2024 Yılında Portekiz’de Hangi Sektörlere Yatırım Yapmalı?

Bir B planı olarak Avrupa’da oturum izni, ardından da vatandaşlık yoluyla çocuklarının eğitim ve kariyerlerinde özgürce adım atabilmelerini hedefleyen yatırımcılar için Portekiz Golden Visa programı hâlâ parlayan bir yıldız. Portekiz’e yatırım yaparak Golden Visa sürecini başlatmak ve tüm ailenin bu yatırımın sunacağı haklardan yaralanması mümkün; üstelik Portekiz’de yaşama zorunluluğu olmadan. Beş yıl boyunca yılda sadece 7 gün Portekiz’de konaklayarak vatandaşlığa başvuru yapılabiliyor. Yeni yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte 500.000 Euro tutarında fon yatırımı yaparak süreç başlatabiliyor. Ancak, öncelikle fon yatırımının Portekiz Golden Visa ile uyumlu olması gerekiyor. Yatırımcı için bir diğer önemli konu ise doğru ve verimli yatırım yapmak. Portekiz Golden Visa kapsamında fon yatırımı yapmak isteyen yatırımcılar için Portekiz’in sektörlere göre verimliliğini konu alan yazımızı aşağıda sunuyoruz.

2024 yılında enflasyonun yüzde 5,5 olduğu Portekiz’de petrol ve emtia fiyatlarının yükselmesinden kaynaklı üretim maliyetlerinde artışın fiyatlara yansıtılabildiği sektörlere öncelik verilebilir. Portekiz Golden Visa ile uyumlu her fonun bu açıdan bakıldığında eşit olmadığı belirtilebilir.

Bu durumda aklımıza gelen ilk soru şu oluyor: Enflasyon ortamında artan fiyatlar Portekiz’de hangi sektörlerin işine geliyor?

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Portekiz’de bir çok şirket artan enflasyondan şikayet ederken bu sayede daha fazla para kazanan firmaların da olduğunu söyleyebiliriz.

Bu makalede, Portekiz’de Golden Visa yatırımcıları için 2024 yılında Portekiz’in en güçlü sektörlerini nasıl yorumlayabileceğimizi ve en cazip fırsatları mercek altına alacağız.

2024 Yılında Portekiz’in Yükselen Sektörleri

Portekiz Golden Visa kapsamında başarılı bir fon yatırımı yapmanın sırrı lokal piyasanın eğilimlerini anlamak ve en güvenli seçenekleri belirlemekte saklıdır. Herhangi bir fon yatırımı kararı vermeden önce Portekiz’in piyasa analizini ve fonların sektördeki konumlarını iyi araştırmak Golden Vize yatırımlarının verimliliğini arttıracaktır.

  • Portekiz Teknoloji Sektörü

Teknoloji sektörü Portekiz’in yükselen sektörleri arasındadır ve bu trendin 2024 yılında yavaşlaması beklenmemektedir. Yapay zekâ teknolojisinin yükselişi, bu alanlarda çözümler sunan yazılım, donanım ve telekomünikasyon gibi çeşitli teknoloji şirketlerinin çalışma biçimlerini devamlı değiştirmekte ve büyüme hızlarını arttırmaktadır.

Ayrıca Covid sonrası, e-ticaretten online çalışmaya kadar pek çok sektörde yeni ihtiyaçların doğması, teknoloji sektörünün gelişiminde itici bir güç olmaktadır.

  • Portekiz Yenilebilir Enerji Sektörü

Avrupa Birliği ülkelerinin karbon salınımını azaltma mücadelesi, Portekiz’in yenilenebilir enerji sektörünü önemli bir yatırım seçeneği olarak ön plana çıkarmıştır. Portekiz hükümeti yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren güneş ve rüzgâr gibi enerji kaynaklarının üretim ve satışını gerçekleştiren firmalara teşvikler uygulamaktadır.

Golden Visa yatırımcıları, Portekiz’in yenilenebilir enerji sektöründe faaliyet gösteren güvenilir kurumsal firmalara yatırım yaparak Portekiz pasaportunu alıncaya kadar temettü ve sermaye değer artış fırsatı yakalayabilirler.

Portekiz’in yenilenebilir enerji sektörüne yatırım yapmadan önce ülkenin en güvenilir lokal fonları hakkında Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto’nun lokal deneyimlerinden yararlanabilirsiniz.

  • Portekiz Perakende Gıda Sektörü

Portekiz gıda sektörü, gerek ekonomik durgunluklarda ve gerekse Covid gibi en zor dönemlerde ülkenin en dayanıklı sektörleri arasında olduğunu kanıtlamıştır.

Golden Visa yatırımcıları açısından, enflasyonun Portekiz’de önümüzdeki dönemde devam edeceği düşünüldüğünde, enflasyon kaynaklı maliyet artışlarının özellikle gıda sektöründe kolayca fiyatlara yansıtılabilmesi, bu sektöre yatırım yapmanın avantajlı olacağına işaret etmektedir.

Covid döneminde pek çok ülkede yürürlüğe giren kısıtlamalar sonrasında vatandaşlar marketlere akın edip, makarna, pirinç, bakliyat ve zeytinyağı gibi ürünleri satın almak için adeta birbiriyle yarıştı. Salgın nedeniyle ilk defa marketlerde boş raflarla karşılaştık. Aynı dönemde bazı ülkelerin vatandaşlarını olası kıtlık riskinden korumak için tarımsal ürün ihracatına sınırlamalar getirdiğine de şahit olduk. Bütün bu gerçekler doğrultusunda Golden Visa kapsamında Portekiz’in gıda perakende sektörüne yatırım yapmak son derece cazip bir seçenek olmayı sürdürmektedir.

Uluslararası Nakliye

  • Portekiz Sağlık Sektörü

Portekiz’in yaşlanan nüfusu, sağlık ürünleri ve hizmetleri için talepte bir süreklilik yaratarak sağlık sektörü Golden Visa yatırımcıları açısından cazip bir yerde konumlanır.

Sağlık hizmetleri, ilaç ve tıbbi cihazlar alanlarında faaliyet gösteren şirketlerden oluşan Portekiz sağlık sektörü, sağlığa verilen önemin artmasıyla Portekiz’de önemli bir ivme kazanmıştır.

  • Portekiz Bankacılık Sektörü

Bankacılık Sektörü, finansal işlemleri kolaylaştırmanın yanı sıra bireylere ve işletmelere kredi sağlayarak ekonomide önemli bir rol oynamaktadır.

2016’dan bu yana Portekiz bankacılık sektörünün varlık kalitesi ve sermaye yapısı önemli ölçüde güçlendi. Örneğin, uluslararası değerleme şirketi Fitch, Banco Comercial Português (Portekiz Ticaret Bankası) görünümünü Pozitif olarak revize etti.

Mobil uygulamalar gibi teknolojik gelişmeler sayesinde müşterilerin bankacılık işlemlerini internet ortamında yönetmelerini kolaylaştırırken, Portekiz’de bankaların operasyonel maliyetlerinde düşüş devam etmektedir.

2024 yılında finans sektöründe büyüme ve gelişme devam ettikçe, bankacılık sektörü Portekiz ekonomisinin kalkınmasında kritik bir öneme sahip olmaya devam edecek gibi görünüyor. Portekiz Golden Visa yatırımınız için Portekiz’in bankacılık sektöründeki verimli fırsatlar hakkında EUPorto uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

  • Portekiz Turizm Sektörü

Turizm sektörü, Portekiz’in en hızlı büyüyen popüler sektörlerinden biridir.  15,3 milyonu yabancı olmak üzere toplam 26,5 milyonluk bir pazar büyüklüğüne sahiptir. Portekiz’i en fazla tercih eden ülkeler ve turist sayıları şu şekildedir:

İngiltere: 8,9 milyon

Almanya: 5,4 milyon

İspanya: 5 milyon

Fransa: 4,4 milyon

Amerika: 3,4 milyon

Turizm geliri ise, Portekiz Merkez Bankası’ndan alınan verilere göre yıllık 22 milyar Euro’yu geçmeyi başarmıştır.

Portekiz turizm sektöründe verimliliğini ve marka değerini artırmaya devam eden lokal sektör oyuncularının Golden Visa uyumlu fonları mevcuttur. Portekiz’in turizm sektörüne yatırım, Golden Visa yatırımcıları için daha verimli bir yatırım ve daha yüksek bir sermaye değer artışı fırsatı anlamına gelmektedir. Yeter ki Golden Visa amaçlı çıkarılmış fonlar değil Portekiz gerçekliğinde lokal Turizm kuruluşlarının kurumsal fonları ile ilerlensin.

Golden Visa ile Uyumlu Fonların Değerleri Nasıl Yükselişe ya da Düşüşe Geçer?

Her ülkede olduğu gibi sektörleri değiştiren faktörler Portekiz yatırım fonlarında da etkisini göstermektedir. Ekonominin büyüdüğü dönemlerde Portekizli tüketiciler de harcamalarını artırma eğilimindedir ve bu da gıda perakendeciliği ve tüketim malları gibi sektörlerde pozisyon alan Golden Visa uyumlu yatırım fonlarının performansını artıracaktır.

Ekonomik gerilemelerde ise, Golden Visa yatırımcıları riskten kaçınmaları ve Portekiz’in enerji, sağlık, yazılım ve kamu finans kuruluşları gibi ekonomik atmosferden göreceli olarak daha az etkilenebilecek sektörlere odaklanmaları avantajlı olacaktır.

Diğer taraftan Portekiz hükümetinin Golden Visa düzenlemelerinin sektörel bazda Golden Visa fonlarının performansı üzerinde önemli bir etkisi olabilmektedir. Örneğin, Temmuz 2023’deki yasa değişikliği sonrası gayrimenkul alımıyla Golden Visa programına başvurulamaması ile uygulamadaki bu değişiklik, Portekiz’de Golden Visa amaçlı gayrimenkul projeleri üreten fon şirketlerinin kârlılığını etkilemiş, likiditeleri azaldığından faaliyetlerini sürdürebilmeleri zorlaşmıştır.

Golden Visa yatırımcıları açısından Portekiz gerçekliğinde genel piyasa durumundan ve sektörlerin potansiyel risklerinden zarar görmemek için tercih edilecek lokal fonların olası değişimlere hızlıca adapte olabilmesi son derece önemlidir.

Portekiz Golden Visa Borsa Fonu

Portekiz borsa fonu, Portekiz borsasında işlem gören ve belirli kriterler doğrultusunda seçilmiş hisse senetlerinden oluşturulmuştur. Portekiz Golden Visa borsa fonu, dilini bile bilmediğiniz bir ülkede stratejik bir karar verirken, en kurumsal firmalara akıllı yatırım yapmak isteyen T.C. vatandaşları için eşsiz bir yatırım alternatifi sunar.

Bilinçli Golden Visa yatırımcıları Portekiz uzmanı EUPorto yetkililerinden destek alarak yatırım süreçlerini kolaylaştırırlar. Portekiz’in sektör analizlerini uzman bir danışmanlık firmasıyla yapmak Golden Vize yatırımcılarına büyük enerji ve zaman tasarrufu sağlar. Sektörler hakkında bütüncül analizlerini tamamlayan tüm Golden Visa yatırımcıları Portekiz’de akıllı ve verimli yatırım hedeflerine kolayca ulaşır.

Portekiz Borsa Fonu

Toparlamak gerekirse, 2024 yılında Portekiz Golden Visa yatırımınızı maliyet artışlarını fiyatlarına yansıtabilecek, yüksek talep görmeye devam edecek sektörlerdeki aktif lokal fonlara yapabilirsiniz. Hedeflerinize göre yatırımınızı birden fazla fona dağıtıp piyasa risklerini optimize edebilirsiniz.

EUPorto: Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak, danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir. EUPorto ile çalışmanın avantajları:

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Butik ve lokâl bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hâkimiyet
  • Finans alanında 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Portekiz Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri Portekiz yatırım fonu çeşitlerini avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Gerek Golden Visa uyumlu banka fonları, gerekse Portekiz kamu bankası destekli en güvenilir fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

 

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.