Portekiz Golden Visa Yeni Kanunu Fon Yatırımlarında Hangi Değişiklikleri Getirdi? Yasa Değişikliği Sonrası Golden Visa Fon Yatırımcıları Nelere Dikkat Etmeli?

5 Ocak 2024 tarihinde yapılan kanun değişikliği ile Portekiz Hükümeti uzayan oturma izni süreçlerinin vatandaşlık başvurularına yansımasını doğrudan ele aldı. Cumhurbaşkanının yeni yasayı imzalaması bekleniyor. Bu kanun yürürlüğe girdikten sonra Golden Visa başvuru sahipleri, ilk oturum kartı (Altın Vize) başvurusu yaptıkları andan itibaren beş yıl sonra Portekiz vatandaşlık başvurusunda bulunabilecekler. Yeni yasayla Portekiz vatandaşlık başvurusu Golden Visa girişinden beş yıl sonra yapılabileceği için seçilecek yatırım fonlarının beş yıllık vadeyle uyumlu olması çok önemli bir kritere dönüştü.

Yasa Değişikliği Öncesi


Gerekli olan beş yıllık oturma izni süresi ilk oturum kartının çıktığı tarih itibariyle başlıyordu. İlk oturum kartının çıkmasında ise gecikmeler yaşandı. Bu durum vatandaşlık başvurularını da geciktirdi. Böyle olunca kapalı fonların 8 ila 10 yıllık vadesi yatırımcılar için bir sorun teşkil etmiyordu. Bir başka deyişle, yatırımcılar paralarını alabilmek için yaklaşık minimum 8-10 sene beklemeyi göze alıyordu.

Değişikliğin Portekiz Golden Visa Fon Yatırımcılarına Etkisi

Portekiz Golden Visa yeni yasa düzenlemesi ile iki yıla varan oturum kartı bekleme süreleri ortadan kaldırıldı.  Bir başka ifadeyle Portekiz Parlamentosu iki yıla varan oturum kartı bekleme süresinin, Portekiz vatandaşlığına başvurmak için gerekli olan beş yıllık sürenin içinde değerlendirilmesi gerektiğine karar verdi.  Bu karar, Portekiz’de yatırım yoluyla oturma izni ve vatandaşlık düşünen yatırımcılar için çok önemli bir gelişme. Artık fon yatırımcıları paralarını minimum 8-10 yıl yerine 5-6 yıl gibi daha kısa vadeli yatırım fonu seçenekleriyle değerlendirebilecekler. Golden Visa yatırımcıları beş yıl sonra vatandaşlığa başvurup aldıktan sonra paralarını Portekiz’den çekip başka yatırım araçlarına (Türkiye’ye geri getirmek, sabit getirili Eurobond almak, Türkiye/İngiltere/Amerika/Portekiz’de gayrimenkul yatırımı yapmak, ticaretle uğraşan yatırımcıların kendi işyerlerinde sermaye olarak kullanmak, vadeli mevduat açmak vb.) kaydırabilecekler. Golden Visa yatırımcılarının paralarına daha kısa bir sürede ulaşabilmeleri heyecan veren çok önemli bir gelişme olarak değerlendirilmelidir.

Değişikliğin Portekiz Golden Visa fon yatırımcılarına etkisi

Peki, Yasa Değişikliği Sonrası Portekiz  Vatandaşlık Hakkı Edindikten Sonra Hemen Nakde Dönülebilen Golden Visa Uyumlu Yatırım Fonları Mevcut mu?

Evet, mevcut. Golden Vize ile uyumlu ‘açık’ fonlar Portekiz borsasında işlem gören kurumsal firmalara ve Eurobondlara yatırım yaparlar. ‘Açık’ fonların Portekiz’de yatırım yaptıkları bazı firmalardan örnek vermek gerekirse;

  1. Navigator Company: Portekiz kâğıt üreticisi ve ihracatçısıdır. Yıllık cirosu 1,5 mia Euro’dan fazladır. 1,6 milyon ton kağıt ve 1,4 milyon ton kâğıt hamuru üretim kapasitesine sahiptir. https://en.thenavigatorcompany.com/
  2. Banco Comercial Português: Millennium BCP olarak bilinen Banco Comercial Português, SA (BCP), Portekiz’in en büyük ikinci özel bankasıdır. https://ind.millenniumbcp.pt/pt/particulares/Pages/Welcome.aspx
  3. Altri: Portekiz’in en büyük sanayi şirketlerinden biridir. Üretiminin yüzde 90’ını ihraç eder. Kereste, kâğıt hamuru, selüloz, enerji ve çelik üretiminde faaliyet göstermektedir. https://altri.pt/pt

Portekiz ‘açık’ fonlarında Golden Visa yatırımcılarının parası Portekiz bankalarında devlet güvencesindedir. Türkiye’deki Takasbank mantığı gibi düşünülebilir. Fon batsa da yatırımcılarının parasına fon şirketi dokunamaz. Fon yatırımcısı portföyünün değer artışını her gün görüntüleyebilir. Açık fonların belli bir yüzdesinde ise finansman bonoları ile Eurobond devlet tahvili gibi sabit getirili araçlar bulunabilmektedir. Yatırımcı, Portekiz vatandaşlığı aldıktan hemen sonra parasını alıp ülkeden çıkarmak isteyen tüm T.C. yatırımcıları için son derece uygundur. ‘Açık’ fon yatırımcıları ayrıca gerekirse Golden Visa’yı yakarak fondan çıkıp 5 iş gününde paralarını alabilirler.

Peki, Golden Visa Yatırımcıları Portekiz Kapalı Fonlarına mı Yoksa Portekiz Açık Fonlarına mı Yatırım Yapmalı? Veya Her ikisine Birden Yatırım Yapılabilir mi?

Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra 5 sene daha beklemek istemeyip, parasını hemen alıp farklı yatırım araçlarında özgürce değerlendirmek isteyen Golden Visa yatırımcıları için açık uçlu Portekiz fonları daha uygun olacaktır. Ancak ‘açık’ fonlarda temettü geliri beklenmemelidir. ‘Açık’ fonun avantajı likit olması ve fonun Takasbank’ta korunmasıdır.

Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra da hâlâ parayı fon şirketlerinde tutarak temettü geliri hedefleyen yatırımcılar için kapalı fonlar uygun olacaktır. Ancak burada riskleri minimize etmek için ek güvence sunan veya kamu bankası destekli fonlardan seçim yapılmalıdır.

Fon yatırımını ikiye bölerek ‘açık’ ve ‘kapalı’ fonlara dağıtmak mümkündür.

Portekiz Golden Visa Lokal Yatırım Fonu Seçenekleri için Tavsiye Alabilir miyim?  Peki Hangi Firmalardan?

Portekiz’de bir yatırım kararı vermek, Portekizceyi iyi bilmeyi ve o ülkenin menkul kıymetler piyasasına hâkim olmayı gerektirir. Golden Visa yatırımı ve başvuru sürecini herhangi bir yardım almadan yapmak risk barındırır. Bu yüzden gerek Portekiz ‘açık’ (likit) fonlar gerekse en güvenilir lokal Portekiz kapalı fon seçenekleri hakkında size yardımcı olabilecek ve oldukça karmaşık olan Golden Visa sürecinizde size yol gösterecek profesyonel bir yardıma ihtiyaç duymanız gayet doğaldır. İşte bu durumda sadece Portekiz Golden Visa konusunda uzmanlaşmış, diğer ülkelerin benzer programlarını faaliyetlerine dâhil etmeyen, ekibinde hem Portekizce hem de Türkçe konuşan sektöründe pazar lideri olan bir kuruluştan hizmet almanız önem kazanır. EUPorto, Türkiye’de sadece Portekiz Golden Visa alanında aktif olup kendi fon ürününü sunmayan tek danışmanlık şirketidir. 2017 yılından günümüze 200’den fazla aile Portekiz’deki yatırımlarını EUPorto ile başarıyla gerçekleştirmiştir.

Her Golden Visa yatırımcısının temel amacı 500.000 Euro’luk fon yatırımının değerini korumak ve Portekiz vatandaşlığı alıncaya kadar da para kazanmaktır. Portekiz’de fon yatırımında bulunurken kendilerini danışman gibi tanıtan ancak sadece kendi fon ürününü sunan firmalara dikkat etmekte fayda var. Çünkü Golden Visa yatırımcılarından toplanan paralar fonun kendi alt şirketlerinde kullanılabilir. Bu detay ‘menfaatlerin çakıştığı’ anlamına gelir ve sağlıklı bir yatırım modeli değildir. Bu tür fonların sayısı az olmamakla beraber kendi aldıkları pozisyona göre sizi ve paranızı yönlendirme amacı taşıyabileceklerini aklınızdan çıkarmayın.

Sonuç olarak, Golden Visa Yatırımım için Açık Fon ve Kapalı Fon Arasında Nasıl Seçim Yapacağım?

Golden Visa yatırımcılarının Portekiz’in gıda, enerji, turizm, finans veya telekomünikasyon gibi çeşitli iş kollarındaki fon kuruluşlarının hangilerinin iyi ve köklü olduğunu bilerek karar vermesi oldukça güçtür. Portekiz fon piyasasında yatırım yapma konusunda uzman olmak gerekir. Bu nedenle, sektörler ve her sektörde yer alan fon kuruluşlarını araştıran, onları her gün inceleyen, yatırım yapılabilecek şirketleri iyi analiz edebilen profesyonel kurumlardan Golden Visa yatırım danışmanlığı hizmeti alınmasında yarar vardır.

EUPorto, bu bilgi, birikim ve deneyime sahip, Portekiz’de operasyonel lokal alt yapıyı sunan ve sadece Portekiz Golden Visa odaklı çalışan bağımsız tek firma olarak danışmanlık vermekten mutluluk duyacaktır.

EUPorto: Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hâkimiyet
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Gerek Golden Visa uyumlu banka fonları, gerekse Portekiz kamu bankası destekli en güvenilir fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

1 Yorum. Yeni Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.