Portekiz Lezzetlerinin Merkezi: Yeme İçme Rehberi

Avrupa Birliği üyesi Portekiz, tüm dünyada gitgide adı daha çok anılan bir ülke olmuştur. Hatta kâşif Portekiz’in 15. yy’daki denizyolu seyahatlerine dayanarak şöyle deniyor: 500 yüzyıl önce Portekiz dünyayı keşfetti, şimdi ise dünya Portekiz’i keşfediyor. Portekiz, ülkemizde de çok anılmaktadır. Bunun başlıca nedeni sunduğu Golden Visa oturum izni programıdır. Daha da önemlisi yaşama zorunluluğu olmadan beş yıl sonra Avrupa vatandaşlığına götüren tek ülke olmasıdır. Avrupa pasaportu sunması bakımından Portekiz Golden Visa yatırımcı ve ailesi için eşsiz bir fırsat olmaya devam etmektedir. Toplamda 500.000 Euro yatırımla vatandaşlık Avrupa vatandaşlığının kapılarını açmaktadır Portekiz altın vize programı. Portekiz vatandaşlığı Avrupa vatandaşlığı anlamına gelir. Bu vatandaşlıkla istenen ülkede sorgusuz sualsiz o ülkenin vatandaşı gibi yaşama hakkı vardır. Örneğin, Portekiz vatandaşlığı ile Hollanda’da Hollandalıyla, Almanya’da Almanla aynı haklara sahip olarak yaşanır. Bu sunduğu fırsatla Portekiz altın vize Avrupa’da tek programdır. Başka hiçbir ülke, o ülkede yaşamadan Avrupa pasaportu hakkı vermez. Oysa, Golden Visa Portekiz beş yıllık süreç içinde sadece yılda 7 gün Portekiz’de konaklanmasını şart koşar. Beş yıl sonra yatırımcı ve ailesine tüm Avrupa’nın kapıları bir eş vatandaş olarak açılır. Bu fırsatı maalesef Yunanistan Golden Visa veya İspanya Golden Visa sunmamaktadır. Portekiz’e yapacağınız bu 7 günlük turlarda ülkenin güzelliklerini görmek ve yemeklerini tatmak için aşağıdaki yazımızdan faydalanabilirsiniz.

Portekiz Yemek Kültürü

Portekiz yemek kültürüne çok önem veren bir ülkedir. Öyle ki yemek saatleri tüm toplum için belirlidir ve adeta kutsaldır. Tüm lokal restoranlar öğle yemeği için 12.30 – 15.00 arası kapılarını açar. 15.00 – 19.00 arası açık restoran bulmak turistik restoran ve fastfood dışında neredeyse imkansızdır. 19.00 – 22.00 arası ise akşam yemeği servis edilir. Hangi işte çalışılırsa çalışılsın öğle saatinde mutlaka yemek yemeğe 1 – 1,5 saat vakit ayrılır, biraraya gelinir, çevredeki kimseyi rahatsız etmemeye özen göstererek bir ritüel havasında sohbet edilir. Öğle arasında basitçe yenilen yemekte bile antre, çorba veya salata, ana yemek, tatlı ve kahve içilir. Bir kadeh şarap içmek çok genel bir tutumdur. Bu lokal Portekizliler için standart bir rutindir.

Yeme İçme Rehberi

Portekiz Yemekleri

Portekiz’de neredeyse tüm yemekler et ağırlıklıdır. Bunların başında balık, deniz ürünleri, kuzu, dana, domuz, tavuk gelir. Her öğünde bu et seçeneklerinden biri ağır gramajlı olarak tüketilir. Sebze genelde garnitür olarak verilir. Pilav ve patates bu öğünlere eşlik eder.

Bizdeki köfte-pilav neyse Portekiz’de bu “Bitoque”tur. Her restoranda bulunur, çocukların vazgeçilmezidir. Dana bifteğin üzerine sahanda yumurta konur, pilav ve patates kızartmasıyla servis edilir. Eşliği sebze ve salatayla değiştirmek mümkündür. Portekiz’de dana eti çok lezzetlidir. Salata en basit haliyle kıvırcık, domates ve tatlı soğan ile sunulur. Zeytinyağı boldur. Sebzelerin lezzettini ayrı ayrı tadarsınız.

Izgara balık çeşitleri boldur. Levrek, çipura ve somonla standart karşılaşırsınız. Ancak Portekiz bir okyanus ülkesi olduğundan büyük ve yağlı balıklar vardır. Bu balık çeşitlerini büyük bir güveçte patates ve sebzeyle sulu yemek olarak pişirirler. Üzerine çoğunlukla taze kişniş konur. Portekiz’de kişniş maydanozdan daha fazla kullanılır. Çok güzel bir aroma verir. İki – üç kişiyseniz “Caldeirada de Peixe” sipariş edebilirsiniz. Ancak, Portekiz denince akla gelen ilk balık “Bacalhau”dur. 100 çeşit türde tarifi vardır. Türkçesi morinadır. Çokça tüketilir. “Bacalhau à Lagareiro”, “Bacalhau à Bras”, “Bacalhau à Gomes de Sá”, “Bacalhau com Natas” en çok yapılan türler arasındadır. Her biri de çok lezzetlidir. Haziran ayından itibaren ise bol bol ızagara sardalya tüketilir. Öğle saatlerinde civardaki ızgara kokusuna doğru çekilirsiniz. “Sardinhas Assadas”a doyarsınız.

Kabuklulardan “Ameijoas à Bulhão Pato” ise soslu kum istiridyesidir. Antre olarak en çok tercih edilenler arasındadır. Karides çeşitleri boldur ve devasa büyüklüktedir. “Tigre”in lezzeti çok yoğundur.

Portekiz’de tavuk da çok lezzetlidir. Kömür ateşinde pişen tavuk parçaları, sarımsaklı sosla, isteğe bağlı olarak acılı veya acısız servis edilir. Yanında patates kızartması ve pilav verilir. “Frango à Guia” olarak sipariş edebilirsiniz.

Restoranlarda günün menüsü olarak çeşitli Portekiz yöresel yemekleri de günlük olarak karşınıza çıkabilir. Genelde Alentejo bölgesinin yemekleri domuz ağırlıklıdır.

Portekiz Şarap Kültürü

Portekiz bir üzüm ülkesidir. Her ne kadar dünyada popüler bir biçimde Porto şarabı bilinse de bu sofra şarabı değildir. Aperitif veya dijestif olarak içilir, tatlıdır. Yemekle içilecek şaraplar ise çok geniş bir yelpazededir. Bildiğimiz beyaz, roze ve kırmızı şarabın dışında Portekiz’de yeşil şarap da “Vinho Verde” yaygındır. İçimi hafiftir ve balıkla çok güzel gider. Öğle yemeği için birebirdir. Şarap üretiminde en yaygın bölgeler Dão, Douro, Lizbon ve Tejo Bölgesi, Setúbal, Ribatejo ve Alentejo bölgeleridir. Ayrıca Madeira ve Azor takım adalarının da şarapları meşhurdur.

Yemeğin her kesimden kişi için bol, kaliteli ve lezzetli olduğu Portekiz’in nimetlerinden faydalanarak yatırımla oturma izni olan altın vize başvurusu yapabilirsiniz. Bunun için EUPorto yetkilileriyle temasa geçerek golden vize ile ilgili tüm detaylı sorularınıza yanıt alabilirsiniz.

EUPorto ile Portekiz Golden Visa Başvurusu Nasıl Yapılır?

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak, sunduğumuz lokal yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Golden Visa ile uyumlu gerek Portekiz likit fon gerekse Portekiz banka fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.