Portekiz Golden Visa Yatırım Fonları Hakkında 6 Soruda Merak Edilenler

2008 sonrası Amerika’da başlayan küresel ekonomik kriz ve Kovid sonrası hükümetlerin aldığı kararlar ülkeleri daha kapalı bir yapıya dönüştürdü. Bu durum özellikle gelişmekte olan ülke vatandaşlarının vizeyle dolaşımını ve yurtdışına para transferlerini limitler koyarak zorlaştırmakta hatta kısıtlamaktadır. Bu durumla karşı karşıya kalan birçok T.C. yatırımcı yatırım karşılığında verilen oturum yoluyla vatandaşlık programlarıyla bu sıkıntıları aşıyor. Yatırımla oturum ve AB vatandaşlığı programlarının en önemlilerinden biri Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz Golden Visa’dır. 2024 yılında bu programa katılma şartı olan yatırım fonları ile ilgili en çok merak edilen detayları bu yazımızda bulabilirsiniz.

Portekiz Golden Visa Nedir? Yatırımcı ve Ailesine Ne Gibi Avantajlar Sağlıyor?

Portekiz Golden Visa’yı, T.C. vatandaşlarının yatırım yoluyla oturma izni ve 5 yıl sonra ise ailece Portekiz pasaportuna yani Avrupa vatandaşlığına başvurabilme fırsatı sunan tek ve en popüler program olarak nitelendirebiliriz, üstelik Portekiz’e taşınma zorunluluğu olmadan.  Kasım 2012’de başlatılan Portekiz Golden Visa programına başvuran T.C. vatandaşlarının sayısı Eylül 2023 itibariyle 613’e ulaşmıştır. İspanya, Yunanistan ve Malta’ya ait Golden Visa programlarında ise AB vatandaşlığına başvurabilmek için ülkede yaşama zorunluluğu bulunmaktadır. Bu süre Yunanistan’da 7 yıl, İspanya’da 10 yıldır. Oysa, Portekiz Golden Visa programında yılda sadece 7 gün veya iki yılda toplamda 14 gün Portekiz’de bulunarak 5 yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurmak mümkündür.

Portekiz Golden Visa programı, tüm T.C. vatandaşlarına öncelikle 27 Schengen ülkesine vizesiz seyahat özgürlüğü tanıyor. 5 yıl sonra alınacak Portekiz vatandaşlığı ile Amerika, Kanada ve İngiltere dâhil 188 ülkeye vizesiz seyahat edilebilmektedir. Bu program, fon yatırımınızdan Euro bazlı temettü geliri elde etme imkânının yanı sıra Portekiz’de yaşama, çalışma ve eğitim gibi birçok avantaj sunar.

Portekiz Golden Visa’nın sunduğu haklardan yatırımcı ile birlikte eşi, evli olmayan 23 yaş altı çocukları ve bakmakla yükümlü oldukları anne-babaları da faydalanabiliyor. Portekiz Golden Visa ile elde edilen Portekiz pasaportu çocuklarınıza diledikleri AB ülkesinde kaliteli eğitim olanakları sunar, hangi AB ülkesine gidiliyorsa o ülkenin vatandaşıymış gibi en ekonomik koşullar elde edilir.

Portekiz Golden Visa Yatırım Fonu Nedir? Hangi Şartlarda Alınabilir?

Portekiz Hükümeti 7 Ekim 2023 sonrası gayrimenkul alımıyla programa katılımı kapatmış ancak yatırım fonu alımıyla Golden Visa programını sürdürmeye karar vermiştir. Burada hedef, Portekizli şirketlere sıfır maliyetli kaynak bularak Portekiz ekonomisini güçlendirmektir. Fon şirketlerinin Portekiz’de kayıtlı olması ve yatırımlarının en az %60’ını Portekiz’de gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda Portekiz Golden Visa fon yatırımı için minimum yatırım tutarı 500.000 Euro’dur.

Golden Visa ile uyumlu fonlar ‘açık’ ve ‘kapalı’ olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır. Fonlar sağlık, teknoloji, gıda, güneş enerjisi, eko turizm, eğitim, enerji, perakende, finans, yeşil enerji, turizm ve kısa dönem konaklama şirketlerine yatırım yaparken bazı fonlar ise Portekiz borsasında halka açık şirketlere yatırım yapmaktadır. Ayrıca Portekiz’de sayılarının az olmasıyla birlikte banka destekli yatırım fonları da bulunmaktadır. Yatırım kararını vermeden önce Portekiz Golden Visa yatırım fonu uzmanı EUPorto’nun tecrübeli yatırım danışmalarından destek alarak bir fon sepeti oluşturma stratejisiyle ilerlemekte fayda var.

Portekiz Golden Visa Yatırım Fonu Hangi Şartlarda Alınabilir?

Serbest Dolaşım için Golden Visa Yeterli Değil mi? Niçin Portekiz Golden Visa’yı Tercih Edelim?

Golden Visa yatırımınızın temelinde eğer ailece AB vatandaşlığı edinimi varsa Portekiz Golden Visa programı en ön plana geçecektir çünkü ailece Portekiz vatandaşlığı başvurunuz için Portekiz’de yaşama zorunluluğu yoktur; yılda sadece 7 gün veya iki yılda toplam 14 gün Portekiz’de bulunmak yeterlidir. Yunanistan, İspanya, Macaristan ve Malta Golden Visa programlarında vatandaşlığa kabul edilme şartları oldukça ağırdır. Örneğin; Yunanistan vatandaşlığına sahip olmak için Yunanistan’da 7 yıl boyunca ailece her yıl en az 183 gün yaşamak gerekmektedir. İspanya Golden Visa programında ise 10 yıl boyunca yılda en az 183 gün İspanya’da yaşamak gerekmektedir.

Yeşil Pasaportumuz Var, Niçin Portekiz Golden Visa’yı Tercih Edelim?

Ticaretle uğraşan iş adamları veya kamu çalışanlarına sunulan yeşil pasaport bilindiğinin aksine vizesiz dolaşım konusunda yüzde yüz özgürlük sağlamıyor. Yeşil pasaportun sağladığı vizesiz dolaşım hakkı sadece görev kapsamındaki faaliyetlerle sınırlıdır. Hâlbuki Portekiz Golden Visa programıyla edinilen oturum izni ve Portekiz pasaportu, size ve aile fertlerinize ömür boyu özgürce dolaşım ve Avrupa vatandaşlarının sahip olduğu tüm avantajları sunar.

Portekiz Golden Visa Kapsamında Hangi Fonlara Yatırım Yapmalıyız? Her Fonun Risk Seviyesi Aynı Değil mi?

Mart 2024 itibariyle Portekiz’de Golden Visa uyumlu yaklaşık 35 fon mevcuttur. Fonları incelerken dört temel unsuru göz önünde bulundurmanızı öneririz.

  1. Lokallik ve güvenilirlik
  2. Temettü getirisi
  3. Fonun türü (Açık veya Kapalı Fon)
  4. Fonun bir bankaya ait olup olmadığı

Golden Visa fonları, risk beklentileri ve getiri hedeflerine göre çok farklı varlıklara yatırım yapar. Bu yüzden tüm fon seçenekleri hiç acele edilmeden dikkatle incelenmelidir. En güvenilir fon seçeneklerini değerlendirirken Portekiz fon yatırımı uzmanı EUPorto danışmanlarından ücretsiz profesyonel destek alabilirsiniz.

Portekiz’de üç farklı fon yatırımı bulunur.

  1. Kendi şirketlerine yatırım yapan fonlar: Bunlar en riskli fon grubuna girer. Yatırımcılar bu fonlarda çıkar çatışması riskini alırlar.
  2. Banka destekli lokal Portekiz fonları: Yatırımlarını koruma önceliği olan yatırımcılar içindir.
  3. Portekiz borsasındaki kurumsal firmalara yatırım yapan fonlar (Açık Fonlar): Yatırımını her gün görüntülemeyi ve gerektiğinde Golden Visa’yı yakarak fondan çıkıp likide dönmek isteyen yatırımcılar için uygundur.

Özetle, Portekiz Golden Visa yatırım kararınızı vermeden önce fon şirketlerinin tümünü detaylıca araştırmalısınız. Böylece Portekiz gerçekliğinde risk faktörlerini belirli ölçüde öngörebilirsiniz.  Dilerseniz bunun için https://www.euporto.com/fon-portfoyu sayfası üzerinden Portekiz fon yatırım seçeneklerini inceleyebilirsiniz.

EUPorto: Biz Kimiz ve Sizin İçin Ne Yapıyoruz?

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları:

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Golden Vize Portekiz alanında butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Portekiz’de yatırım kapsamında bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Portekiz fon yatırımı alanında ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri Golden Visa yatırım fonu alternatiflerini avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Zamanın en kıymetli hazine olduğuna inanan EUPorto Golden Visa uzmanları, Avrupa Vatandaşlığı amacıyla Portekiz’de fon yatırımı yapmak isteyen T.C. vatandaşlarına, A’dan Z’ye ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri, tek bir çatı altında toplar ve en güvenli şekilde yönetir.

Hepimizin derinden hissettiği gibi hızla gelişen ve değişen bir dünyada, özellikle çocuklarımızın kaliteli bir eğitimle günümüz dünyasındaki yenilikleri takip edebilmeleri ve değişime uyum sağlayabilmeleri için bir ‘B’ planına sahip olmaları gerektiğinin farkındayız. Bunu yatırım yaparak başarabilmenin en hızlı ve pratik yolu Portekiz Golden Visa uygulamasıdır.

Portekiz’de yatırımla oturum kapsamında gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa hakkında detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.