Portekiz Hakkında Detaylı Bilgi

Başkenti: Lizbon

Resmi dili: Portekizce

Nüfusu: 11.317.192

Para birimi: Euro

Yüz ölçümü: 92.389 km² (Madeira ve Azor Takım Adaları dâhil)

Portekiz anakaranın yüz ölçümü: 91.959 km²

Toprak yapısı: % 26 ekilebilir arazi; % 9 hali hazırda ekili alan; % 9 mera; % 36 orman ve kalan % 20 ise ağaçlık alan

Arazi yapısı: Tejo Nehri’nin kuzeyi dağlık, güneyde ise eğimli düzlükler.

Portekiz, Avrupa’nın en eski ülkelerinden biri olup, İber Yarımadası’nın güneybatısındadır. Kuzey ve doğudan İspanya’ya komşudur. Güney ve batısında Atlantik Okyanusu bulunur. Portekizce en çok konuşulan dillerden biridir. Portekiz’de Cumhuriyet 1911 yılında kurulmuştur. Yönetim şekli Parlamenter Demokrasidir. Portekiz 1986’da Avrupa Birliği’ne girmiştir.

516 km uzunluğunda 218 km genişliğinde küçük bir ülke olmasına rağmen büyük ölçüde doğal zenginliğe sahiptir.

Ortalama rakım 240 metredir. En yüksek dağı Portekiz’in ortasındaki Serra da Estrela’dır. Verimli vadileri kuzeybatısındadır; kuzeydoğusunda ise geniş yaylalara sahiptir.  Güneye gidildiğinde ise Algarve Bölgesi’ne ulaşılır; burada daha çok turistik tesisler bulunur.

Portekiz nüfusu yaklaşık 10.000.000’dur. Lizbon yaklaşık bir milyon nüfusa sahiptir. Diğer önemli şehirler ise Porto, Braga, Coimbra ve Faro’dur.

Portekiz Kültürü

Portekiz’de aile, toplumsal istikrarın temelini oluşturur. Aile bağları çok güçlüdür; sosyal ilişkilerden, hatta iş hayatından önce gelir.

İnsan ilişkilerinde kibarlık ağırlık basar, konu iletişim olunca geleneksel ve muhafazakârdırlar. Dış görünüşe önem verirler, aşırıya kaçmayan bir moda bilincine sahiptirler. Kıyafetlerin sosyal statü ve başarıyı temsil ettiğine inanırlar. Bütçelerine uygun en iyi standartta giysilere sahip olmaktan büyük keyif duyarlar. Portekiz kültürü Türk kültürüne çok benzer.

Portekiz Kültürü

Portekiz’de Hiyerarşi ve Disiplin

Portekizliler hiyerarşiye saygı duyan bir kültüre sahiptir. Hem Katolik inanç hem de aile değerleri hiyerarşik ilişkileri ön planda tutar.

Portekiz’de yaşam içinde statü önemlidir, kendilerinden daha kıdemli olanlara her zaman saygı gösterilir.

Sorumlunun kim olduğunu bilmeleri, karar verme ve problem çözme konusunda otoriter bir yaklaşımı oluşturur.

Portekiz’de Görgü Kuralları

Portekizliler kibar ve zariftir. Kişisel bir bağ kurulduktan sonra, selamlaşmalar organik bir şekilde daha kişisel hale gelir. Erkekler birbirlerine sarılıp, tokalaşarak selam verirken, kadınlar genellikle yanaklarından iki kez öpüşürler.

Portekiz’de Hitap Şekli

En uygun hitap şekli, soyadlarla birlikte ‘senhor’ ve ‘senhora’ kullanılır.

Portekiz’de Hediye Verme Görgü Kuralları

Portekizli bir arkadaşınız tarafından evine akşam yemeğine davetliyseniz alınabilecek en popüler hediyeler çiçek, kaliteli bir şişe şarap, çikolata veya tatlı olacaktır.

Bir akşam yemeğine davetliyseniz, belirtilen saatten maksimum 15 dakikadan fazla geç kalmamaya özen gösterin. Bir partiye davet edildiğinde, belirtilen zamandan yaklaşık 30 dakika sonra gelebilirsiniz.

Portekiz’de Ticari İlişkiler ve İletişim

Her kültürde olduğu gibi Portekizliler de, kendilerini rahat ve güvende hissettikleri kişilerle ticaret yapmayı tercih eder. Bu nedenle, tanışmak için bir araya gelinmesi tavsiye edilir.

Portekiz Konumu

Portekiz nerede dersek, Portekiz, Avrupa’nın güneybatında olup, İber Yarımadası’nda yer alır. İber yarım adasının yaklaşık altıda beşine sahip olan İspanya ile Kuzeyden ve doğudan komşudur. Güney ve batısında ise Atlantik okyanusu bulunmaktadır.

Portekiz iki özerk bölgeye sahiptir.  Bir tanesi Afrika’nın kuzeybatı kıyılarında dört adadan oluşan Madeira takım adalarıdır. Diğeri ise Azor takım adalarıdır.

Portekiz Konumu

Portekiz Para Birimi

Portekiz para birimi Euro’dur. Portekiz, kullandığı para birimi olan Euro’yu Avrupa Birliği’ndeki diğer 20 ülke ile paylaşır. Bu ülkeler: İspanya, Fransa, Lüksemburg, Belçika, Almanya, İtalya, İrlanda, Estonya, Hollanda, Finlandiya, Avusturya, Yunanistan, Kıbrıs, Malta, Slovakya, Hırvatistan, Latvia, Litvanya,Portekiz ve Slovenya’dır.

Euro banknot ve madeni paraları ilk olarak 2002’de piyasaya sürüldü. Banknotlar altı farklı değerde kullanılır: 200, 100, 50, 20, 10 ve 5 Euro.

Madeni paralar sekiz çeşittir. 2 ve 1 Euro ve 50, 20, 10, 5, 2, 1 kuruş. Hem banknotlar hem de madeni paralar, görme engelli kişilerin kullanabileceği şekilde tasarlanmıştır.

2022 Portekiz Asgari Ücret

Portekiz asgari ücret 820 Euro olup, bu tutar çalışanların sadece %7’sini kapsar. Normal şartlarda Portekiz’de çalışanların büyük çoğunluğu 1.300 € ile 1.500 € arasında bir gelire sahiptir.

Portekiz Başkenti

Lizbon Portekiz’in başkenti olup, geçmişi MÖ 1200’e uzanan dünyanın en eski şehirlerinden biridir. Işık kalitesi son derece yüksek olan Lizbon’da her şeyden önce misafirperver güzel insanları ve ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz.

Portekiz başkenti Lizbon’un tarihi, kökleri Roma öncesi dönemlere kadar uzanır. Lizbon, 16. yüzyılda yeni topraklar keşfetmek için yola çıkan Portekizli denizcilerin başlangıç noktasıdır. Portekiz Lizbon uzun bir süre Asya ile Afrika arasındaki ticaretin merkez noktası olmuştur.

Portekiz Şehirleri

Portekiz Şehirleri

Sintra

Portekiz’de eşi benzeri olmayan bir güzelliğe sahiptir. Örneğin, Quinta da Regaleira, görkemli Sintra Sarayı ve Monserrate parkını ziyaret edebilirsiniz. Sintra yakınında yer alan Avrupa’nın en batı noktası olan Roca Burnu’nu ziyaret edebilirsiniz.

Guimarães

Portekiz’in kurulduğu yer olarak kabul edilir.  Guimarães çok güzel bir şehirdir ve tarihi 11. yüzyıla kadar uzanır. Tarihi merkezini, kalesini ve Paço dos Duques de Bragança Sarayı’nı mutlaka ziyaret edin.

Coimbra

Portekiz’in “öğrenci şehri” olarak da bilinen Coimbra, muhteşem bahçeleri ve parkları ile ünlüdür. Coimbra Üniversitesi UNESCO tarafından 2013 yılında dünya mirası listesine alınmıştır. Coimbra Portekiz’in en güzel şehirlerinden biridir.  Santa Clara-a-Nova ve Santa Clara-a-Velha manastırlarını ziyaret edebilirsiniz.

Lamego

Porto’dan Douro’ya giderken Lamego şehrine ulaşırsınız. Lamego Portekiz’in en güzel bölgelerinden birindedir. Douro şarap bölgesi olarak geçen bu bölge, UNESCO tarafından 2001 yılında dünya mirası listesine alınmıştır. Burada Nossa Senhora dos Remédios Tapınağı’na gidebilir, ünlü merdivenlerinden tırmanırken güzel heykelleri, şapelleri ve çeşmeleri görebilirsiniz.

Evora

Lizbon’un parelelinde yer alan Evora Portekiz’in iç kesimindeki en güzel şehirlerden biridir. Evora, ayrıca Portekiz’in en eski şehirlerinden biridir. Evora’da Capela dos Ossos, Dom Manuel Sarayı, Katedral ve Roma Tapınağını ziyaret edebilirsiniz.

Braga

Braga, Portekiz’in en eski şehirlerinden biridir; kökleri MÖ 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu’na kadar uzanır. “Başpiskoposlar şehri” olarak da bilinen Braga’da Bom Jesus ve Sameiro tapınaklarını ziyaret edebilirsiniz.

Porto

UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine giren Porto, tarihi merkezinin ziyaretçilerine muhteşem nehir manzarası ile benzersiz bir deneyim sunar. Porto’nun tarihi merkezini yürüyerek keşfedebilirsiniz. Douro nehrinin iki yakasında farklı manzaralarının keyfini çıkarabilirsiniz.

Lizbon

Portekiz başkenti Lizbon’da keşfedebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır. Anıtları, müzeleri, bahçeleri, plajları, restoranları ile çok özeldir ve Avrupa’nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Portekiz ekonomisi içinde stratejik öneme sahiptir.

Jerónimos Manastırı ve Belém Kulesi gibi muhteşem anıtları keşfedebilir, Avrupa’nın en doğal akvaryumu Oceanarium’a gidebilir, Antik Sanat Ulusal Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz.

Tomar

“Tapınak Şövalyeleri Şehri” olarak da bilinen Tomar, Portekiz’de mutlaka ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir.

İsa’nın kalesi ve manastırı, Museu Luso-Hebraico Abraão Zacuto eski sinagogu ve Igreja de São João Batista kilisesini ziyaret edebilirsiniz.

Funchal

Madeira özerk bölgesinde yer alan Funchal, 100.000’den fazla nüfusuyla Portekiz’in en kalabalık şehirlerinden biridir. En büyük gelir kaynağı turizmdir. Bu şehri ziyaret ettiğinizde, tüm kültürel, doğal ve tarihi zenginlikleriyle kesinlikle hayran kalacaksınız. Monte Palace tropikal bahçesini ziyaret etmelisiniz.

Ayrıca Chaves, Bragança, Viseu, Viana do Castelo, Aveiro, Angra do Heroísmo gibi diğer Portekiz şehirleri de görülmeye değerdir.

Portekiz Nüfusu

Portekiz’in nüfusu yaklaşık 10.000.000 olup, nüfusu iki en büyük şehrinde yoğunlaşmıştır. Başkent Lizbon’un nüfusu 518.000, ikinci şehri Porto’nun ise 250.000’dir. Portekiz’in güney bölgesi olan Algarve’ın nüfusu 450.000’dir. Algarve 200 km uzunluğunda plajları ile Avrupa’nın arka bahçesidir.  Su sporları ve muhteşem golf sahalarıyla ünlüdür. Kuzey Portekiz’de bulunan Braga’nın nüfusu 121.000’dir. Ülkenin orta bölgesinde bulunan üniversite şehri Coimbra’nın nüfusu 107.000’dir. Lizbon’un çıkışında yer alan Amadora’nın nüfusu 179.000’dur. Lizbon’un güneyinde bulunan Setúbal’ın nüfusu ise 117.000’dir. Alentejo olarak bilinen iç bölge çoğunlukla küçük kasaba ve köylerden oluşur, düşük yoğunlukta bir nüfusa sahiptir.

Portekiz Nüfusu

Portekiz Oturma İzni

Portekiz oturma izni programına sahiptir.  Bu programın ismi Golden Visa’dır, Avrupa’nın en popüler oturum yoluyla vatandaşlık programıdır. Portekiz oturma iznine başvurabilmek için gerekli fon yatırım tutarı 500.000 Euro’dur. Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için Portekiz’de minimum kalma süresi yılda sadece 7 gündür. Avrupa’nın diğer ülkelerinde en az 5 sene yaşama şartı bulunur. Bu yüzden birçok Golden Visa yatırımcısı Portekiz’i tercih etmektedir.

Portekiz Golden Visa

AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yatırımcıların Portekiz’den oturma izni alarak vatandaşlığa başvurma hakkı tanıyan en hızlı ve güvenli programdır.

Portekiz’Golden Visa programına başvurabilmek için toplam 500.000 Euro değerinde Portekiz Yatırım fonu almak gerekmektedir.

Portekiz Golden Visa alanında faaliyet gösteren EUPorto, sadece Portekiz yani AB Vatandaşlığı konusunda uzmanlaşmıştır. Önceliğimiz Portekiz Golden Visa yatırımcılarının beklentilerini doğru şekilde analiz ederek ihtiyaçlarına en uygun yatırım fonu seçeneklerini sunmak ve en güvenli olanlarıyla karşılık verebilmektir. Portekiz Yatırım fonu alanında gelişmeleri, değişiklikleri yakından takip ederek Golden Visa yatırımcıları ile birlikte ilerler. Portekiz oturum veya Portekiz vatandaşlığı avantajları konularında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Portekiz vizesi, Golden Visa (Altın Vize) ile Portekiz vatandaşlığı kapsamında en verimli Portekiz yatırım fonları için Euporto Golden Visa danışmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Bilgi için etkinliklerimiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Instagram ve Facebook sayfasından euportocom’u takip edebilirsiniz.

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.