Portekiz Golden Visa Devam Ediyor mu? Şimdi Ne Olacak?

Evet, Portekiz Golden Visa programı devam ediyor, 7 Ekim 2023 tarihi itibarıyla sadece gayrimenkul alım yoluyla Golden Visa’ya başvurular durduruldu.

İyi haber, hâlâ yılda 7 gün Portekiz’de kalarak ailece AB vatandaşlığına başvuru fırsatının devam etmesi. Başvurular sadece ‘Yatırım Fonu’ alımıyla gerçekleşiyor. Fon yatırımlarında net tutar 500.000 Euro’dur. Golden Visa Portekiz fırsatından daha düşük bir bütçeyle yararlanmak isteyen aileler için diğer bir seçenek ise Portekiz ulusal kültürel mirasına 250.000 Euro’luk hibe de bulunmaktır.

Peki, Portekiz’in Golden Vize Uygulaması Neden Bu Kadar Popüler?

Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi Portekiz pasaportuna sahip olabilmek için Portekiz’de yaşama zorunluluğunun bulunmamasıdır. Yılda 7 günü Portekiz’de geçirmek, oturumun devamı ve 5 yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvuru için yeterlidir. Yunanistan Golden Visa uygulamasında vatandaşlık başvurusu için 7 sene boyunca yılda en az 183 gün Yunanistan’da yaşamak gerekir. İspanya Golden Visa uygulamasında ise vatandaşlık başvurusu için 10 sene boyunca yılda en az 183 gün İspanya’da yaşamak gerekir.

Portekiz golden visa devam ediyor mu?

Portekiz Golden Visa programı T.C. yatırımcılara ve ailelerine son derece geniş fırsatlar sunmaktadır. İleride Portekiz vatandaşlığına başvurup Portekiz pasaportuna sahip olunabildiğinde imkânlar daha da artar. Portekiz Golden Visa yoluyla oturum izni ve vatandaşlığın yatırımcı ve ailesine sunduğu avantajlar şu şekilde özetlenebilir;

  1. 250.000 Euro ve 500.000 Euro olmak üzere iki farklı yatırım seçeneğinin bulunması.
  2. Yapılan yatırım kapsamında yatırımcı eşini, 18 yaşına kadar olan çocuklarını, 24 yaşın altındaki çocuklarını, evlenmemeleri ve öğrenci kalmaları şartıyla başvuruya dâhil edebilir.
  3. Başvuru sahibi ebeveynlerini de yine aynı yatırım kapsamında Portekiz oturum izni için başvurusuna dâhil edebilir.
  4. Başvuru sahibi ve tüm aile fertleri oturum izni geldikten sonra isterlerse Portekiz’de yaşayabilir, çalışabilir, iş kurabilir, eğitim ve sağlık gibi kamu hizmetlerinden bir Portekizli gibi yararlanabilir.
  5. 27 Schengen ülkesine vizesiz seyahat edebilir, Avrupa ülkelerinin her yerinde her 6 ayda 3 aya kadar kalabilir.
  6. Fon yatırımından elde edilecek temettü (kâr payı) ve sermaye değer artışı gelir vergisinden muaftır. Portekiz vatandaşlığı alındıktan sonra yatırımcı parasını ülke dışına çıkarabilir.

Beş yılın sonunda kalıcı oturma iznine veya Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir:

  • Portekiz’de minimum kalış süresinin yerine getirildiğine dair destekleyici belgeler (Portekiz Golden Visa kartları her iki yılda bir yenilemeye tabidir. İki yıl boyunca minimum kalış süresi 14 gündür.)
  • Temiz bir sabıka kaydına sahip olmak
  • Portekiz’deki vergi yükümlülüklerinin yerine getirildiğini gösteren borç yoktur yazısı
  • A2 seviyesinde (temel seviye) Portekizce bilmek

Diğer seçeneklere bakıldığında Yunanistan, İspanya, Malta veya Macaristan’dan gayrimenkul aldıktan sonra vatandaşlık edinimi için ülkede yaşama zorunluluğu olduğundan mantıklı olmadığını belirtebiliriz.  Bu ülkelerden vizesiz seyahat edebilmek için harcanacak parayı daha iyi yerlerde kullanmak, örneğin Portekiz’de banka destekli fonlara yatırım yaparak Portekiz vatandaşlığına kadar gitmek veya kalıcı oturum iznine sahip olmak mümkün.

Golden Visa yatırımlarında atlanılmaması gereken en önemli şey, yatırımınızın amacı ve çocuklarınızın uzun vadeli hedefleridir. Sağlıklı bir karar verebilmek için yılda sadece 7 gün geçirerek ailece AB alınabilme fırsatını kaçırmamanızı ve yukarıda belirttiğimiz detayları göz önünde bulundurmanızı öneririz.

Özetle T.C. yatırımcılar için Portekiz hâlâ Avrupa’daki en çekici ülke konumundadır. Beş yılda Avrupa vatandaşlığına başvurma hakkını sunması, Portekiz’i diğer ülkelerin yatırım programlarına göre oldukça avantajlı bir konuma getirmektedir. Artık Portekiz Golden Visa programının fon yatırımıyla devam edeceğinin kesinleşmesi, T.C. yatırımcılarının Portekiz’e ilgilerinin yeniden artmasını sağlamıştır.

Siz de Türkiye’deki aile ve iş düzeninizi bozmadan yatırımla ailece Avrupa Birliği Vatandaşlığı almak istiyorsanız Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto yetkilileriyle iletişime geçebilirsiniz. 2017’den günümüze 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir. Portekiz fon yatırımı konusunda detaylı bilgi ve iletişim için https://www.euporto.com/yatirim-fonu adresini ziyaret edebilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.