Portekiz Golden Visa: Fon Yatırımcıları İçin 5 Altın Öneri

Portekiz Golden Visa, tüm AB ülkeleri içinde en avantajlı koşullarla önce oturum izni ardından AB vatandaşlığı olanağını sunan tek program olmaya devam ediyor. Her ne kadar gayrimenkul alımı yoluyla Portekiz Golden Visa’ya başvurmak artık mümkün olmasa da program tüm elverişli koşullarla sürekliliğini koruyor.  Gayrimenkul alımı yerine yatırım fonlarıyla, oturum ve AB vatandaşlığına ulaşmak mümkün üstelik, sadece yılda minimum 7 gün Portekiz’de konaklama şartıyla.

Gayrimenkul yatırımı yaparken Golden Visa yatırımcıları karar vermeden önce alacakları gayrimenkulü çok sıkı incelediler.  Fon yatırımı yapmadan önce de seçenekler arasından bazı önemli filtrelerle ilerlemek gerekir. Burada en önemli kriterlerden biri “lokallik” olmalıdır. Golden Visa Portekiz programının olası bir sonlandırılma ihtimalinde fonun hayatta kalmaya ve likit olmaya devam etmesi bakımından lokal piyasaya da hitap etmesi etkin bir güvencedir.

Portekiz Golden Visa kapsamında portföy oluştururken en önemli nokta, bir Portekizli Ayşe Teyze gibi farklı lokal fon yatırımlarıyla portföyün çeşitlendirilmesidir. Ayrıca, oluşturulan Golden Visa portföyünün lokal Portekiz sermaye piyasası koşullarında kârın en yüksek noktaya geldikten sonra varlık dağılımında periyodik olarak değişikliklere gidilmesi gerekir. Diğer taraftan bu sürecin Portekiz vatandaşlığını alıncaya kadar tanımlanmış periyotlarda düzenli olarak Golden Visa yatırımcılarına raporlanması gerekir.

Portekiz Golden Visa kapsamında fon seçimi yaparken portföyün oluşturulmasında nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine dair en önemli ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

  • PORTEKİZ’İN LOKAL FONLARINI İNCELEYİN

Portekiz’de fonlar temelde iki gruba ayrılır.

  • Portekiz Golden Visa Açık Fonları
  • Portekiz Golden Visa Kapalı Fonları

Golden Visa Açık Fonlar: Açık fonlara yatırım yaparak Portekiz borsasında işlem gören Portekiz’in en kurumsal firmalarına ortak olunur. Açık fonlardan dilendiği zaman çıkış yapılabilir. Açık fonlarda Golden Visa yatırımı Portekiz’in farklı sektörlerindeki halka açık firmalara yapılır. Fonun portföyü Portekiz’in kamu bankasında saklanır. Portföyün değer artışı Türkiye’deki bankaların A tipi fonları gibi her gün görüntülenebilir. Açık fonlar Portekiz Golden Visa yatırımcılarının risklerini minimize etme konusunda lokal avantajlar sunar. Golden Visa yatırımının Portekiz sermaye piyasasında likit olması en önemli avantajıdır.

Golden Visa Kapalı Fonlar: Kapalı fonlara yatırım yaparak Portekiz’de küçük ve orta ölçekli firmalara ortak olunur. Kapalı fonlarda dilendiği zaman çıkış yapılamaz. Vatandaşlığı alıncaya kadar fonun tüm kâr ve zararına ortak olunur. Kapalı fonların hedefi elde edilecek faaliyet gelirlerinin fonun portföyüne yansıtmak ve hedeflenen vade sonunda portföyü kârla satıp sermaye kazancı elde etmektir.

  • FONLARIN TEMETTÜ HEDEFLERİNİ ÖĞRENİN

Portekiz’de bazı lokal fonlar temettü yani kâr payı dağıtmaktadır, bu detay portföy oluşturulurken çoğu zaman Golden Visa yatırımcılarının gözünden kaçmaktadır. Çünkü birçok danışmanlık firması Golden Visa yatırımcılarına sadece Golden Visa amaçlı oluşturulmuş fon portföyü listesi hazırlarlar ve yatırımcılardan bu fon listesinden seçim yapmalarını isterler. İçinde bir tane bile Portekizli yatırımcının bulunmadığı bu tür yapılardan uzak durmakta fayda var.

Temettü geliri sunabilen fonlar T.C. yatırımcılarına Portekiz vatandaşlığı alıncaya kadar gelir elde etmelerine yardımcı olacaktır. Portekiz Golden Visa fonlarında temettü, fonun yatırım yaptığı şirketlerin net kârından Golden Visa yatırımcılarına ödenen kâr payı olarak tanımlanabilir. Portekiz’de lokal fonlar yatırımcılarına genellikle yılda bir veya iki kez temettü öderler. Böylece fon şirketleri hissedarlarına yatırımlarından getiri elde edebilmelerine yardımcı olur.

: Fon Yatırımcıları İçin 5 Altın Öneri

  • FONLARIN PORTFÖY YAPILARINI İNCELEYİN

Portekiz’de bazı fonlar, topladıkları paraları kendilerine ait olan şirketlerde kullanır. Bu yapı orta ve uzun vadede Golden Visa yatırımcılarının aleyhine dönüşebilir. Zira toplanan paralar yatırım faaliyetlerinin yerine getirilmesi sırasında; fonun kendine ait şirketlerinde, ortaklar, yöneticiler veya doğrudan ya da dolaylı olarak ilişkili kişilerin kuruluşlarında kullanılabilir. Fon, piyasanın iyi gitmemesi durumunda da kendi firmalarını fonlamaya devam edebilir. Bu yüzden çıkarların çakışacağı yapılardan uzak durulmalıdır. Golden Visa fon şirketlerinde hedef, yatırımcılardan toplanan fonun dengeli bir şekilde Portekiz gerçekliğinde farklı kuruluşlara dağıtılarak verimlilik ve kâr elde etmek olmalıdır. Ancak böyle bir yapıda riskler yönetilebilir ve kâr maksimizasyonuna odaklanılabilir.

Özetle, fonların portföyleri incelenerek, fonların yatırım hedeflerinize uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir.

  • FONDAKİ YATIRIMCILARI ARAŞTIRIN

Portekiz rekabet avantajına sahip olduğu farklı sektörlerde Golden Visa yatırımcılarına çok sayıda Portekiz yatırım fonu fırsatı sunmaktadır. ​Golden Visa Portekiz fonlarının belli başlı sektörleri enerji, tarım, gıda, turizm, bankacılık, sanayi ve perakendedir.  Golden Visa yatırımcıları bir fonu inelerken fonda ulaşılan yatırımcı sayısı ve fonun aktif büyüklüğünü mutlaka öğrenmeli ve fondaki lokal yatırımcı sayısını da sorgulamalıdır. Böylece, Portekiz gerçekliğinde sürdürülebilir organik bir fon olup olmadığı tespit edilir. Olası bir Golden Visa uygulamasının iptalinde fonların likiditelerini sürdürebileceğinden ve herhangi bir likidite krizi yaşanmayacağından yatırımcılar emin olmalıdır. EUPorto’nun bağımsız fon danışmanlarına bu detayı mutlaka sormanızı öneririz.

  • FONUN RİSK PROFİLİNİ BELİRLEYİN

Portekiz’de Golden Visa uyumlu fonların önemli bir kısmı 0 ila 5 yıllık bir geçmişe sahiptir ve yatırımlarını sadece tek bir alana yapmaktadırlar. Böylece, fonlar sekiz yıl boyunca içinde bulundukları sektörün riskleriyle karşı karşıya kalacaktır. Bir başka ifadeyle bu yapıdaki fonlar, yumurtaları aynı sepete koyup yatırımlarında yoğunlaşma riskini üstlenirler. Fonların sadece tek bir alanda yoğunlaşması, kendi performanslarını da düşürme olasılığını doğurur.

Diğer yandan Golden Visa uyumlu lokal fonlar ise 5 ila 20 yıllık geçmişe sahiptir. Bu tür lokal fonlar dengeli bir portföye sahip olmayı önemserler. Hem kendileri hem de yatırımcıları için fonun içeriğinde mutlaka çeşitlendirme yaparlar.  Çıkış stratejileri Portekiz gerçekliğinde uygulanabilirdir. Hatta bazı lokal fonlarda Portekiz kamu bankalarının desteği mevcuttur. Bağımsız fon danışmanınıza fonun kamu banka destekli olup olmadığını mutlaka sormanızı öneririz.

Portekiz Golden Visa fon yatırımlarında çeşitlendirilmemiş bir portföy, sağlıklı bir yatırım portföyü değildir. Çeşitlendirilmiş lokal bir portföy, Portekiz’deki yatırım riskinizi birden çok sektördeki varlık sınıfına yayılmasına olanak tanır.

Neticede, Golden Visa yıllarınızda doğru bir yatırım portföyüne sahip olmak, Portekiz’deki yatırımlarınıza yön vermede en önemli aşamadır. Doğru bir portföy hazırlanmaması durumunda, bir zararla karşılaşmanız olasıdır. Bu anlamda Portekiz Golden Visa alanında uzman EUPorto yetkililerinin tecrübelerinden faydalanarak portföy yapınızı güçlendirebilir, Golden Visa fon yatırımınızı sağlam adımlar atarak oluşturabilirsiniz.

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak sunduğumuz lokal yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle, yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Portekiz Golden Visa sürecinde doğru fonların seçilmesi, oturma izni ve vatandaşlık işlemlerinin son derece ciddi sorumlulukla yönetilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir. Tüm Golden Visa sürecinde rehber edindiğimiz ilkelerimiz, bağımsızlık, lokal uzmanlık ve şeffaflık prensipleri üzerine kuruludur. İlkelerimiz, EUPorto isminin Portekiz Golden Visa alanında, sadece Portekiz lokalliğine odaklı olmasından kaynaklı Türkiye’de en çok tercih edilen marka olmasını sağlamıştır.

EUPorto’nun yenilikçi, sektöründe fark yaratan, Portekiz’in en lokal yatırım fırsatı seçeneklerini yatırımcılarının beklentilere göre günceller. Yatırımcılarının memnuniyeti en temel önceliğidir. 2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Portekiz Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlamıştır.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek Portekiz borsası fonu gerekse Portekiz kamu banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.