Macaristan ve Portekiz Golden Visa: Hangisi Daha Avantajlı?

Avrupa’da Golden Visa yani yatırım karşılığında alınan oturum ve sonrasında elde edilecek vatandaşlık sayesinde Schengen bölgesinde vizesiz dolaşım, dilediğiniz Avrupa ülkesinde oturum, çalışma ve hatta oy kullanma gibi -bir AB ülkesi vatandaşının sahip olduğu- tüm haklardan faydalanmak mümkün.

Avrupa Birliği ülkeleri arasında hâlâ Golden Visa yoluyla oturum ve ardından pasaport veren sadece birkaç ülke kaldı. Bu yazımızda Macaristan Altın Vize ve Portekiz Golden Visa uygulamalarını karşılaştırarak 2024 yılında T.C. vatandaşlarına hangi ülkelerin en kolay şekilde pasaport verdiğini netleştireceğiz.

Macaristan Golden Visa ile Nasıl Vatandaşlık Alınıyor?

2004 yılında Avrupa Birliği’ne katılan Macaristan’ın Golden Visa uygulaması 1 Ocak 2013’te başlatılmıştır. 300.000 Euro’luk Macaristan devlet tahvili alan yatırımcılara oturum kartı verilmekteydi. Ancak 2017 yılında başvurular titizlikle incelendiğinde ABD yaptırımı altındaki bir Ortadoğu vatandaşına Macaristan’dan oturum hakkı verildiği tespit edilmiş ve hükümet altın vize programı sonlandırılmıştı.

2024 yılında ise, Başbakan Viktor Orban Macaristan ekonomisini güçlendirebilmek için Macaristan Golden Visa programını revize edip tekrar başlatmayı hedefliyor. Macaristan yeni Altın Vize uygulamasında iki seçenek bulunacak.

  1. Macaristan Ulusal Bankası’na kayıtlı emlak yatırım fonlarına 250.000 Euro’luk yatırım yapmak,
  2. Macaristan’da 500.000 Euro değerinde lüks bir mülk satın almak,
  3. Kamu güvenliği tarafından yönetilen bir yükseköğretim kurumuna eğitim, bilimsel veya sanatsal gelişim için 1.000.000 Euro değerinde bağışta bulunmak.

Macaristan Golden Vize programında elde edilen oturum kartı 10 yıl geçerlidir. Oturum kartlarının 10 yıllık geçerli olması Avrupa’daki diğer ülkelerin oturum programları arasında Macaristan Golden Visa uygulamasını avantajlı bir konuma taşıyor.  Macaristan Altın Vize başvuruları Temmuz 2024 gibi başlatılması bekleniyor.

Macaristan Golden Visa Programının Avantajları

  1. Macaristan’da oturum için hızlandırılmış bir yoldur.
  2. Oturum kartları her on yılda bir yenilenebilir.
  3. AB Schengen bölgesinde vizesiz seyahat etme hakkı sunar.
  4. Oturum kartlarının yenilenmesi için ikamet zorunluluğu bulunmaz.
  5. Sadece Macaristan’da yaşama hakkı elde edilir.
  6. Onay süresi oldukça kısadır.

Macaristan Golden Visa Programının Dezavantajları

T.C. yatırımcılarının Golden Visa yatırımlarında hedef Türkiye’deki iş ve aile düzenini bozmadan, yani Macaristan’a taşınma zorunluluğu olmadan ailece Macaristan pasaportu elde etmek olmalıdır. Yatırım karşılığında elde edilecek Macar vatandaşlığıyla dünya çapında yepyeni fırsatlara erişim, zengin iş olanakları, güçlü kariyer, donanımlı eğitim, modern sağlık, avantajlı vergi ve çağdaş yaşam fırsatlarına ulaşabilmek mümkün olacaktır. Ancak, Macaristan altın vize uygulamasında oturum kartı sahiplerinin, yılın çoğunu Macaristan’da geçirmeleri gerekmektedir. Bir başka ifadeyle, 8 yıl boyunca her sene en az 183 gün Macaristan’da geçirilmelidir. 8 yıl ailece Macaristan’da yaşadıktan sonra ancak B2 seviyesinde (Üniversite dil düzeyi) Macarca dil testini geçmek ve Macaristan uyum sınavını vermek koşuluyla Macar vatandaşlığına başvurulabilir.

Peki, 2024 yılında Golden Visa ülke seçimi nasıl yapılmalı? Genelde konuşulmayan gerçekleriyle Macaristan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa karşılaştırmasını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz.

MACARİSTAN PORTEKİZ
1 Çifte Vatandaşlık başvurusu için ülkede yılda kaç gün kalınmalı? Yılda 183 gün ve 8 yıl boyunca Macaristan’da yaşamalı Yılda sadece 7 gün (5 yıl boyunca) Portekiz’de bulunmak yeterlidir. Portekiz’de yaşama zorunluluğu yoktur.
2 Vatandaşlık için uyum sınavı mevcut mu? Evet Hayır
3 Vatandaşlık için dil sınavının seviyesi nedir? B2, Üniversite seviyesinde A2, Başlangıç seviyesinde
4 Yatırım elden çıkarıldığında oturum hakkı iptal ediliyor mu? Evet. Vatandaşlık alana kadar, 8 yıl boyunca yatırım tutulmalıdır. Yatırımı sadece 5 yıl tutmak yeterlidir.
5 Vatandaşlık aldıktan sonra yatırımın nakde çevrilme hızı Emlakçının performansına ve piyasa koşullarına bağlı 5 iş günü
6 Yatırımdan çıkarken karşılaşılan masraflar % 5 emlak danışmanlığı Sıfır
7 Değer artış ve kira gelir vergisi oranları Yurt dışı yerleşiklerde %32’dir. Bir mülkün satın alınmasından 5 yıl sonra satılması durumunda ise oran %20’ye indirilir. Kira gelir vergisi ise %15’tir. Sıfır
8 Veraset Vergisi %18 Sıfır

Şimdi, Macaristan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa 2024 programlarının karşılaştırıldığı tablodaki hususları detaylandıralım:

Macaristan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa 2024 Karşılaştırması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Çifte Vatandaşlık Başvurusu için Ülkede Yılda Kaç Gün Kalınmalı?

Macaristan ve Portekiz’in Golden Visa programlarında vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. Portekiz’de yılda yalnızca 7 gün veya iki yılda toplam 14 gün geçirerek beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir. Macaristan Golden Visa uygulamasında ise ailece 8 yıl boyunca her sene en az 183 gün Macaristan’da yaşama zorunluluğu vardır.

  • Vatandaşlık için Uyum Sınavı Mevcut mu?

Her ülkenin yatırımla vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. Macaristan’da uyum sınavı mevcut olup, Portekiz’de ise uyum sınavı bulunmaz.

  • Vatandaşlık için Dil Sınavının Seviyesi Nedir?

Vatandaşlık kapsamında Macaristan B2 yani üniversite seviyesinde Macarca dil bilgisi isterken, Portekiz A2 yani en düşük seviyede Portekizce bilinmesini talep eder.

  • Yatırım Elden Çıkarıldığında Oturum Hakkı İptal Ediliyor mu?

Yatırımla vatandaşlık veya oturum kapsamında bazı ülkeler yatırımın satılmasına izin vermemektedir.  T.C. kökenli yatırımcılar süresiz oturum veya Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra yatırımlarını elden çıkartıp Portekiz dışına çıkarabilirler.  Macaristan’da yatırım yapan başvuru sahipleri yatırımlarını sattıklarında oturum haklarını kaybederler. Halbuki, Portekiz’de beş yıl sonra vatandaşlığa başvurup Portekiz pasaportu elde edildiğinde yatırımı elden çıkarmak hatta parayı Portekiz dışına çıkarmak da mümkündür. Vatandaşlık hakkı devam eder. Yatırımın nakde döndürülebiliyor olması her yatırımcının hakkıdır.

  • Vatandaşlık Aldıktan Sonra Yatırımın Nakde Çevrilme Hızı

Portekiz Hükümeti 7 Ekim 2023 sonrası sadece fon yatırımı yoluyla Golden Visa başvurularını kabul etmektedir. Eğer yatırım yapılan fonun niteliği açık uçlu yani likit tip ise Portekiz vatandaşlığını alır almaz 5 iş gününde nakdinize ulaşarak paranızı Portekiz’in dışına çıkarabilirsiniz. Fon seçiminde vatandaşlık için gerekli süre ile uyumlu fonlara öncelik verilmesi faydalı olacaktır.  Bu detayı Golden Visa yatırımcıları atlamamalıdır. Macaristan’da 8 yıl boyunca yaşayıp, B2 seviyesinde ileri seviyedeki Macarca dil ve Macaristan uyum sınavını geçip vatandaşlık aldıktan sonra gayrimenkul satılabilir. Gayrimenkulün satış hızı bankaların faiz oranlarına ve piyasadaki talebe göre değişecektir.

  • Yatırımdan Çıkarken Karşılaşılan Masraflar

Portekiz’de fon yatırımları elden çıkarılırken bir masraf ödenmez. Macaristan’da ev sahipleri gayrimenkul satışında %5 emlak komisyonu ödemek durumundadır. Bu oran yatırım öncesi mutlaka teyit edilmelidir.

  • Yatırım Nakde Dönüştürüldükten Sonra Sermaye Değer Artış Vergisi

Portekiz ve Macaristan’ın Golden Visa yatırımcılarından tahsil ettiği ‘yatırımın değer artış’ vergisi farklıdır.  Portekiz yatırım fonlarında gerek temettü gelirleri gerek sermaye değer artış vergisi sıfırdır.  Macaristan’da gayrimenkul değer artış vergisi eğer Macaristan’da yaşanmıyorsa %32’dir. Bir mülkün satın alınmasından 5 yıl sonra satılması durumunda ise değer artış vergisi %20’ye indirilir. Macaristan’da kira gelir vergisi ise %15’dir.

  • Veraset Vergisi

Portekiz’de veraset vergisi sıfırdır. Sadece binde sekiz damga pulu vergisi bulunur. Macaristan’da ise veraset vergisi şu şekildedir.

MACARİSTAN VERASET VERGİ ORANI PORTEKİZ VERASET VERGİ ORANI
%15 Sıfır

Özetle 2024 Macaristan Golden Visa Uygulamasının Dezavantajları

  1. Macaristan vatandaşlığını alabilmek için her yıl 6 ay olmak üzere, en az 8 sene süreyle Macaristan’da ailece yaşanmalıdır.
  2. Macaristan vatandaşlığı alıncaya kadar satın alınan gayrimenkul elden çıkarılmamalıdır. Aksi halde Altın Vize oturum izni uzatılmaz.
  3. Eğer Macaristan vatandaşlığı alınamıyor ise, satın alınan gayrimenkul ömür boyu elde tutulmalıdır.
  4. Macaristan’a taşındıktan sonra, vatandaş olunsun veya olunmasın Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki gelirleriniz üzerinden vergi ödemeniz gerekir.

2024 Yılında Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı

2024 Yılında Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda 2024 yılında Macaristan ve Portekiz Golden Visa karşılaştırması yapıldığında T.C. vatandaşları için en avantajlı olanı Portekiz’e aittir.
Özetle Golden Visa Portekiz;

  • Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için Portekiz’de yaşama zorunluluğu yoktur.

Türkiye’deki aile düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün Portekiz’de geçirerek ailece beş yıl sonra AB vatandaşlığına başvurulabilir. Macaristan’da ise 8 yıl boyunca ailece her sene en az 183 gün yaşanmalıdır.

  • Ek bir yatırım yapmadan aile üyeleri programa dâhil edilebilir.

Yatırımcı eşini ve 23 yaşına kadar bakmakla yükümlü olduğu çocuklarını başvurusuna ekleyerek Portekiz Golden Visa’ya dâhil edebilir (18 yaşından büyük çocuklar ekonomik olarak aileye bağımlı olmalı). Anne-babalar ise 65 yaşın altındaysa ekonomik olarak bağımlı olmalıdır.

  • Beş yıl sonra Portekiz pasaportuyla Avrupa’nın dilediğiniz ülkesinde yaşama, çalışma ve eğitim hakkı da vardır.

Beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurup ardından vatandaşlık aldıktan sonra Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaşama, çalışma ve eğitim haklarından faydalanabilmek mümkündür. Golden Vize veren ülkeler arasında Portekiz bu nedenlerden dolayı T.C. vatandaşları için en popüler programdır.

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Vize alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Golden Vize Portekiz alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları

  • Portekiz Altın Vize başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Portekiz fon yatırımı alanında bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven
  • Banka fonları ile Golden Visa başvurusu (Türkiye’de ilk)
  • Borsa fonları ile (Açık yani likit fon) Golden Visa başvurusu (Türkiye’de ilk)

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa hakkında detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.