Yeni Başlayanlar İçin Portekiz Yatırım Fonu Kılavuzu

Portekiz Golden Visa, yatırım karşılığında AB vatandaşı olmak isteyen aileler için tasarlanmış bir yatırım programıdır. T.C. vatandaşlarının yatırım yoluyla Avrupa’da oturma izni ve AB vatandaşlık hakkına sahip olmalarını sağlayan en popüler program Portekiz Golden Visa’dır.

Popüler olmasının en önemli nedeni Türkiye’deki iş ve aile düzenini bozmadan yılda 7 gün veya iki yılda toplamda sadece 14 gün Portekiz’de geçirerek beş yıl sonra ailece AB vatandaşlığına başvurulabilmesidir. Yunanistan, İspanya ve Malta programlarında vatandaşlığa başvurabilmek için orada yaşama zorunluluğu bulunur. Örneğin Yunanistan’da 7 yıl boyunca her sene en az 183 gün kalınmalı. İspanya’da ise 10 yıl boyunca yılın en az 183 günü orada geçirilmeli.

Portekiz, 1.794 km’lik uzun sahil şeridi, Türkiye’ye benzer ılıman iklimi, misafirperver halkı ve bizim damak tadımıza yakın muhteşem yemekleriyle bir B planı olarak çok keyifli bir ülkedir. Üstelik yaşam maliyeti birçok Avrupa ülkesinin aksine oldukça uygundur. Yatırım yapılarak elde edilecek oturum kartlarıyla ilk etapta ülkede yaşama, çalışma ve eğitim hakkı elde edilir. Ayrıca, EU Schengen bölgesinde ailece vizesiz seyahat etme fırsatı sunulur.

7 Ekim 2023 itibariyle yürürlüğe giren “Mais Habitação” (Daha Fazla Konut) kanunuyla Portekiz Golden Visa programına artık sadece fon yatırımı ile başvurulabiliyor.

Portekiz Yatırım Fonu Nedir?

Portekiz Hükümeti 26 Kasım 2018’de, yatırım fonu alımı yoluyla Golden Visa (Altın Vize) başvurularının önünü açtı. Fon yatırımında Portekiz açısından bakıldığında hedef, Portekiz şirketlerine sıfır maliyetli fon bularak ekonomiyi güçlendirmektir.

Golden Visa yatırımcısı olarak bakıldığında ise Portekizli yerel veya yabancı yatırımcıların bir araya gelip ortak bir havuz oluşturarak, toplanan paraların hedefler doğrultusunda profesyonel bir fon yöneticisi tarafından yönetildiği bir yatırım modelidir. Bu havuzdaki paralar, farklı sektörlerde ve farklı büyüklüklerdeki firmalara yatırılarak bir yandan risklerin yönetimi sağlanır diğer yandan elde edilecek getiriler yatırımcılarla paylaşılır.

Golden Visa kapsamındaki Portekiz yatırım fonları sağlık, teknoloji, gıda, eğitim, enerji, turizm, perakende, yazılım, bilgi sistemleri, bankacılık, tarım ve imalat gibi farklı sektörlerdeki girişimlere yatırım yapar. Bazı fonlar sadece kendi sektöründe uzmanlaşmayı tercih ederken bazıları ise portföylerini, yani risklerini çeşitlendirme eğilimindedir. Golden Visa uyumlu tüm fonları öncelikle incelemeniz ve hangilerinin hedeflerinize uygun olduğunu netleştirip bilinçli bir karar vermeniz doğru yöntem olacaktır.

Portekiz Yatırım Fonu Yatırımı Nasıl Yapılır?

Portekiz Yatırım fonlarına yatırım yapabilmek için Portekiz’de bir banka hesabı açmanız yeterli olacaktır.

Bir yatırım fonuna yatırım yapmadan önce destek için EUPorto’yu tercih edebilirsiniz. EUPorto, sadece Portekiz odaklı çalışan Türkiye’de bağımsız tek kuruluştur. Yatırımcılarına en lokal ve güvenilir fon portföyleri sunabilmek için piyasa parametrelerini sürekli olarak takip eder. Siz de aşağıdaki filtreleri kullanarak daha sağlıklı bir değerlendirme yapabilir ve yatırım kararlarınız için uzman EUPorto yetkililerinden ücretsiz yardım alabilirsiniz.

Fonun Türü Nedir, Açık Fon mu, Kapalı Fon mu?

Portekiz Golden Visa kapsamında temelde iki tür fon bulunmaktadır.

Açık fon: Bekleme zorunluluğu yoktur. Dilendiği zaman çıkış yapılabilir ve yatırımcının parası 5 iş günü sonrasında hesaba yatırılır.

Kapalı fon: Minimum 8 yıl bekleme zorunluluğu vardır. Dilendiği zaman satış yapılamaz.

Portekiz’de gerek ‘Açık Fonlar’ gerek ‘Kapalı Fonlar’ hakkında A’dan Z’ye her türlü bilgi ve profesyonel destek için EUPorto olarak yanınızdayız.

Fonun Stratejisi Nedir?

Fon temettü vermeyi planlıyor mu? Yoksa sadece portföyün değerlenmesi için sürekli yatırım mı yapmayı hedefliyor? Portekiz vatandaşlığını alıncaya kadar temettü geliri elde etme beklentiniz var mı? Yoksa yatırımınızın değer kazanması sizin için yeterli mi? Karar vermeden önce fonların yatırım stratejilerini analiz edebilmek adına bağımsız fon danışmanı EUPorto’dan destek almanız faydalı olacaktır.

Fonun Odaklandığı Alan Nedir?

Portekiz’de hangi sektörlere odaklanıyor? Odak noktası yeni kurulan şirketler mi? Yoksa mevcut şirketlerin güçlendirilmesi kapsamında finansman desteği mi sağlıyor? Fon’un kaç yıllık bir geçmişi var? Sunabileceği geçmiş performans verileri var mı? gibi sorulara doyurucu yanıtlar alınmalıdır.

Hedeflenen Fon Büyüklüğü ve Getirisi Ne Kadar?

Fonun hedeflerini gerçekleştirebilmesi için ulaşması gereken sermaye tutarı nedir? Hedeflenen İç Getiri Oranı (IRR) piyasa gerçekliğinde güven veriyor mu? Fonun katılımcıları sadece Golden Visa yatırımcıları mı? Fona Portekizliler veya Portekizli kurumsal şirketler katılımda bulunmuşlar mı? gibi sorulara alınacak yanıtlar doğru fon seçiminde size kılavuzluk edecektir.

Ücret ve Masraflar Nelerdir?

İleride sürprizle karşılaşmamanız açısından olası masraflar hakkında önceden haberdar olmak önemlidir. Fon kayıt, yıllık yönetim ve performans ücreti gibi giderlerin ne kadar olduğunu, karar vermeden önce öğrenmekte fayda var.

Fonun Çıkış Stratejisi Uygulanabilir mi?

Bu nokta kapalı fonlarda çok önemli bir detaydır.  Portekiz Golden Visa fon yatırımında fon portföyünün likit bir portföye sahip olup olmadığı ve fon portföyünün çeşitliliği sorgulanmalıdır. Uçak havalanmadan önce görevliler bize önce ‘exit’i gösterir. Bu detay da çoğu zaman yatırımcılar tarafından atlanır. Çıkış stratejisini Golden Visa yatırım danışmanlarınızla mutlaka detaylandırmanızı öneririz. Açık fonlarda çıkış stratejisinin bir önemi yoktur çünkü paranızı Portekiz borsasında dilediğiniz zaman 5 işgününde hızlıca nakde dönüştürebilirsiniz.

Portekiz Yatırım Fonu Kılavuzu

Hedeflenen Fon Ömrü

Kapalı fonlarda paranız, Portekiz pasaportunuzu alıncaya dek kalacaktır. Bu da yaklaşık 8 yıla denk gelir. Ancak, fon yöneticileri açısından satış için elverişli bir piyasa mevcut değilse zaman kazanmak için fonun satışını uzatma kararı alabilirler. Bunun dışında fonun piyasadan ne kadarlık bir sermaye topladığına da bakılmalı. Bu tutarın hedeflenen yatırımlar için yeterli olup olmadığı konusunda bilgi talep edilmelidir.

Fon Yöneticileri ve Piyasa Hâkimiyetleri

Fon yöneticileri alınacak yatırım kararlarında finansal danışmanlık verir. 500.000 Euro gibi büyük bir yatırım yapmadan önce fon yöneticileriyle tanışmak ve geçmiş performanslarıyla ilgili detaylı bilgi almak gerekir. Golden Visa ile uyumlu fonların çoğu kapalı fon olup, piyasaya sunulmaya 2019 sonrası başlanmıştır. 2019 öncesi aktif olan fonlar da mevcuttur. Dolayısıyla 2019 öncesi çıkan fonların geçmiş performansını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz.

Fon Yöneticisinin Motivasyonu

Fon yöneticilerinin, fonun elden çıkarılması sonrası elde edilecek kâr üzerinden bir performans ücreti alması son derece olağandır. Bu şekilde, fon yöneticilerinin performansını maksimize edebileceği ve yatırımınızın verimliliğini etkilemesi önemlidir. Bunun yanında fon yöneticilerinin fona ne kadarlık bir yatırım yaptıkları da sorgulanmalıdır. Alınacak yanıt taşın altına ellerini koyup koymadıklarını ortaya koyar.

Fonun Arkasında Kim Var?

Bazı fonlar, topladıkları sermaye ile kendi şirketlerinin yatırımlarını gerçekleştirirler. Bu çok sağlıklı bir yapı değildir. Uzun vadede yatırımcıların aleyhine dönüşebilir. Daha önce Türkiye’deki bankaların topladıkları paraları kendi holding şirketlerinde kullandıkları durumları hatırlayalım. Golden Visa fonlarında hedef, yatırımcılardan toplanan paranın dengeli şekilde farklı kuruluşlara dağıtılarak verimliliklerini ve kârlılıklarını sağlamaktadır. Ancak, bu şekilde riskler dağıtılabilir ve maksimum getiri hedeflenebilir.

Risk-Getiri Beklentinizi Netleştirin

Risk – getiri kriteriyle bakıldığında Portekiz’de üç farklı fon yatırımı tercihinde bulunabilirsiniz.

  1. Yeni kurulan şirketlere yatırım yapan fonlar:Büyük kazançlar elde etme hırsı olan yatırımcılar için uygundur.
  2. Kendini kanıtlamış mevcut şirketlere, global ölçekte rekabet edebilmelerini sağlamak için yatırım yapan fonlar:Riski minimize etmek, yatırımlarını koruma önceliği olan yatırımcılar içindir.
  3. Portekiz borsasında işlem gören kurumsal firmalara yatırım yapan fonlar (Açık fonlar):Yatırımındaki değer artışını her gün görüntülemeyi ve gerektiğinde Golden Visa’yı yakarak fondan çıkıp likide dönmeyi önemseyen yatırımcılar için uygundur.

Özetle, Portekiz Golden Visa yatırım kararınızı vermeden önce fon şirketlerinin finansal varlıklarını ve sektörünü, o fonu/fonları neden seçtiğinizi çok net bilmeli ve yatırım yapacağınız şirketleri detaylıca araştırmalısınız. Böylece piyasa koşullarını ve risk faktörlerini belirli ölçüde öngörebilirsiniz.  Dilerseniz bunun için https://www.euporto.com/fon-portfoyu sayfası üzerinden Portekiz fon yatırım seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına, tercih ettikleri yatırım fonlarını avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen Portekiz yatırım fonu çeşitlerinin risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek turizm içerikli Portekiz gayrimenkul yatırım fonlarının özellikleri gerekse Portekiz banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.