Portekiz’de Yaşam Maliyeti ve Önerilerimiz

Portekiz, Golden Visa ile eğitim veya çalışma gibi farklı amaçlarla gelen yatırımcılara ve aile fertlerine birçok Avrupa ülkesine göre çok daha yüksek bir yaşam kalitesi ve güvenli bir gelecek sunuyor. Portekiz’in Golden Visa yatırımcılarını ön planda tutarak ekonomisini güçlendirme anlayışı ve yatırımcılara sağladığı birçok sosyal ve ekonomik imkân ailece Avrupa’da yaşamayı, bir hayat kurmayı çekici hale getiriyor. Ancak birçok yatırımcının aklına şu sorular da geliyor: Portekiz’de yaşam maliyeti ortalama ne kadar? Portekiz market fiyatları nasıl? Ulaşım, eğitim, mutfak gibi giderlere ayda ne kadarlık bir bütçe ayırmak gerekiyor? Portekiz ucuz mu? Gelir ve gider dengesi diğer Avrupa ülkelerine göre nasıl? Asgari ücretli bir kişi Portekiz’de nasıl yaşıyor? EUPorto olarak Portekiz yaşam şartları ile ilgili bu soruları yanıtlamayı ve Golden Visa yatırımcılarını bilgilendirmeyi amaçladık.

Portekiz yaşam maliyeti aşağıdaki gibi 5 ana kaleme ayrılıyor:

  1. Market alışverişi
  2. Ulaşım
  3. Sigorta
  4. Eğitim
  5. Diğer harcamalar

Portekiz’de Market Alışverişi

Portekiz’de günlük mutfak alışverişinizi yapabilmeniz için yaşadığınız her yere yakın bir market mutlaka vardır. Continente, Jumbo, Minipreço, Pingo Doce, Lidl, Intermarché, Spar ve Aldi gibi bir çok zincir mağazanın yanında küçük marketlerden ve belediye pazarlarından (Mercado de Municipal) alışveriş yapmak mümkündür.

Portekiz’de Market Alışverişi

Yerel olarak yetiştirilen meyve ve sebzelerden isterseniz, Portekiz’de her belediyenin farklı zamanlarında kurulan halk pazarlarına gidebilirsiniz. Portekiz nüfusu 10,3 mio olup, 156 şehire sahiptir. Belli başlı Portekiz şehirleri; Braga, Guimarães, Coimbra, Évora, Lamego, Lizbon, Porto, Silves, Faro, Lagos, Sagres ve Viseu’dur.

Portekiz’de mutfak alışverişine ne kadar ödenir? 2024 verilerine göre 2 kişi ve 1 çocuğun olduğu bir aile için bu sayı 500 Euro civarındadır.

Portekiz’de Ulaşım Giderleri

Avrupa’nın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip ülkelerinden biri olan Portekiz’de ulaşım masrafları yaşadığınız şehre göre değişiklik gösterir.

Metro biletleri 1,80 Euro ile 5 Euro civarındadır. Aylık kartlar ise 30 ile 40 Euro arasındadır. Öğrenciler için indirimli bilet uygulaması mevcuttur.

Portekiz’de uygun fiyatlı taksi ücretlerinin yanı sıra Uber ve MyTaxi gibi alternatifler de bulunur.

Portekiz’de Sigorta Giderleri

Portekiz’de sağlık hizmetleri Portekizliler ve Golden Visa sahipleri için neredeyse ücretsizdir. Sadece birkaç işlem cüzi bir ücret gerektirir. Örneğin acil servise gitmek, aile doktorunu ziyaret etmek, muayeneye gitmek yaklaşık 10 ile 20 Euro arasındadır.

Portekiz’de özel sağlık sigortası fiyatları tercih ettiğiniz sigortanın kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Yaklaşık olarak özel sigortaların fiyatları yılda 400-1.000 Euro arasındadır.

Portekiz’de Eğitim Maliyeti

Portekiz’de eğitim masrafları çoğu Avrupa ülkesine kıyasla oldukça uygundur. Portekiz’de çoğu devlet kurumunda eğitim ücretsizdir. Okulların spor tesislerinden faydalanmak, yemekhanelerde uygun fiyata yemek gibi hizmetler bulunmaktadır. Portekiz’deki devlet üniversitelerinin yıllık harç tutarı 2024 itibariyle yaklaşık 1.000 -1.500 Euro civarındadır.

Portekiz’de temel eğitim 9 yıl olup Portekizliler ve Golden Visa kart sahipleri için ücretsizdir. Uluslararası özel okul seçenekleri de mevcuttur. Özel okullar için ortalama ücret okuldan okula değişmekle birlikte ayda 800 Euro € civarındadır. Portekiz’de özel üniversiteler de mevcuttur, ortalama özel üniversitelerin yıllık maliyeti 9.000 Euro civarındadır.

Portekiz’de Diğer Harcamalar

Her yerde olduğu gibi Portekiz’de ulaşım, eğitim, sağlık gibi temel ihtiyaçların dışında farklı giderleriniz de olacaktır. Fakat Portekiz yaşam maliyetleri ile ilgili çeşitlilik tamamen sizin nasıl bir hayat sürmek istediğiniz ile alakalıdır. İnternet, elektrik, su, giyim, eğlence gibi masraflar ekstra harcama yapmanız gerekenlerden sadece birkaçıdır. Yeni gidilen bir ülkede gelir gider düzeninizi oturtmak deneyimler sayesinde hızlıca yapılabilir.

Portekiz Yaşamak için Pahalı Bir Ülke mi?

Portekiz hakkında bilgi edinerek maliyetlerinizi yönetebilirsiniz. Portekiz yaşamak için diğer Avrupa ülkeleriyle kıyaslandığında çok daha uygun bir ülkedir. Portekiz’de 820 Euro asgari ücretli bir kişi mütevazi bir hayat sürebilir. Portekiz ekonomisi, Dünya Ekonomik Forumu’nun raporunda 34. sırada yer almaktadır.

Portekiz Yaşamak için Pahalı Bir Ülke mi

Portekizliler Batı Avrupa ülkelerinde yaşayanlardan daha az bir gelire sahip olmalarına rağmen yaşam maliyeti Avrupa’nın diğer ülkelerine kıyasla daha düşüktür. Portekiz elektronik fiyatları Türkiye’ye göre oldukça uygundur. Mediamarkt, FNAC ve Worten gibi teknoloji mağazalarından indirim günlerinde avantajlı alış veriş yapılabilir.

Portekiz’de Yaşamak için En İyi Şehir Hangisidir?

Portekiz yaşam maliyeti, yaşanılan şehre ve yaşam biçimine bağlı olarak değişiklik gösterecektir.

Portekiz’in en pahalı şehri başkent Lizbon’dur. Portekiz’in ikinci büyük şehri olan Porto, yaşamak için en uygun yerlerden biridir.

Dinamizmin Lizbon ve Porto’ya göre düşük olduğu Braga, Viseu ve Coimbra gibi şehirler de yaşamak için bir seçenek olabilir.

Portekiz Güvenli mi?

Evet, sokakta yürürken, ATM’den para çekerken ve geceleri dışarı çıkarken güvenli olduğunu her adımınızda hissedeceğiniz bir ülkedir. Suç oranı açısından Portekiz, Küresel Barış Endeksi sıralamasında dördüncüdür.

Portekiz Güvenli mi

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 27 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve Portekiz kültürü hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım portföyü çeşitliliğiyle ve güvenli fon yatırım seçkisiyle Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de güvenli getiri elde etmeyi hedefleyen yatırımcılar için lokal fon yatırım fırsatları ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. Portekiz fon satın alma, Portekiz oturma izni, Portekiz vatandaşlığı, Portekiz vize (Altın Vize)   konularında uzman EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında 2017’den günümüze Avrupa Vatandaşlığı için en güvenilir yatırım fırsatlarını araştırır ve optimum getiri hedefli güvenilir yatırım fonlarını sunar. Uzun soluklu Portekiz vatandaşlık işlemlerinizde size de destek olmaktan mutluluk duyacağız.

Portekiz’de en güvenilir banka fonu yatırım seçenekleri için etkinliklerimiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Instagram ve Facebook sayfasından euportocom’u takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.