Golden Visa Yatırımcılarına Öneriler: Oturum Kartı mı, AB Pasaportu mu?

Avrupa’da bazı ülkelere yapılacak yatırım karşılığında vize serbestisinden faydalanmak mümkün. Ancak, bazı AB ülkeleri T.C. vatandaşlarına, yapacakları yatırım karşılığında sadece oturma izni verirken bazı ülkeler de yatırımcı ve aile fertlerine oturumla birlikte AB vatandaşlığı imkânı da verebiliyor. Yatırım karşılığında bir AB ülkesinden oturma izni almak ile o ülkenin resmî vatandaşlığını yani AB pasaportunu almak arasında çok ciddi farklar bulunmaktadır. Yatırım karşılığında Avrupa’da oturma izni ve/veya AB vatandaşlığı arasındaki farkları bilmek ve bu bilgilere göre ülke/program seçiminde bulunmak büyük önem taşıyor.

Yatırımla Avrupa’da Oturma İzni ile AB Vatandaşlık Almak Arasındaki Farklılıklar

Yatırım karşılığında oturma izni veren Avrupa ülkeleri T.C kökenli ailelere vize serbestisi, iş kurabilme gibi birçok olanak sunuyor. Bu noktada yatırımcıları ilgilendiren en önemli husus, oturum kartlarının tek taraflı iptal edilip edilemeyeceği veya kart yenileme aşamasına gelindiğinde kartların yenilenip yenilenmeyeceği oluyor.

Örneğin, Yunanistan Golden Visa uygulamasında yatırımcılara sadece oturum kartı verilir. Bu program, Yunanistan’da 7 yıl yaşanmadığı sürece yatırımcı ve ailesini AB vatandaşlığına götürmez. Yunanistan hükümeti, Türkiye ile olası bir güvenlik riski durumunda oturum kartlarını yenilememe veya geri çekme kararı verebilir. Aslında, tüm ülkelerde yabancılara verilen oturum kartlarının hükümetler tarafından tek taraflı olarak iptali mümkündür. Yunanistan’ın Türkiye ile olası bir siyasi veya askerî bir güvenlik riskiyle karşı karşıya kalması durumunda, Golden Visa sahibi T.C. vatandaşlarının kartlarının iptali ve yenilenmemesi hukuken olasılık dâhilindedir. Bu durumda bir Golden Visa yatırımcısı, her ne kadar yatırımı ömür boyu ülkeden çekmese de oturum izninin sürekliliğini tek taraflı olarak garanti altına alamaz. Oysa, vatandaşlık alınması durumunda iptal söz konusu olamaz. O ülkenin vatandaşı olarak her türlü hakka ömür boyu sahip olunur, hatta bazı şartlar dâhilinde bu hak nesiller boyu aktarılır. Vatandaş olduktan sonra yatırımdan çıkılabilir, buna karşılık verilen haklar geri alınmaz. Yatırım sayesinde vatandaşlık alarak Avrupa’da elde edilecek haklar yatırımcı ve ailesi için bâki kalacaktır.

Oturum kartı mı, AB pasaportu mu

Golden Visa Uygulamalarında AB Vatandaşlığı için Ülkede Kalış Süresi

Golden Visa oturma izni programlarında oturum kartlarının tek taraflı iptal edilebilme riskini bertaraf etmenin tek yöntemi, Avrupa’daki Golden Visa programlarından hangilerinin yatırımcıları ve aile fertlerini, ülkede yaşamadan AB vatandaşlığına götürdüğünü öğrenmektir.  Golden Visa yatırımınızın hedefinde her an iptal edilme riski barındıran ‘oturum kartı’ değil de şartlar ne olursa hukuken iptal edilemeyen bir AB vatandaşlığı, yani bir Avrupa pasaportu olmalıdır. Buradaki en önemli detay elde edilen AB vatandaşlığının bir ömür boyu iptalinin söz konusu olmamasıdır. Vatandaşlık hakkı, elde edildikten sonra hükümetler tarafından tek taraflı olarak iptal edilemez. En kötü senaryoda, Türkiye’de yaşarken terör-savaş-salgın hastalık gibi olağanüstü bir durumla karşılaşıldığında, ailece dilediğiniz AB ülkesine kolayca giriş yapabilmenin yanı sıra, sahip olduğunuz AB vatandaşlığıyla gideceğiniz herhangi bir AB ülkesinde iş, aile, çocuklarınızın eğitim-kariyer düzenizi yeniden kurabilme hakkınız olur. Seçtiğiniz AB ülkesinde, sorgusuz sualsiz dilediğiniz kadar yaşayabilirsiniz.

Golden Visa yatırımı sonrası, bir AB ülkesinin vatandaşlığını alabilmek için çoğu ülkede zorunlu ikamet etme şartı bulunur. Bu yüzden yatırım yapmadan önce vatandaşlık başvurularında ülkelerde zorunlu kalış süreleri öğrenilmelidir.

Yatırım karşılığında ailece edineceğiniz bir AB vatandaşlığıyla o ülkede yaşasanız da yaşamasanız da dilediğiniz zaman AB ülkelerinin tümüne giriş ve çıkış yapmanız mümkündür. Sonuç olarak, yaptığınız yatırımın sonucu olarak ailece bir dünya vatandaşlığı edinmiş olursunuz. Avrupa vatandaşlığı imkânı sunan tek ülke Portekiz’dir. Portekiz Golden Visa programı, yatırımı sadece 5 yıl Portekiz’de tutarak ve ülkede sadece yılda minimum 7 gün kalarak AB vatandaşlığına erişimi mümkün kılar. Bu önemli husus yatırımcıların gözünden kaçmamalıdır. Diğer hiçbir Avrupa ülkesi bu imkânı tanımamaktadır.

Yepyeni Bir Pasaportla Sınırları Ortadan Kaldırın

Yunanistan Golden Visa ve Portekiz Golden Visa programları arasında en büyük fark Portekiz’in ülkede yaşama şartı koşmadan size ve ailenize AB pasaportunu sunmasıdır. Portekiz vatandaşlığını almak Avrupa Birliği pasaportuna sahip olmaktır. Tüm T.C. vatandaşlarının yatırım karşılığında daha kuvvetli bir ikinci pasaporta sahip olmalarının önünü açan Avrupa’daki tek program Portekiz Golden Visa uygulamasıdır. Bir AB ülkesi olan Portekiz’den alınacak ikinci vatandaşlık sayesinde Amerika, İngiltere, Kanada dâhil 192 ülkeye vizesiz seyahat imkânlarından faydalanabilirsiniz. Ülkede yaşama zorunluluğu koşmadan Avrupa vatandaşlığını almak, size ve aile fertlerinize nesiller boyu sürecek kalıcı haklar, ayrıcalıklar ve korumalar sağlar.  Buna ek olarak Portekiz, çifte vatandaşlığa izin verir; bu da T.C. vatandaşlığınızı koruyabileceğiniz anlamına gelmektedir.

Portekiz vatandaşlığı ile sadece Portekiz’de değil, herhangi bir AB üyesi ülkesinde yaşama, çalışma veya eğitim alma hakkına sahip olursunuz. Bu detaylar, yatırım yoluyla Portekiz vatandaşlığının temel faydalarındandır.

Özet:

Yatırım karşılığında bir AB ülkesi olan Yunanistan’dan oturum kartı almak ile yatırımla Portekiz’den vatandaşlık almak arasında bir fark var mıdır?

Evet, hukuki olarak çok ciddi fark mevcuttur.

  1. Yunanistan’dan alınacak oturum kartları, Türkiye ve Yunanistan arasında çıkacak olası bir güvenlik riski durumunda Yunan hükümeti tarafından kamu düzeni ve güvenliği açısından sakıncalı olacağı gerekçesiyle tek taraflı olarak iptal edilebilir ya da yenileme tarihi geldiğinde kartlar basılmayabilir.
  2. Yukarıda belirtilen iptal durumu; Portekiz Golden Visa uygulamasıyla Türkiye’den taşınmadan yılda sadece 7 gün Portekiz’de geçirerek elde edilecek Portekiz pasaportunun benzer gerekçelerle iptal edilmesi hukuken mümkün değildir.

Yatırımla Avrupa Vatandaşlığı Alma Fırsatı

EUPorto, Portekiz’e yatırım yaparak AB vatandaşlığı ve Portekiz oturum izni programında uzman, Türkiye merkezli, alanında lider bir danışmanlık firmasıdır.

EUPorto’nun uzmanlığı sadece Portekiz Golden Visa alanında aktif olmasından kaynaklıdır. Portekizceye hâkim,  Golden Visa fon yatırımında bilgili ve deneyimli finansal danışmanlardan oluşan kadroya sahiptir.

Portekiz Golden Visa uygulamasıyla Portekiz vatandaşlık ve oturum izni programına katılabilmek sadece ciddi ve güvenilir bir yatırım planlaması ile mümkündür. Bu nedenle, yatırımcılarımızın ailelerinin gelecekleri hakkında alacakları stratejik yatırım kararında tasarruflarının finansal güvenliğinin çok önemli olduğunun farkındayız. Bu nedenle, EUPorto olarak sadece Portekiz alanında aktifiz. Tüm Golden Visa başvuru dosyalarımızın zamanında, doğru ve akılcı bir şekilde sonuçlanabilmesi için yatırımcılarımızla birlikte A’dan Z’ye koordineli çalışıyoruz ve onları her aşamada butik bir çalışma konseptiyle bilgilendiriyoruz.

EUPorto’nun ilkeleri:

Sektörde faaliyet gösteren diğer firmalardan farkımız doğuştan Portekizli-Türk ve sadece Portekiz Golden Visa alanında aktif olmamızdan kaynaklanıyor. EUPorto doğruluk, dürüstlük ve açıklık prensipleri üzerine inşa edilmiştir. Bu ilkeler, EUPorto isminin Portekiz Golden Visa alanında Türkiye’de ve Portekiz’de tanınan pazar lideri bir marka olmasını sağlamıştır.

EUPorto’nun tüm hizmetlerini internet sitemiz üzerinden detaylıca inceleyebilirsiniz. Gerek Portekiz yatırım fonları gerekse Golden Visa ile ilgili merak ettiğiniz tüm detaylar hakkında internet sitemizde yer alan “görüşme talebi” sekmesinden form doldurarak bilgi talep edebilirsiniz. Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Portekiz’de Yaşam Kalitesi

Portekiz’de Yaşam Kalitesi

Portekiz Golden Visa ile Yaşam Kalitenizi Yükseltin! Portekiz 2012’de Golden Visa Oturum Programı’na başladıktan sonra, özellikle…
Detaylı Bilgi Alın.