Portekiz Golden Visa Yatırım Fonlarında Likidite Nedir ve Neden Önemlidir?

Avrupa ülkeleri içinde Portekiz Golden Visa, T.C. vatandaşlarına Türkiye’den taşınmadan yatırım karşılığında en avantajlı koşullarla önce oturum izni ardından AB vatandaşlığı olanağını sunan tek programdır. 7 Ekim 2023 sonrası gayrimenkul yatırımı yerine Portekiz fon yatırımı yoluyla oturum ve AB vatandaşlığına ulaşmak mümkün, hem de yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunma şartıyla.

Portekiz’de fon yatırımı yapmadan önce fon seçeneklerini bir filtreden geçirerek ilerlemek bir gerekliliktir. Burada en önemli kriterlerden biri fon tipinin ‘likit’ olmasıdır. Golden Visa yatırımcısı olarak yurt dışındaki paranıza dilediğiniz zaman ulaşabiliyor olmanız her zaman ek bir güvencedir. Portekiz Golden Visa yatırımında likidite kavramı hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar için yazımızı incelemeye devam edebilirsiniz.

Herhangi bir yatırımda likidite kavramı, bir varlığın serbest piyasada ne kadar hızlı nakde çevirebileceğini ölçümler. Likidite, en kısa tanımıyla herhangi bir varlığın nakde dönüştürülebilmesi anlamına gelir. Fon şirketlerinin varlıklarını değer kaybetmeden hızlıca paraya dönüştürebilmesi, portföyün likidite kapasitesine bağlıdır.

Portekiz’deki fon yatırımlarının likiditesi, Golden Visa yatırımcılarının Portekiz’deki varlıklarının Portekiz borsası olan Euronext’te ne kadar hızlı nakde dönüştürülebileceğini ifade eder.

Aracı kurumların Golden Visa yatırımcılarına pazarladıkları fonlar sıklıkla kapalı fon niteliğindedir. Bunun en önemli motivasyonu fon kuruluşlarının danışman şirketlerine daha yüksek oranda komisyon ödemesidir. Halbuki yatırımcılar, Golden Visa ile uyumlu ve Takasbank mantığıyla çalışıp devlet güvencesinin bulunduğu ‘açık’ yani likit fonlardan alım yaparak Golden Visa başvurularını güvenle gerçekleştirebilirler.

Portekiz Golden Visa Piyasasında Likidite Kavramını Tanımlama

Portekiz yatırım fonlarında likidite, fon şirketlerinin fonun kapanış aşamasında varlıklarını en kolay şekilde nakde çevirebilmeleridir. Bu aşamada en önemli şey; fonun varlığını satış aşamasında piyasa koşullarından etkilenmeden ve kolay bir şekilde nakde dönüştürmesidir. Fonun elden çıkaracağı varlık yüksek bir likidite değerine sahipse kolay bir şekilde satılabilmesi yani paraya dönüştürülmesi anlamına gelecektir. Eğer fonun elden çıkaracağı varlık düşük likidite değerine sahipse bize bu durumun tam tersini ifade edecektir. Bu durumda, fon şirketlerinin varlıklarını, hedeflenenden daha uzun sürede paraya dönüştürülebileceği anlamına gelecektir. Dolayısıyla, fonların portföyündeki düşük likiditeye sahip varlıkların, Portekiz vatandaşlığı alındıktan sonra beklenen zaman dilimi içerisinde hızlıca satılamayacağı ve Golden Visa yatırımcılarının paralarına kolayca ulaşamayacakları anlamına gelir.  Bu gerçekten yola çıkarak, Golden Visa yatırımlarının Portekiz’de likit yani ‘açık’ fonlara yatırım yapılıyor olması, özellikle çıkış aşamasında 5 iş gününde nakde ulaşılması önem kazanmaktadır.

Portekiz Golden Visa Fonlarında Likidite Kavramları

Portekiz Golden Visa fonları finansal açıdan değerlendirildiğinde 5 farklı likidite göz önünde bulundurulmalıdır.

  • Golden Visa Fonunun Gerçek Likiditesi

Fonun gerçek likiditesi, fonun faaliyetlerini sona erdirme aşamasında varsa borçlarını en hızlı şekilde kapatabilme yeteneğini tanımlar.

Fonun olası bir iflas durumunda sahip olduğu nakit parası ile borçlarını ödeme işlemlerine geçilir. Bunun ardından da sahip olduğu değerli varlıklar nakde dönüştürülme aşamasına geçer. Söz konusu varlıklar nakit paraya dönüştürüldükten sonra, Golden Visa yatırımcılarına ve varsa diğer kurumlara borç ödemeleri gerçekleştirilir.

  • Golden Visa Fonunun Teknik Likiditesi

Fonun borçlarının sahip olduğu varlıklarla ödeme gücü, teknik likidite yeteneğiyle ölçülür. Bu yöntemde ödemeler ilk aşamada fonun bankalardaki nakdiyle gerçekleşir. Hesaplarında yeterli nakdin bulunmaması durumunda fonun sahip olduğu varlıklar satılarak Golden Visa yatırımcılarına ve borçlu kurumlara ödemeleri yapılır.

  • Golden Visa Fonunun Varlık Likiditesi

Fon şirketinin herhangi bir varlığının satılması durumunda varlığın ne kadar sürede nakde dönüştürüleceği varlık likiditesi olarak açıklanır. Örneğin, açık fonların Portekiz borsası olan Euronext’te yaptığı hisse senetleri ve tahvil yatırımları, likit varlık statüsünde kabul edilir.

Ticari yatırımlar ise tahvil ve hisse senetlerine göre likiditesi daha yavaş varlıklardır. Portekiz Golden Visa uyumlu kapalı fonların varlıkları, açık fonların varlıklarına göre daha zor satılan bir yapıya sahiptir, kapalı fonların varlıkları piyasadaki fiyat dalgalanmalarından daha kolay etkilenebilirler.

  • Golden Visa Fonunun Piyasa Likiditesi

Portekiz’de herhangi bir fona ait varlığın alım veya satımı sırasındaki piyasa şartları, piyasa likiditesi kavramıyla ifade edilir.

Eğer çıkış aşamasında fona ait varlıkların satışı sırasında piyasa koşulları alıcılar için elverişli ise istenen fiyattan satım işlemi yapılabilir. Bu durumda piyasadaki nakit yani likidite oranının yüksek olduğu söylenebilir.

Bunun tam tersi durumda ise piyasada alıcı adaylarının sayısı daha azdır ve fonun varlıklarının istenen tutarda satılması zor olabilir.

  • Golden Visa Fonunun Muhasebe Likiditesi

Muhasebe işlemlerinde fonun borçlarını likit varlıklarıyla ödeyebilme kapasitesi olarak ifade edilebilir. Fonların muhasebe likiditesi hesaplanırken nakit paralarıyla beraber sahip oldukları hisse senetleri veya tahviller gibi yüksek likiditeli varlıklar değerlendirilir.

Likiditesi yüksek fonlar, Golden Visa yatırımcıları için hisse senedi ve tahviller gibi likiditesi yüksek varlıklara yatırım yapanlardır. Bu kavram, Golden Visa uyumlu fonların finansal sağlığı adına da önemli gösterge oluşturur.

Portekiz Borsasında Yatırım Yapan Golden Visa Uyumlu Fonlarının Likiditesi

Portekiz Borsası’na yatırım yapan açık fonlarda likidite kavramı, Lizbon Euronext borsasında hisse senetlerinin dilendiği zaman hızlı bir şekilde satılabilmesi olarak açıklanabilir.

Portekiz Golden Visa Yatırım Fonlarında Likidite Nedir ve Neden Önemlidir?

Açık uçlu fonlar aracığıyla Portekiz para piyasasında en yüksek likiditeye sahip finansal enstrümanlara yatırım yapılarak Golden Visa başvurusunda bulunmak mümkündür. Böylece, Portekiz vatandaşlığınızı alıncaya dek paranızın Portekiz sermaye piyasasında likit bir yapıda değerini koruması sağlanabilir.

 

Sıkça Sorulan Sorular

Portekiz Açık Fonlarda Likidite Nasıl Ölçüyor?

Portekiz Golden Visa uyumlu açık fonun likiditesi, fonun varlıklarını Portekiz borsasındaki günlük değerleri üzerinden her gün ölçer ve Internet üzerinden 24 saat görüntülenebilmesini sağlar. Böylece, Golden Visa yatırımcıları Portekiz’deki yatırım fonlarını diledikleri zaman nakde dönüştürmenin alt yapısına sahip olurlar.

Golden Visa Yatırımlarında Yüksek ve Düşük Likidite Arasındaki Fark Nedir?

Portekiz Golden Visa ile uyumlu fonların içerisinde yüksek likidite, sadece açık fonlarda bulunur.  Portekiz borsası olan Euronext’te günlük bazda alım ve satımı kolaylaştırır ve yatırımcılar borsada eşleşen emirleri sayesinde daha hızlı ve güvenli çıkış olanağına sahip olurlar. Böylece, Golden Visa yatırımcıları paralarına 5 iş gününde ulaşırlar.  Kapalı fonlarda ise nakde ulaşmak bu kadar kolay olmaz. Bu yüzden yatırım yapılacak fon şirketlerinin çıkış stratejileri çok sıkı irdelenmelidir. Sahibinin banka olduğu kapalı fonlar mevcuttur. Bankalar sahibi oldukları fonlara ihtiyaç duymaları durumunda likidite desteği sağlayabileceklerinden Portekiz’de kapalı fon almak isteyen Golden Visa yatırımcılarına cazip fırsatlar sunacaktır.

Sonuç:

Portekiz’in Golden Visa ile uyumlu likit yani açık uçlu yatırım fonları, T.C. kökenli yatırımcılar için cazip fırsatlar sunuyor. Altın Vize yatırımcıları, Portekiz’deki likit yatırım fonlarına katılarak hem yatırımlarını gün bazında takip edebilir hem de acil bir durumda satıp 5 iş gününde paralarına ulaşabilirler. Siz de bir ‘B’ planı kapsamında, Avrupa’nın önde gelen göçmenlik programlarından biri olan Portekiz Golden Visa’ya başvurarak Türkiye’den taşınmadan ailece Portekiz pasaportuna yani Avrupa vatandaşlığı edinebilirsiniz. Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto’nun, butik danışmanlık hizmetlerinden faydalanarak başvuru sürecinizde daha verimli ve sürpriz yaşamadan ilerleyebilirsiniz.

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak, sunduğumuz Golden Visa uyumlu ‘açık’ yani açık uçlu Portekiz yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle, yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Portekiz Golden Visa sürecinde doğru fonların seçilmesi, Portekiz oturma izni ve vatandaşlık işlemlerinin son derece ciddi sorumlulukla yönetilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir. Tüm Golden Visa sürecinde rehber edindiğimiz ilkelerimiz bağımsızlık, lokal uzmanlık ve şeffaflık prensipleri üzerine kuruludur. Bu ilkeler doğrultusunda ve Portekiz Golden Visa alanında sadece Portekiz lokalliğine odaklı olmasından kaynaklı, EUPorto’nun Türkiye’de en çok tercih edilen marka olmasını sağlamıştır.

EUPorto, sektöründe fark yaratan Portekiz’in en lokal yatırım fırsatı seçeneklerini yatırımcılarının beklentilere göre günceller. Yatırımcılarının memnuniyeti en temel önceliğidir. 2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Portekiz Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlamıştır.

EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır. İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Golden Visa ile uyumlu gerek Portekiz ‘açık’ fonları gerekse banka yatırım fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.