Portekiz Yatırım Fonu Nedir? Portekiz Fon Yatırımı Nasıl Yapılır? Golden Visa için Fon Yatırımı Yapacaklar Nelere Dikkat Etmeli?

2023’ün sonuna yaklaşırken T.C. vatandaşlarının fon yatırımı yoluyla Portekiz pasaportuna yani AB vatandaşlığı edinimine olan ilgisi artarak devam ediyor. Hem Portekiz banka destekli fonları hem de Portekiz Borsası’nda kote şirketleri içeren bu yatırım seçeneğinde, birikimler profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir. Peki, Golden Visa kapsamında yatırımcılar Portekiz’den fon alırken nelere dikkat etmeli? Portekiz’de fon yatırımının avantajları ve riskleri nelerdir? EUPorto Golden Visa uzmanları Portekiz fon yatırımı ile ilgili merak edilen her şeyi yatırımcıları için değerlendirdi.

Portekiz yatırım fonları, Golden Visa yatırımcılarının birikimlerini ülkeye çekerek Portekiz ekonomisini güçlendirmeyi hedefler. Yatırımcılardan gelen fonlar farklı sektörlerdeki ve farklı büyüklükteki şirketlerin faaliyetlerinde değerlendirilmek üzere bir havuz içerisinde toplanır.  Sıkı bir denetim disipliniyle profesyonel fon yöneticileri tarafından yönetilir ve elde edilecek gelirler (temettü ve değer artışı) Golden Visa yatırımcılarıyla paylaşılır.

Portekiz Fon Yatırımının Avantajları Nelerdir? T.C. Vatandaşları Portekiz Fon Yatırımını Neden Tercih Ediyor?

Fon yatırımıyla başvurulan Portekiz Golden Visa uygulamasında en büyük avantaj, Portekiz vatandaşlığı edinimi için Portekiz’de yaşama zorunluluğunun bulunmamasıdır. Yılda sadece 7 günü Portekiz’de geçirerek 5 yıl sonra ailece Portekiz pasaportuna başvurmak mümkündür. Portekiz, 27 Schengen ülkesi içerisinde Türkiye’deki düzeninizi bozmadan sizi ve ailenizi AB vatandaşlığına götüren tek ülkedir. Yunanistan Golden Visa uygulamasında vatandaşlık başvurusu için 7 sene boyunca yılda en az 183 gün Yunanistan’da ikamet etmek gerekir. İspanya Golden Visa uygulamasında ise vatandaşlık başvurusu için 10 sene boyunca yılda en az 183 gün İspanya’da bulunmak gerekir.

Portekiz Golden Visa için fon yatırımı yoluyla oturum izni ve edinilecek Avrupa Birliği vatandaşlığının yatırımcı ve ailesine sunduğu avantajlar şu şekilde özetlenebilir;

  1. 250.000 Euro hibe ve 500.000 Euro’luk fon yatırımı olmak üzere iki farklı seçenek sunması,
  2. Yapılan yatırım kapsamında yatırımcının eşini, 18 yaşına kadar olan çocuklarını, 24 yaşın altındaki çocuklarını evlenmemeleri ve öğrenci kalmaları şartıyla başvuruya dâhil edebilmesi,
  3. Başvuru sahibinin ebeveynlerini de yine aynı yatırım kapsamında Portekiz oturum izni için başvurusuna dâhil edebilmesi,
  4. Portekiz Golden Visa uygulamasında Portekiz’de yaşama zorunluluğunun olmaması, yılda 7 günü Portekiz’de geçirmek kaydıyla oturumun devamı ve 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvuru yapılabilmesi,
  5. Başvuru sahibi ve tüm aile fertlerinin oturum izni geldikten sonra bir ‘B’ planı olarak isterlerse Portekiz’de yaşayabilir, çalışabilir, iş kurabilir, eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetlerinden bir Portekizli gibi eşit koşullardan yararlanabilir olması,
  6. 27 Schengen ülkesine vizesiz seyahat hakkı ve Avrupa ülkelerinin her yerinde her 6 ayda 3 aya kadar kalınabilmesi,
  7. Fon yatırımından temettü geliri ve sermaye değer artış kârı elde edilebilir, üstelik bunun için vergi ödenmez. Portekiz vatandaşlığı alındıktan sonra ise yatırımcı parasını ülke dışına çıkarabilir.

Porto Turizm

Portekiz’de Fon Yatırımı Nasıl Yapılır?

Yatırım fonlarının ilk uygulamaları 1850’li yıllarda başlamıştır. Bugün küresel ölçekte fon şirketlerinin yönettiği varlıklar 100 trilyon USD’yi aşmıştır. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki fonlar, Türkiye dâhil gelişmiş ülkelerde de yatırımcılara sağladığı çeşitli avantajlar nedeniyle ilgi gösterilen bir yatırım aracıdır.

7 Ekim 2023 tarihinde yürürlüğe giren yasa sonrası gayrimenkul alımıyla Portekiz Golden Visa’ya başvuramadıkları için üzülen T.C. kökenli yatırımcılara öncelikle şunu söylemekte yarar görüyoruz: Portekiz kamu bankalarının da aynen sizin gibi yatırım yaptığı Golden Visa uyumlu fonlar mevcuttur.   Bunun için Portekiz Golden Visa fon yatırım uzmanı EUPorto yetkilileriyle iletişime geçmeniz yeterli. EUPorto ile Portekiz’in lokal gerçekliğinde kendi tercihlerinize en uygun yatırım fonlarına ulaşabilir ve Portekiz Borsa yatırım fonları dâhil kamu banka destekli fonlara bir Portekiz vatandaşı gibi kolayca yatırım yapabilirsiniz. Portekiz’de bu şekilde fon seçimi yapıldığında yatırımcılar hem hedeflerine ve beklentilerine uygun bir Golden Visa portföyüne sahip olurlar hem de bir hayal kırıklığı yaşamadan Portekiz’in lokal yatırım fırsatlarından azami yarar sağlarlar.

Kısaca özetlersek, Türkiye’deki aile ve iş düzeninizi bozmadan birikimlerinizle Portekiz’de banka destekli fonlara yatırım yaparak ailece Portekiz Vatandaşlığı yani Avrupa Birliği Vatandaşlığı almak hâlâ mümkün. Siz de EUPorto’nun Portekiz’in en başarılı yatırım fonlarından çeşitlendirme prensibiyle yüksek performanslı portföyler oluşturabilirsiniz.

Portekiz Yatırım Fonlarının Riskleri Nelerdir? Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Tüm yatırım araçlarında olduğu gibi yatırım fonlarında da anaparanızın değer kaybetme riski mevcuttur.

Golden Visa piyasasında mevcut fonlarda en yaygın riskler şunlardır:

  1. Çıkar Çatışması Riski: Portekiz’de bazı fonlar, topladıkları paralarla kendi şirketlerini finanse eder. Bu maalesef sağlıklı bir yapı değildir. Uzun vadede Golden Visa yatırımcılarının aleyhine dönüşebilir. Bu yapıyı, daha önce Türkiye’deki özel bankaların müşterilerinden topladıkları mevduatlarıyla kendi holding şirketlerini fonlamaları gibi düşünebiliriz. Fonun kendi şirketlerinde işlerin iyi gitmemesi durumunda da fonlamaya devam edeceklerinden bu yapı son derece tehlikelidir. Golden Visa fonlarında hedef, yatırımcılardan toplanan sermayenin dengeli bir şekilde farklı kuruluşlara dağıtılarak verimlilik ve kârlılık sağlamak olmalıdır. Ancak bu şekilde riskler yönetilebilir ve maksimum getiriye odaklanılabilir.
  2. Yoğunlaşma Riski: Portekiz’de fonların önemli bir kısmı, yatırımlarını sadece tek bir alana yapmaktadır. Böylece, fonun bu sektörün içerdiği risklere maruz kalacağı anlamına gelir. Fon, yumurtaları aynı sepete koyarak yatırım yoğunlaşması riskini üstlenmektedir. Fonların sadece bir alanda yoğunlaşması, fonun kendi performansını düşürme olasılığını da arttırır.
  3. Likidite Riski: Yatırımla oturum programları belli bir doygunluğa ulaştığında kapanmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında fon şirketlerinin karşılaşacağı likidite krizi Golden Visa yatırımcılarını olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden fon yatırımınızı yaptıktan sonra ileride program kapansa da Portekiz fon piyasasında hayatını sürdürebilecek lokal fon şirketleri tercih edilmelidir. Türkiye’de ve Portekiz’de birçok aracı kurum maalesef alınacak komisyon oranının yüksekliğine göre yatırımcılara fon yatırımı önerisinde bulunduğundan bu gerçeklik çoğu zaman göz ardı edilir.

EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında öncü kurumlardan biri olarak Portekiz yatırım fonlarındaki risk yönetimini önemle ele alır. Avrupa finans sektöründe 25 yılı aşan güçlü risk yönetimi tecrübesiyle Portekiz yatırım fonlarında, olumsuz yönde etkileyebilecek riskleri kapsamlı bir biçimde analiz eder. Yatırımcılarını fon seçim aşamasında bilinçlendirir ve Portekiz vatandaşlığı alınıncaya dek çıkabilecek riskleri en alt düzeye indirilmesini hedefler.

Fon yatırımıyla Portekiz vatandaşlığı kararında yanıtlanması gereken pek çok soru, araştırılması gereken detaylar ve incelenmesi gereken hususlar mevcuttur. Çoğu yatırımcı, birçok fon seçeneği arasından en iyi fonları seçebilmek ister. Golden Visa başvurularını düşük maliyetle ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmek için profesyonel şirketlerin tecrübelerine ihtiyaç duyarlar.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek turizm içerikli Portekiz gayrimenkul yatırım fonlarının özellikleri gerekse Portekiz banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorularınız için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

1 Yorum. Yeni Yorum

  • Bülent Özalp
    4 Mart 2024 17:07

    Merhaba, bir şey danışmak istiyorum. 500.000 Euro’luk fon yatırımı yaptığımızda paramız fonda iken aylık yada belli bir zaman diliminde yapacağımız karları istediğimiz gibi çekebiliyor muyuz? Mesela yatırımı yaptığımızın ikinci ayında kar var ise olan karı çekebiliyor muyuz? Bir de eğer kar elde etmediysek ve zarar ettiysek gene aylık yada belli aralıklarla ana paradan çekim yapabiliyor muyuz?
    Teşekkür ederim, iyi çalışmalar dilerim.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.