Portekiz Fon Yatırımında Ana Paranızı Korumak İçin 5 Adım

27 AB ülkesi içinde yatırım karşılığında Türklere en avantajlı koşullarla önce oturum izni ardından AB vatandaşlığı olanağını sunan tek Golden Visa programı Portekiz’e aittir.  Gayrimenkul yatırımı yerine Portekiz fon yatırımı yoluyla oturum ve AB vatandaşlığına ulaşmak mümkün, hem de Türkiye’den taşınmadan yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak.

Portekiz’de fon yatırımı gerçekleştirmeden önce fon seçeneklerini bir filtreden geçirerek ilerlemek büyük önem arz eder. Burada en önemli kriterlerden biri “Portekiz gerçekliğinde lokal sürdürülebilirlik” olmalıdır. Portekiz Golden Vize programının sonlandırılması sonrasında fon şirketlerinin taahhütlerini yerine getirebilmesi yani hayatını sürdürebilmesi ve likiditelerini koruyabilmeleri, Portekiz lokal piyasaya da hitap edebilecek olmaları gerçek bir güvencedir.

Portekiz fon yatırımı seçiminde anaparanızı koruyabilmek için en önemli ipuçlarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

BİRİNCİ ADIM: PORTEKİZ’İN LOKAL FONLARINI İNCELEYİN

Portekiz’de Golden Visa uyumlu yatırım fonları temelde iki gruba ayrılır.

  1. Portekiz Golden Visa Onaylı Açık Fonlar
  2. Portekiz Golden Visa Onaylı Kapalı Fonları

Golden Visa Onaylı Açık Fonlar

Açık fonlara yatırım yaparak Portekiz borsasında işlem gören Portekiz’in en kurumsal firmalarına ortak olabilirsiniz. Açık fonlardan dilendiğiniz zaman çıkış yapılabilirsiniz. Açık fonlarda Golden Visa yatırımı Portekiz’in farklı sektörlerindeki halka açık firmalara yapılabilmektedir. Fonun portföyü Portekiz’in kamu bankasında Takasbank mantığında saklanır. Portföyün değer artışı Türkiye’deki A tipi fonlar gibi her gün görüntülenebilir. Açık fonlar Portekiz Golden Visa yatırımcılarının anapara risklerini minimize etme konusunda lokal avantajlar sağlarlar. Golden Visa yatırımınızın Portekiz para piyasasında her an likit olması çok önemli bir avantajdır.

Golden Visa Onaylı Kapalı Fonlar

Kapalı fonlara yatırım yaparak Portekiz’deki fon şirketlerine ortak olunabilir. Yalnız kapalı fonlarda istenildiği zaman çıkış yapmak mümkün değildir. Portekiz vatandaşlığı alıncaya dek fon şirketinin tüm kâr ve zararına ortak olunur. Kapalı fonlar, hedeflenen vade sonunda portföyü kârla satıp Golden Visa yatırımcılarına sermaye kazancı sunabilmektir.

İKİNCİ ADIM: FONLARIN TEMETTÜ HEDEFLERİNİ ÖĞRENİN

Portekiz’de bazı lokal fonlar her yıl temettü yani kâr payı dağıtmayı hedefler.  Golden Visa yılları boyunca temettü geliri elde etmek isteyenler için fon portföyü oluşturulurken bu detay gözden kaçırılmamalıdır. Zira, birçok danışmanlık firması Golden Visa yatırımcılarına sadece Golden Visa amaçlı çıkartılmış fon portföyü listesi sunarlar ve yatırımcılardan bu fon listesinden seçim yapmalarını talep ederler. İçinde Portekizli yatırımcının bulunmadığı bu tür fonlar ileride hedeflenen sonucu sunmayabilir. Oysa, Portekiz’de köklü ve geçmişi Golden Visa öncesine dayanan sağlam fonlar mevcuttur.

Temettü getirisi sunan fonlar Golden Visa yatırımcılarına, Portekiz vatandaşlığı alıncaya kadar gelir elde etmelerine yardımcı olacaktır. Portekiz Golden Visa fonlarında temettü, fonun yatırım yaptığı şirketlerin net kârından Golden Visa yatırımcılarına periyodik olarak ödenen kâr payı olarak tanımlanabilir. Portekiz’in lokal fonları yatırımcılarına genellikle yılda bir kez temettü öderler.

Portekiz fon Yatırımı Adımları Nelerdir?

ÜÇÜNCÜ ADIM: FONUN PORTFÖY YAPISINI ÖĞRENİN

Portekiz’de Golden Visa uyumlu fonların önemli bir kısmı, Golden Visa yatırımcılarından topladıkları paraları kendilerine ait şirketlerin finansmanında kullanırlar. Bu tip fonlar sağlıksız bir yapıya sahiptir, orta ve uzun vadede Golden Visa yatırımcılarının aleyhine dönüşebilir. Zira, toplanan paralar yatırıma dönüştürülürken; fona ait alt şirketlerde, yöneticilerle ilişkili kişilerin kuruluşlarında kullanılabilir. Fon, sektörün beklenildiği gibi iyi gitmemesi durumunda da kendi firmalarını fonlamaya devam edebilir. Bu yüzden, çıkar çatışması barındıran bu tür fon yapılarından uzak durulmalıdır. Örneğin, Golden Visa ile uyumlu bir fon şirketinin Golden Visa danışmanı kimliğiyle Türk yatırımcılara, Portekiz’de kendisinin veya bir yakınının sahibi olduğu şirkete yatırım yapmalarını tavsiye etmesi şeklinde karşınıza çıkabilir.

Portekiz Golden Visa ile uyumlu fon şirketlerinin hedefi, yatırımcılardan toplanan paraların dengeli bir şekilde Portekiz gerçekliğinde farklı sektörlerdeki kuruluşlara dağıtılarak verimlilik ve kârlılık elde etmek olmalıdır. Ancak sağlıklı bir fon yapısında riskler yönetilebilir ve kâr maksimizasyonuna ulaşılabilir.

DÖRDÜNCÜ ADIM: FONUN YATIRIMCI YAPISINI ARAŞTIRIN

Golden Visa ile uyumlu yatırım fonlarının yatırım yaptığı belli başlı sektörler enerji, tarım, gıda, turizm, sigorta ve finanstır.  Golden Visa yatırımcıları fon alternatiflerini incelerken, fona yatırım yapanların sayısını ve fonun ulaştığı büyüklüğü öğrenmelerinde fayda var. Böylece, Portekiz gerçekliğinde sürdürülebilir organik bir fon yapısına sahip olup olmadığı tespit edilecektir. İleride olası bir Portekiz Golden Visa uygulamasının kapatılması durumunda fonların likiditelerini nasıl sürdürecekleri yani bir likidite krizi yaşayıp yaşamayacakları iyi değerlendirilmelidir. EUPorto’nun bağımsız fon danışmanları size fon seçiminde bağımsız bir duruşla yardımcı olacaktır.

BEŞİNCİ ADIM: FONUN RİSK YAPISINI SORGULAYIN

Portekiz’de Golden Visa ile uyumlu fonların çoğu 0 ila 5 yıllık gibi yakın bir geçmişe sahiptir. Fonların büyük bir bölümü ise yatırımlarını sadece tek bir sektöre yaparlar. Bu yapıdaki fonlar, yaklaşık sekiz yıl boyunca aktif olacakları sektörün tüm riskleriyle karşı karşıya kalırlar. Bir başka ifadeyle tek bir sektöre yatırım yapan bu fonlar, tüm yumurtalarını aynı sepete koydukları için yatırımlarında yoğunlaşma riskini taşımak durumunda kalırlar. Golden Visa ile uyumlu bazı fonların sadece tek bir sektöre yatırım yapması fonun performansını düşürme ihtimalini içerir.

Diğer taraftan Portekiz Golden Visa ile uyumlu lokal ve köklü fonlar ise 5 ila 20 yıllık geçmişe sahiptir. Bu tür lokal fonlar çoğunlukla daha dengeli bir portföye sahip olmayı önceliklendirirler. Hem kendi menfaatleri hem de yatırımcıların menfaati göz önünde bulundurularak fonun içeriğinde mutlaka sektörel çeşitlendirme tercih edilir.  Fondan çıkış stratejileri Portekiz gerçekliğiyle daha uyumludur bu yüzden daha kolay uygulanabilirdir. Hatta bazı lokal fonların sahipleri bankalardır. Danışmanlık alırken Golden Visa fon yetkililerinden Portekiz banka fonlarından öneride bulunmalarını mutlaka talep ediniz.

Portekiz Golden Visa fon yatırımlarında çeşitlendirilmeye gidilmeli ve böylece daha sağlıklı bir yatırım portföyü oluşturmak hedeflenmelidir. Çeşitlendirilmiş bir portföy, Portekiz’deki yatırımınızın ana para riskini birden çok sektördeki varlık sınıflarına dağıtmanızı sağlar.

Sonuç olarak, Portekiz vatandaşlığı için gerekli süre olan yaklaşık 6 yıl doğru bir yatırım portföyüne sahip olmak, yatırımlarınıza sağlıklı bir şekilde yön verebilmek için çok önemli bir adımdır. İşte tam bu aşamada Portekiz Golden Visa alanında uzman EUPorto yetkililerinin Golden Visa fon yatırımlarındaki risk yönetimi tecrübelerinden faydalanıp Portekiz’deki fon yatırımınızı sağlam adımlar atarak yapılandırabilirsiniz.

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak, sunduğumuz lokal yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle, yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Portekiz Golden Visa sürecinde doğru fonların seçilmesi, oturma izni ve vatandaşlık işlemlerinin son derece ciddi sorumlulukla yönetilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir. Tüm Golden Visa sürecinde rehber edindiğimiz ilkelerimiz, bağımsızlık, lokal uzmanlık ve şeffaflık prensipleri üzerine kuruludur. İlkelerimiz, EUPorto isminin Portekiz Golden Visa alanında, sadece Portekiz lokalliğine odaklı olmasından kaynaklı Türkiye’de en çok tercih edilen marka olmasını sağlamıştır.

EUPorto’nun yenilikçi, sektöründe fark yaratan, Portekiz’in en lokal yatırım fırsatı seçeneklerini yatırımcılarının beklentilere göre günceller. Yatırımcılarının memnuniyeti en temel önceliğidir. 2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Portekiz Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlamıştır.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek Portekiz borsası fonu gerekse Portekiz kamu banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

1 Yorum. Yeni Yorum

  • Ahmet karslıgil
    18 Nisan 2024 19:35

    Ailemle beraber Avrupa Birliği vatandaşlığı almak istiyorum. Ne tavsiye edersiniz. Teşekkür ediyorum

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.