Portekiz Emlak Piyasasına Genel Bakış – Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Önemli Not: Portekiz Golden Visa programına dâhil olmanın koşullarından biri gayrimenkul(ler) satın almaktı ancak 7 Ekim 2023 sonrası Portekiz Parlamentosunun aldığı kararla sadece yatırım fonu alımıyla başvuru yapılabilmektedir.

Güncel yasaya göre Portekiz yatırım vatandaşlık kapsamında yapılacak Golden Visa yatırım fonu alımı toplam 500.000 Euro’dur. Bu toplam tutar çeşitli Portekiz yatırım fonu seçeneklerine dağıtılabilir. Yapılacak fon yatırımı Portekiz Golden Visa ile uyumlu olmalıdır; belirlenmiş kriterlere sahip olmalıdır. Ancak, yatırım fonunun belirlenmesinde bu koşul yeterli olmamalıdır. Yatırım yapmak ciddi bir iştir. Bu yüzden, Portekiz özelinde ve Portekiz yatırım fonu uzmanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.

Golden Vize Portekiz amaçlı alınacak Portekiz yatırım fonları güncel yasada gayrimenkul içerikli olmamalıdır. Gayrimenkul fonları kapsam dışı olmuştur. Portekiz Golden Visa uyumlu ‘açık’ fonlar yatırımcıya likidite sunar. ‘Kapalı’ fonlar ise dikkatlice seçilmelidir. Sadece golden visa amaçlı çıkarılmış fonlar olmamasına özen gösterilmelidir. Portekizlilerin ve golden visa dışı yatırımcıların da tercih ettiği bir fon olmasına dikkat edilmelidir. Temettü hedefleyen yatırımcılar fonun yatırım modellerini incelemeli ve Portekiz gerçekliğinde değerlendirmelidir. Bu konuda Portekiz yatırım fonu konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir danışmanlık firmasından destek alınmalıdır.

10 milyon nüfuslu Portekiz, yılda 28 milyon turist çeker ve diğer Avrupa ülkeleri arasında gayrimenkul yatırımı için avantajlı bir konumdadır. Portekiz’in yabancı yatırımcılar için çekim merkezi olmasının pek çok nedeni vardır:

  • Düşük maliyetle yüksek yaşam kalitesi sunar.
  • İzlanda, Yeni Zelanda ve Danimarka’dan sonra dünyanın en güvenli 4. ülkesidir.
  • Uçsuz bucaksız okyanus sahillerine sahip Portekiz’in 300 günü güneşlidir.
  • Portekiz’de sörf ve golf turizmi, yabancı turist çeken önemli bir sektördür.
  • Gastronomi ve enoturizm oldukça zengin ve çeşitlidir.
  • Kültürel aktivitelerinin zenginliği, açık hava konserleri ve sokak festivalleri yerel dinamik yapısını oluşturur.
  • Kaliteli ulaşım alt yapısı ve coğrafi çeşitliliği ülke turizmini arttıran özelliklerdir.
  • Portekiz’in tarihi dokusu ve özgün mimarisi çekim oluşturur.
  • Pek çok yabancı firmanın Portekiz’e yatırım yapması ülke ekonomisine katkı sağlama yönünde olumlu bir etkendir.
  • Portekiz aile yaşantısı için sunduğu güvenli ve kaliteli standardıyla ‘expat’ların gözdesidir.
  • İstikrarlı bir siyasi yapıya sahiptir.
  • Portekiz toplumu sosyal kurallara saygılı, yardımsever ve cana yakındır.

Böyle bir altyapıda sunan Portekiz gayrimenkul yatırımı açısından Avrupa’nın en avantajlı ülkelerinden biridir.

Avrupa Birliği’nde konut fiyatları 2021 – 2022’nin ilk çeyrekleri arasında artış yıllık yüzde 10 oldu. Resmî verilere göre kira fiyatlarında ise artış yüzde 1,4 oldu. Aynı dönemde Portekiz ev kiraları ise yüzde 8.3 arttı.

2022’nin ilk çeyreği geçtiğimiz senenin aynı dönemiyle karşılaştırıldığında Portekiz ev fiyatları yüzde 12 yükseldi. AB ülkesinin ortalaması ise yüzde 10,5 olmuştur.

 

Avrupa'da Ev Fiyatları Artış Oranı

 

Aynı dönemde konut fiyatlarının en az artış gösterdiği ülkeler ise %1 ile Kıbrıs ve %4 ile Finlandiya oldu. Diğer Avrupa ülkelerinde ev fiyatları 2021-2022 arasında şu kadar yükseldi: Hollanda %19, Almanya %12, İspanya ise %9.

Portekiz Emlak Fiyatları

2022 Portekiz gayrimenkul piyasasında, Euro bölgesindeki tek haneli enflasyonist baskılar ve faiz oranlarındaki artış hissedilse de Portekiz, Ukrayna-Rusya savaşının getirdiği enerji kaynaklı ekonomik şoklara maruz kalmayacak birkaç ülkeden biridir. Bununla birlikte Portekiz satılık ev fiyatları belirgin bir şekilde yükselmektedir. Bu yükselişi destekleyen veriler ise şunlardır:

  1. Belediyelerde lisans başvurularındaki bürokratik gecikmeler
  2. İnşaat maliyetlerindeki yüzde 20’lik keskin artış
  3. GSMH’da artış ve düşük işsizlik oranı
  4. Portekizlilerin konut yatırımını enflasyona karşı koruma aracı olarak görmesi

2022 Lizbon Ortalama Emlak Metrekare Fiyatları

Aşağıda da görüldüğü gibi, Portekiz’de emlak fiyatları artış trendindedir. Analizde Portekiz evleri olarak dört segment dikkate alınmıştır.

  • Lizbon Ortalama Emlak Metrekare Fiyatları

2021 Ortalama M2 Fiyatı 2022 Ortalama M2 Fiyatı
3.908 Euro 4.200 Euro

 

  • Lizbon’da Prestijli Konutların Ortalama Emlak Metrekare Fiyatları

2021 Ortalama M2 Fiyatı 2022 Ortalama M2 Fiyatı
6.029 Euro 6.500 Euro

 

  • Lizbon’daki Lüks Yeni Konutların Metrekare Fiyatları

2021 Ortalama M2 Fiyatı 2022 Ortalama M2 Fiyatı
6.822 Euro 7.600 Euro

 

  • Lizbon’daki Ultra Lüks Yeni Konutların Metrekare Fiyatları

2021 Ortalama M2 Fiyatı 2022 Ortalama M2 Fiyatı
7.555 Euro 10.200 Euro

 

Portekiz Emlak Fiyatları

Portekiz Emlak Piyasası Değişiklikleri

Haziran 2022 itibariyle Portekiz gayrimenkul piyasasındaki mevcut konut stoklarının erimesiyle Portekiz emlak fiyatları artış trendindedir.  Portekiz satılık ev fiyatları incelendiğinde özellikle üst gelir grubuna yönelik üretilen konutlarda rekabetin arttığı gözlenmektedir.

Günümüzde birçok T.C kökenli yatırımcı Euro kira geliri elde edebilmek, oturum veya çifte vatandaşlık edinimi veya yaşayabilmek için Portekiz’den gayrimenkul almaktadır.  Portekiz’in yatırım yoluyla oturum hakkı ve çifte vatandaşlık programına artan ilgiyle Lizbon, Porto ve Algarve bölgesinden gayrimenkul alımı oldukça popüler hale gelmiştir. Portekiz gayrimenkul yatırımı karşılığında yılda sadece 7 gün kalarak oturum ve Portekiz vatandaşlığına başvurma hakkı sunar.

Portekiz’de gayrimenkul yatırımı yaparak Golden Visa oturum programına dâhil olunabilir ve Portekiz Vatandaşlığı alınabilir. Portekiz Çifte Vatandaşlık veren ülkeler arasında önemli avantajlar sunar çünkü Portekiz Vatandaşlığı demek Avrupa Birliği Vatandaşlığı demektir. Portekiz pasaportuna sahip bir kişi dilediği zaman istediği Avrupa Birliği ülkesinde yaşayabilir, çalışabilir, şirket kurabilir her türlü sağlık ve eğitim hizmetlerinden faydalanabilir. EUPorto danışmanlığında minimum yatırım şartı olan 280.000 Euro’luk bir gayrimenkul alarak Portekiz Golden Visa’ya başvurunun ardından ailece Portekiz pasaportu alınabilir.

EUPorto: Biz Kimiz ve Sizin İçin Ne Yapıyoruz?

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları:

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Golden Vize Portekiz alanında butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Portekiz’de yatırım kapsamında bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Portekiz fon yatırımı alanında ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri Golden Visa yatırım fonu alternatiflerini avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Zamanın en kıymetli hazine olduğuna inanan EUPorto Golden Visa uzmanları, Avrupa Vatandaşlığı amacıyla Portekiz’de fon yatırımı yapmak isteyen T.C. vatandaşlarına, A’dan Z’ye ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri, tek bir çatı altında toplar ve en güvenli şekilde yönetir.

Hepimizin derinden hissettiği gibi hızla gelişen ve değişen bir dünyada, özellikle çocuklarımızın kaliteli bir eğitimle günümüz dünyasındaki yenilikleri takip edebilmeleri ve değişime uyum sağlayabilmeleri için bir ‘B’ planına sahip olmaları gerektiğinin farkındayız. Bunu yatırım yaparak başarabilmenin en hızlı ve pratik yolu Portekiz Golden Visa uygulamasıdır.

Portekiz’de yatırımla oturum kapsamında gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa hakkında detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.