Portekiz’de Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Önemli Not: Portekiz Golden Visa programına dâhil olmanın koşullarından biri gayrimenkul(ler) satın almaktı ancak 7 Ekim 2023 sonrası Portekiz Parlamentosunun aldığı kararla sadece yatırım fonu alımıyla başvuru yapılabilmektedir.

Güncel yasaya göre Portekiz yatırım vatandaşlık kapsamında yapılacak Golden Visa yatırım fonu alımı toplam 500.000 Euro’dur. Bu toplam tutar çeşitli Portekiz yatırım fonu seçeneklerine dağıtılabilir. Yapılacak fon yatırımı Portekiz Golden Visa ile uyumlu olmalıdır; belirlenmiş kriterlere sahip olmalıdır. Ancak, yatırım fonunun belirlenmesinde bu koşul yeterli olmamalıdır. Yatırım yapmak ciddi bir iştir. Bu yüzden, Portekiz özelinde ve Portekiz yatırım fonu uzmanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.

Golden Vize Portekiz amaçlı alınacak Portekiz yatırım fonları güncel yasada gayrimenkul içerikli olmamalıdır. Gayrimenkul fonları kapsam dışı olmuştur. Portekiz Golden Visa uyumlu ‘açık’ fonlar yatırımcıya likidite sunar. ‘Kapalı’ fonlar ise dikkatlice seçilmelidir. Sadece golden visa amaçlı çıkarılmış fonlar olmamasına özen gösterilmelidir. Portekizlilerin ve golden visa dışı yatırımcıların da tercih ettiği bir fon olmasına dikkat edilmelidir. Temettü hedefleyen yatırımcılar fonun yatırım modellerini incelemeli ve Portekiz gerçekliğinde değerlendirmelidir. Bu konuda Portekiz yatırım fonu konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir danışmanlık firmasından destek alınmalıdır.

Portekiz’de ev almak, geleceklerini AB pasaportu edinerek güvenceye almak isteyen tüm aileler için yapılabilecek en avantajlı yatırım seçeneklerinden biridir. Lizbon veya Porto’dan alacağınız evin değerinin hem zamanla Euro cinsinden artacak olması hem de Portekiz vatandaşlığı alıncaya dek Euro cinsinden garantili kira geliri elde edecek olmanız, sadece ilk adımdaki avantajlardır. Peki, Portekiz’de ev almak için atılması gereken adımlar nelerdir?

  • Ön Pazar Araştırması

Yurtdışından ev almak için ilk adım ön pazar araştırması olmalıdır. Portekiz’de Golden Visa kapsamında yasalara uygun satılık ev konusunda Golden Visa uzmanı kuruluşlarla iletişime geçmelisiniz. Mümkünse bu firmaların sahipleriyle yüz yüze tanışmalısınız. Portekiz’de ev fiyatlarının performansı, Lizbon, Porto gibi marka şehirlerin verimli lokasyonları ve Portekiz’de gayrimenkul alırken nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi konularda ön fikir sahibi olursunuz. Bunun sonucunda ise sonraki adımlara ilişkin daha gerçekçi bir planlama yapabilirsiniz. Portekiz’deki lokal emlak danışmanları Golden Visa konusunda gerekli bilgilere sahip değildir. Emlak firmaları ellerindeki portföy üzerinden bir pazarlamaya giderler. Bu yüzden çoğu zaman Golden Visa yatırımınızda yanlış yönlendirilirsiniz. Araştırmanızı emlakçı firmalarla değil, Golden Visa’da lokal deneyime sahip danışmanlık firmalarıyla yapmalısınız.

Portekiz'de Apartman Dairesi Nasıl Alınır?

  • Alınacak Gayrimenkulün Niteliğinin Netleştirilmesi

Portekiz Golden Visa kapsamında gayrimenkul piyasasında iki tür tapu bulunur. Birincisi hisseli tapulu gayrimenkuller (Co-ownership), ikincisi ise kat mülkiyet tapulu (Free Hold) gayrimenkuller.

Türkiye’de de olduğu gibi kat mülkiyet tapulu (Free Hold) gayrimenkul ile ilerlemek en sağlıklı olanıdır.

Portekiz’de Golden Visa piyasasında mevcut 10 gayrimenkul projesinin 9’u maalesef hisseli tapuludur. Bu projeleri geri alma garantili diye süslerler. Sözleşmeleri okuduğunuzda tüm garantilerin şartlara bağlı olduğunu tespit edersiniz. Bu şartlar Portekiz gerçekliğinde maalesef karşılık bulmaz. Bu ürünleri geliştiren firmaların Portekizli değil, yabancı firmalar olduğunu görürsünüz. Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra elden çıkartırken bankaların kredi vermediği bu tür projelerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tür mülklerin her ne kadar tapu senedinde kimin hangi oranda pay sahibi olduğu yazılı olsa da yatırımcıların tümü projenin her kısmında aynı oranda pay sahibidirler. Bu sebeple hangi kısmın kime olacağına ilişkin satmaya kalkarken sorunlar çıkabilmekte özellikle sahip olunan pay üzerinde ipotek tesis edilip bankadan kredi çekilirken önemli zorluklarla karşılaşılabilmektedir. Böylelikle, yatırımınızı elden çıkartırken yaşanacak zorluklar ya yatırımınızın değerini düşürecek veya satışını sizin kontrolünüzde imkânsız hale dönüştürebilecektir.

  • Golden Visa Yatırım Seçeneğinin ve Bütçenin Belirlemesi

Alacağınız gayrimenkulün tapusunu belirledikten sonra Golden Visa kapsamında ne tür bir mülk alacağınıza karar verip Golden Visa masraflarınızı da öğrendikten sonra bir bütçe oluşturmalısınız. Portekiz Golden Visa kapsamında Portekiz’de ev alma şartları 4’e ayrılır.  Bunlardan bir tanesini seçmeniz yeterlidir:

  1. Lizbon, Porto gibi marka şehirlerden 500.000 Euro değerinde anahtar teslim ev alarak
  2. Nüfus yoğunluğu düşük yerlerden 400.000 Euro değerinde anahtar teslim ev alarak
  3. Lizbon, Porto gibi dinamizmi yüksek şehirlerden 350.000 Euro değerinde gayrimenkul alımı. Gayrimenkuller 30 yaşın üzerindeki yenileme projelerinden seçilmelidir, yenileme bedeli bu tutara dâhildir. Örneğin daire fiyatı 280.000 Euro, yenileme tutarı ise 70.000 Euro olabilir.
  4. Nüfus yoğunluğu düşük kesimlerinden 280.000 Euro değerinde ev alımı

Yatırım bütçenizi belirlerken yukarıdaki yatırım seçeneklerinden hangisinin beklentilerinizi karşılayacağını dikkate almalısınız.

Golden Visa yatırımında doğru mülkün alınması ve doğru bir bütçenin belirlenmesi, Golden Visa sürecinizde ileride bir sorun yaşamamanız ve elde edeceğiniz kira geliri ile masraflarınızı nasıl ödeyeceğiniz sağlıklı bir süreç yönetiminde önemlidir. Dolayısıyla, Portekiz Golden Visa başvurularında bütçe konusu son derece önemlidir.

  • Portekiz’de Doğru Gayrimenkulün Bulunması

Portekiz Golden Visa piyasasında doğru mülkü bulma, yurtdışında ev almak sürecinizdeki en önemli adımlardan biridir. Unutulmamalıdır ki, konu Portekiz’den ev almak olsa da gayrimenkul yatırımında alırken kazanılır. Portekiz emlak piyasası konusunda donanımlı bir danışmanlık firması ile ilerlendiğinde doğru evi, doğru fiyata satın alabilirsiniz. Golden Visa kapsamında Portekiz’de apartman veya Portekiz’de villa şeklinde alım yapılabilir.

  • Golden Visa’ya Uygunluk ve Mülkün Değerlendirilmesi

Golden Visa amaçlı bir mülk bulunduktan sonraki adım ise seçilen gayrimenkulün hukuki inceleme sürecidir. Alınacak evin satın alınmadan önce kurumsal bir hukuk firması tarafından detaylı olarak incelenmesi gerekiyor. Bu noktada satın alınacak mülke ilişkin Golden Visa’ya uyumluluğu detaylı bir şekilde görülecektir. Lisanslarda bir eksiklikler varsa, sözleşmeler sizin haklarınızı tam olarak korumuyorsa alım öncesi bu aşamada öğrenmiş olursunuz.

Bunun dışında kira kontratları da mutlaka incelenmelidir. Böylece evi satın aldıktan sonraki sorumluluklarınızı netleştirmiş olacaksınız.  Portekiz’de ev alarak Avrupa emlak piyasasının sunduğu Euro kira geliri avantajı Portekiz Golden Visa’nın en güçlü unsurlarından birisidir. Portekiz’de ev fiyatları 2021 ve 2022 yılları arasında % 17’lik bir artış göstermiştir. Yurtdışı ev fiyatları incelendiğinde, Portekiz gayrimenkul piyasası 2022 yılında AB ülke ortalamalarının üzerinde bir performans göstermiştir.

Portekiz’de ev almak için izlenmesi gereken adımlar bu şekilde özetlenebilir. Portekiz gerçekliğinde Portekiz gayrimenkul piyasası hakkında detaylı bir bilgiye sahip olduktan sonra Golden Visa sürecinizi başlatmanız ve bunu yaparken kurumsal bir danışmanlık firmalarından profesyonel destek almanız daha doğru olacaktır. Portekiz’de ev alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bağımsız bir kuruluştan destek almak Golden Visa başvurularında elzemdir.

Portekiz’de Apartman Dairesi Nasıl Alınır?

Portekiz’de apartman dairesi almak istediğinizde, sürecin her aşaması için EUPorto yetkililerinden destek alabilirsiniz. Sadece Portekiz Golden Visa alanında uzun süredir faaliyet gösteren firmamız, yatırımcılarına sadece kat mülkiyet tapulu yatırım seçeneklerini ve en güvenli olanlarını sunar. Sunduğu tüm yatırım seçenekleri Portekiz’in A lokasyonlarındadır. Bir başka ifadeyle kiralanmaları ve satışları kolay olan bölgelerdedir.

Portekiz'de Villa Nasıl Alınır?

Portekiz’de Villa Nasıl Alınır?

Portekiz’de villa almak istediğinizde, ilk sormanız gereken soru tapunun niteliği olmalıdır. Free hold değil ise yani Co ownership (Hisseli tapu) ise uzak durmakta fayda var. Ayrıca villanın denize yakın bir yerde olması kiralarken ve satarken son derece önemlidir. Portekiz’de villa alımlarında EUPorto yetkililerinden destek alabilirsiniz. Sadece Portekiz Golden Visa alanında uzun süredir faaliyet gösteren firmamız, yatırımcılarına sadece kat mülkiyet tapulu villa seçeneklerini sunar. Sunduğu tüm villa seçenekleri Portekiz’in A lokasyonlarındadır. Bir başka ifadeyle kiralanmaları ve satışları kolay olan bölgelerdedir.

Golden Visa kapsamında Portekiz Ev Fiyatları Nelerdir?

Portekiz ev fiyatları Golden Visa’ya yatırımlarında son derece önemlidir. Kırsal kesimlerde 280.000 Euro ile 400.000 Euro olup, Büyük şehirlerde 350.000 Euro ile 500.000 Euro arasındadır. Golden Visa kapsamında hedeflerinize en uygun evi bulma, yatırım seçenekleri ile detaylı değerlendirme yapma, alım işlemlerinizin yürütülmesi, Golden Visa başvurunuzun başarıyla tamamlanması konusunda EUPorto’nun uzmanlığından faydalanabilirsiniz.

EUPorto: Biz Kimiz ve Sizin İçin Ne Yapıyoruz?

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları:

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Golden Vize Portekiz alanında butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Portekiz’de yatırım kapsamında bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Portekiz fon yatırımı alanında ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri Golden Visa yatırım fonu alternatiflerini avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Zamanın en kıymetli hazine olduğuna inanan EUPorto Golden Visa uzmanları, Avrupa Vatandaşlığı amacıyla Portekiz’de fon yatırımı yapmak isteyen T.C. vatandaşlarına, A’dan Z’ye ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri, tek bir çatı altında toplar ve en güvenli şekilde yönetir.

Hepimizin derinden hissettiği gibi hızla gelişen ve değişen bir dünyada, özellikle çocuklarımızın kaliteli bir eğitimle günümüz dünyasındaki yenilikleri takip edebilmeleri ve değişime uyum sağlayabilmeleri için bir ‘B’ planına sahip olmaları gerektiğinin farkındayız. Bunu yatırım yaparak başarabilmenin en hızlı ve pratik yolu Portekiz Golden Visa uygulamasıdır.

Portekiz’de yatırımla oturum kapsamında gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa hakkında detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.