarını mercek altına aldı.

2024 yılında Golden Visa seçimi nasıl yapılmalı sorusuna yanıt verebilmek için, Yunanistan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa programlarının karşılaştırmalı tablosunu aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz:

YUNANİSTAN PORTEKİZ
1 Çifte Vatandaşlık başvurusu için ülkede yılda kaç gün kalınmalı? Yılda 183 gün ve 7 yıl boyunca Yunanistan’da yaşamalı Yılda sadece 7 gün (5 yıl boyunca). Portekiz’de yaşama zorunluluğu yok.
2 Vatandaşlık için uyum sınavı mevcut mu? Evet Hayır
3 Vatandaşlık için dil sınavının seviyesi nedir? B1 (Üniversite seviyesi) A2 (Başlangıç seviyesi)
4 Yatırım elden çıkarıldığında oturum hakkı iptal ediliyor mu? Evet Beş yıl sonunda süresiz oturum kartı veya pasaport alındıktan sonra yatırım elden çıkarılabilir.
5 Vatandaşlık aldıktan sonra yatırımın nakde çevrilme hızı Emlakçının performansına ve piyasa koşullarına bağlı 5 iş günü
6 Yatırımdan çıkarken karşılaşılan masraflar Emlak danışmanlığı Sıfır
7 Değer artış ve kira gelir vergisi oranları % 15 ve %11-33 Sıfır
8 Veraset Vergisi 267.000 Euro üstü için % 40 Sıfır
9 Erkek çocukları için askerlik zorunlu mu? Evet Hayır
10 Golden Visa kartı çalışma hakkı sunuyor mu? Hayır Evet

 

Yunanistan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa Karşılaştırması

Şimdi, Yunanistan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa 2024 programlarının karşılaştırıldığı tablodaki hususları detaylandıralım:

  • Çifte Vatandaşlık Başvurusu için Ülkede Yılda Kaç Gün Kalınmalı?

Yunanistan ve Portekiz’in Golden Visa programlarında vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. Portekiz’de yılda yalnızca 7 gün veya iki yılda toplam 14 gün geçirerek beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir. Yunanistan Golden Visa uygulamasında ise ailece 7 yıl boyunca her sene en az 183 gün yaşanmalıdır.

  • Vatandaşlık için Uyum Sınavı Mevcut mu?

Her ülkenin yatırımla vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. Yunanistan’da uyum sınavı mevcut olup, Portekiz’de ise uyum sınavı bulunmaz.

  • Vatandaşlık için Dil Sınavının Seviyesi Nedir?

Vatandaşlık kapsamında Yunanistan B1 yani ileri seviyesinde Yunanca dil bilgisi isterken, Portekiz ise A2 yani düşük seviyede Portekizce bilinmesini talep eder. Yunancada Yunan alfabesi kullanıldığını hatırlatalım. Portekizce ise İspanyolca, İtalyanca, Fransızcaya benzer ve Türkçede kullandığımız Latin harflerine sahiptir.

  • Yatırım Elden Çıkarıldığında Oturum Hakkı İptal Ediliyor mu?

Yatırımla vatandaşlık veya oturum kapsamında bazı ülkeler yatırımın satılmasına izin vermemektedir.  T.C. kökenli yatırımcılar süresiz oturum veya Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra yatırımlarını elden çıkartıp Portekiz dışına çıkarabilirler.  Yunanistan’da yatırım yapan başvuru sahipleri yatırımlarını sattıklarında oturum haklarını kaybederler. Halbuki, Portekiz’de beş yıl sonra vatandaşlığa başvurup Portekiz pasaportu elde edildiğinde yatırımı elden çıkarmak hatta parayı Portekiz dışına çıkarmak da mümkündür. Vatandaşlık hakkı devam eder. Yatırımın nakde döndürülebiliyor olması her yatırımcının hakkıdır.

Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı?

  • Vatandaşlık Aldıktan Sonra Yatırımın Nakde Çevrilme Hızı

Portekiz, 7 Ekim 2023 sonrası sadece fon yatırımı yoluyla Golden Visa başvurularını kabul etmektedir. Eğer yatırım yapılan fonun niteliği likit tip ise Portekiz vatandaşlığı alınır alınmaz 5 iş gününde nakdinize ulaşıp paranızı Portekiz’den çıkarabilirsiniz. Kapalı fonlarda ise Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra fazladan 5-6 yıl beklemek durumunda kalınabilir. Fon seçiminde vatandaşlık için gerekli süre ile uyumlu fonlar iyi araştırılmalıdır. Bu detayı Golden Visa yatırımcıları atlamamalıdır. Yunanistan’da 7 yıl boyunca yaşayıp, dil ve uyum sınavını geçtikten sonra gayrimenkul satılabilir. Gayrimenkulün satış hızı bankaların faiz oranlarına ve piyasadaki talebe göre değişecektir.

  • Yatırımdan Çıkarken Karşılaşılan Masraflar

Portekiz’de fon yatırımları elden çıkarılırken bir masraf ödenmez. Yunanistan’da ev sahipleri gayrimenkul satışında emlak komisyonu ödemek durumundadır. Bu oran yatırım öncesi mutlaka bilinmelidir.

  • Yatırım Nakde Dönüştürüldükten Donra Sermaye Değer Artış Vergisi

Portekiz ve Yunanistan’ın Golden Visa yatırımcılardan tahsil ettiği ‘yatırımın değer artış’ vergisi farklıdır.  Portekiz yatırım fonlarında gerek temettü gelirleri gerek sermaye değer artış vergisi sıfırdır.  Yunanistan’da gayrimenkul değer artış vergisi % 15 olup, kira gelir vergisi ise % 15 ile 40 arasındadır.

  • Veraset Vergisi

Portekiz’de veraset vergisi sıfırdır. Sadece binde sekiz damga pulu vergisi bulunur. Yunanistan’da ise veraset vergisi şu şekildedir.

EVİN DEĞERİ YUNANİSTAN VERASET VERGİ ORANI PORTEKİZ VERASET VERGİ ORANI
72.000 – 267.000 EURO ARASI %30 Sıfır
267.000 EURO ÜZERİ %40 Sıfır

 

  • Erkek Çocuklarda Askerlik Zorunlu mu?

Portekiz’de T.C. ailelerin erkek çocukları için Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra askerlik yapma şartı bulunmaz. Yunanistan’da ise Yunan vatandaşlığı alan her T.C. Golden Visa yatırımcısının erkek çocuğu için 45 yaşına kadar Yunanistan’da askerlik yapma zorunluluğu bulunur. Bu detay çoğu zaman göz ardı edilir.

  • Golden Visa Oturum Hakkı Çalışma Hakkı Sunuyor mu?

Portekiz Golden Visa uygulamasında dilediğiniz sektörde dilediğiniz zaman çalışabilme hakkı tanır. Bunun için ek bir izin almanıza gerek yoktur. Yunanistan Golden Visa uygulamasında Yunanistan’da çalışmak yani bir işe girmek mümkün değildir.

Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda 2024 yılında Yunanistan ve Portekiz Golden Visa karşılaştırması yapıldığında T.C. vatandaşları için en avantajlı olanı Portekiz’e aittir. Özetle;

  1. Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için Portekiz’de yaşama zorunluluğu yoktur.

Türkiye’deki aile düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün veya iki yılda toplam 14 gün Portekiz’de geçirerek ailece beş yıl sonra AB vatandaşlığına başvurulabilir. Yunanistan’da ise 7 yıl boyunca ailece her sene en az 183 gün yaşanmalıdır.

  1. Ek bir yatırım yapmadan aile üyeleri programa dâhil edilebilir.

Yatırımcı eşini ve 23 yaşına kadar bakmakla yükümlü olduğu çocuklarını başvurusuna dâhil edebilir.  (18 yaşından büyük çocuklar ekonomik olarak aileye bağımlı olmalı). Anne-babalar ise 65 yaşın altındaysa ekonomik olarak bağımlı olmalıdır.

  1. Portekiz’de çalışma hakkı da vardır.

Beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaşama, çalışma ve eğitim haklarından faydalanabilmek mümkündür.

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları:

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa için detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

3 Yorum. Yeni Yorum

  • Alaettin sahan
    29 Ocak 2024 14:08

    merhaba
    konut satın alma seçeneğini kullanarak
    nasıl bir yol izleyebiliriz.bu konuda siz nasıl aracılık hizmeti sunuyorsunuz?
    Ev satın alarak süreci baslattigimizda çocukların üniversite egitim masrafları Portekiz vatandaşı ile eşit şekilde mi olur?
    yine süreç içinde calismahakkindan faydalanabilir miyiz aile olarak?
    bilgi verirseniz sevinirim.
    teşekkürler

    Yanıtla
  • Merhabalar,
    Elizie sağlık tüm konuları kapsayan çok net ve güzel bir karşılaştırma olmuş.
    Görüşmek üzere
    Sevgi ve Saygılarımla

    Yanıtla
  • Ali Özlütıraş
    5 Şubat 2024 11:08

    Çok aydınlatıcı bir yazı olmuş elinize sağlık.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.