2022’de Portekiz’de Şirket Kurma – Şirket Türleri ve Kuruluşu

Portekiz’de şirket kuruluşuna ilişkin mevzuat 262/86 sayılı Kararname ile onaylanmış ve Kasım 1986’dan beri Ticaret Şirketler Kanunu ile düzenlenmiştir.

Portekiz’de yabancı sermayeye yönelik herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Portekizli bir hissedarın olması şartı da yoktur. Ayrıca kârın ülke dışına götürülmesiyle ilgili bir sınırlama da yoktur. Yabancı yatırımcıya uygulanacak kurallar bir Portekizli yatırımcıya uygulanan kurallar ile aynıdır.

Portekiz’de yerleşik olmayan şirket hissedarlarının NIF yani Portekiz vergi numarası alması gereklidir.

Portekiz’de En Yaygın Şirket Tipleri

  1. Tek kişilik Limited Şirketi (Sociedade por Quotas) : 2 ortaklı veya tek kişilik olabilmektedir. Ticari ünvanlarında ‘Unipessoal’ veya ‘LDA’ ibaresi yer alır. Minimum sermaye miktarı temsilidir.
  2. Anonim şirket (Sociedade Anónima): En az beş ortaklı olarak kurulur, ortakların sınırlı sorumluluğu bulunur. Anonim şirket ortağının tüzel kişi olması durumunda tek ortaklı olarak da kurulabilir. Minimum sermaye tutarı 50.000 Euro’dur. Ticari unvanında ‘SA’ ibaresi bulunur.

Portekiz Merkez Bankası verilerine göre Portekiz’in doğrudan yabancı sermaye girişi yaklaşık 149 mia Euro’dur. En fazla pay Hollanda ve İspanya’ya aittir. Şöyle ki:

Portekiz Yabancı Sermaye Girişi Verileri

 

Portekiz’e Başlıca Yatırım Yapan Kurumsal Türk Firmaları:

Firma İsmi Sektör
Cimpor Portugal SGPS SA./Oya<<k Çimento
Yılport Liman İşletmeciliği
Global Liman İşletmeleri A.Ş. Kruvaziyer Terminalleri İşletmecisi
Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammaddeler A.Ş. Maden Arama ve işletme
Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret A.Ş. İlaç
Beko Portugal Home Appliances LDA. Beyaz Eşya
Beta Optik Optik
Fark Holding Otel
Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş. Lojistik

 

Portekiz’de Yabancı Yatırım Mevzuatı ve Yatırım Teşvikleri:

Prensip olarak yerli ve yabancı yatırımcılar kamu hizmeti olarak tanımlanmış bazı ekonomik faaliyetlerde doğrudan bulunamazlar. Örneğin, su yönetimi, deniz –  demiryolu taşımacılığı, limanların  işletimi. Söz konusu bu alanlarda faaliyette bulunmak için Portekiz hükümeti tarafından bir sözleşmeyle yetkilendirilmek gerekir. Bu faaliyet alanlarında imtiyaz sözleşmesi aracılığıyla yabancılar da faaliyette bulunabilirler.

Portekiz Kasım 2012’de başlattığı Portekiz Golden Visa diğer ismiyle Portekiz Altın Vize uygulamasıyla ekonomisini güçlendirebilmek için yatırımla Vatandaşlık programını başlatmıştır.

Bugüne dek Portekiz’de 12.718 yatırımcı Golden Visa almaya hak kazanmıştır. En fazla başvuru Çin’den gelmiştir, ikinci Brezilya ve ardından yaklaşık 613 yatırımcıyla Türkiye gelmektedir. Golden Visa için net fon yatırım tutarı 500.000 Euro’dur.  Edinilecek Golden Visa kartları Portekiz oturma izni ve Portekiz çalışma izni de kapsar.

Portekiz'de İşyeri Kurmanın Maliyeti Nedir?

Portekiz’de İş Yeri Nasıl Kurulur?

  • Anında şirket kurma yöntemi (Empresa Na Hora): 8 Temmuz 2005’de, 111/2005 sayılı kararname ile onaylanmıştır. En çok tercih edilen yöntem olup gerekli bütün dokümanların hazır olması durumunda şirket kuruluşu bir saatten kısa bir sürede gerçekleştirilebilmektedir. Tüm işlemler şirketin adresinden bağımsız olarak, Portekiz genelinde pek çok noktada yer alan “Empresa Na Hora” ofislerinden şirket tescili yapılabilmektedir.
  • On-line Yöntem (Empresa Online): 29 Haziran 2006’da, 125/2006 sayılı kararname ile onaylanmıştır. Bu yöntemde şirketlerin internet üzerinden kuruluşu mümkündür. Kuruluş işlemleri bir veya iki gün sürmektedir. Söz konusu hizmete aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir.

Portekiz’de İş Yeri Kurmanın Maliyeti Nedir?

Portekiz’de bir iş kurmanın maliyeti 360 Euro’dan başlamaktadır, ancak hızlı bir şekilde açılmak isteniyorsa bu tutar 1.000 Euro’ya çıkabilir. Ayrıca şirketinizin kayıtlarını tutacak size vergi avantajlarından yararlanmanızı sağlayacak bir muhasebeciye ihtiyaç duyulacaktır. Bunun için aylık gider yaklaşık 100-150 Euro olarak düşünülebilir.

EUPorto’nun portföyünde Golden Visa uyumlu banka yatırım fonları da bulunmaktadır.

Portekiz’e Yatırım Yapılır mı?

Portekiz, yatırımla Avrupa Vatandaşlığı hedefleyen tüm T.C. vatandaşı aileler için önemli bir ülkedir. Golden Vize Portekiz kapsamında net 500.000 Euro’luk fon yatırımı ile ailece yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurup Avrupa vatandaşı olunabilir.

Portekiz’e Fon Yatırımı Yapmanın Avantajları:

  • Portekiz’in stratejik konumu
  • Euro cinsinden vergisiz temettü ve sermaye değer artışı
  • Türkiye’den ve Avrupa şehirlerinden günlük uçuşlar
  • Eski kolonileri olan Brezilya, Angola, Mozambik ve Makau ile çok güçlü ekonomik ilişkilere sahiptir.
  • İngiltere ile 14.yy’dan günümüze ayrıcalıklı ilişkiye sahiptir; İngiliz dili ve kültürü yaygındır.
  • Avrupa Komisyonu’na göre e-devlet uygulamasında tüm AB ülkeleri içinde bir numaradır.
  • Portekiz karayolu, demiryolu, hava yolları ve deniz yollarında modern bir altyapıya sahiptir.
  • Güneş ve rüzgâr enerjisinde yüksek potansiyele sahiptir.
  • Dünyada en güvenli dördüncü ülkedir.
  • Kaliteli insan kaynaklarına sahiptir.
  • Portekiz OECD Avrupa ülkeleri arasında eğitimde en avantajlı ülkelerdendir.
  • Portekiz, İngilizcenin dünyada en yaygın konuşulduğu yedinci ülkedir. İspanya 33, Fransa 31. sırada yer alır. Birinci Hollanda’dır.
  • 189 ülke arasında, işyeri kurma açısından sıralamada en pratik 10. ülkedir.

Özetle Portekiz, Golden Visa yatırımcıları için dünya piyasalarına açılırken pek çok avantajı beraberinde sunan bir Avrupa Birliği ülkesidir. Bu nedenle, Portekiz’e güvenle yatırım yapılır.

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 25 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve Portekiz kültürü hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım fonu portföyü çeşitliliğiyle ve güvenli fon yatırım seçkisiyle Portekiz Golden Visa ile Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de en güvenli fon yatırımını gerçekleştirmeyi hedefleyen yatırımcılar için lokal fon yatırım fırsatlarını ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. EUPorto, Portekiz’de fon yatırım tavsiyesi, en güvenli fon nedir?  Açık yatırım fonu nedir? en sağlam yatırım seçenekleri, Portekiz vatandaşlığı, Portekiz altın vize, Portekiz yatırımı konularında uzmandır.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek banka destekli Portekiz yatırım fonları gerekse Portekiz açık fonları hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.