Portekiz’in Belirgin Özellikleri Nelerdir?

Avrupa’nın en batısında bulunan Portekiz’de on bir milyona yakın insan yaşar. Başkent Lizbon yaklaşık iki milyon ile en kalabalık şehirdir.  İkinci büyük şehir olan Porto ise yaklaşık bir milyonluk bir nüfusa sahiptir.

Portekiz, yüzyıllar boyunca bölgede ticaret yapan Keltler, Romalılar, Germen kabileleri, Berberiler, Yahudiler ile kendi halkının karışımıyla birleşerek büyüdü. Çoğu Portekizlinin göz ve saç rengi kahverengidir. Özellikle Portekiz’in kuzeyinde renkli gözlü insanlarda Germen kabilelerinin izleri görülebilmektedir. Portekiz insanları arasındaki bu renkli karışım hem etnik hem de kültürel olarak homojen bir nüfus yapısına yol açtı.

Avrupa’daki birçok ülkenin aksine Portekizlilerin Türklere karşı bir önyargıları yoktur; TC vatandaşlarına karşı misafirperver ve arkadaş canlısıdırlar. Ülkenin kuzeyinde yaşayanlar ilişkilerde resmî, güneyindekiler ise daha az resmîdirler diyebiliriz.

Portekizliler çoğunlukla el sıkışarak selamlaşırlar. Çocukların on dört yaşına kadar okula gitme zorunluluğu vardır, yani liseyi bitirmelidirler.

Portekiz’de yaşam ve Portekiz ekonomisi denildiğinde işgücünün üçte biri sanayi sektöründe, diğer kısmı hizmet ve tarım sektöründe çalışır.

Portekiz Nasıl Tarif Edilebilir?

Portekiz nerede ve Portekiz’de yaşam nasıldır sorularını kısaca yanıtlayalım. Portekiz’de yabancılar ağırlıklı olarak Afrikalılar, Avrupalılar, Brezilyalılar ve Asyalılardır. Bu renkli toplumda yabancılar genellikle Lizbon, Algarve ve Porto’da yaşarlar. Lizbon’un bazı semtleri Portekiz’in eski kolonilerinden gelen ve ülke nüfusunun yaklaşık %1’ini oluşturan çok sayıda Afrikalıya ev sahipliği yapar. Portekiz’in eski Hindistan kolonisinden Goalılar ve Çin kolonisinden Makaolular bulunmaktadır. Ayrıca, geçici işçi statüsüyle gelen Brezilyalı vardır. Bütün bu gruplar daha çok Lizbon, Porto ve Algarve’da yoğunlaşmıştırlar.

Portekiz Nasıl Tarif Edilebilir?

Portekiz’de yaşayan İngilizler, Amerikalılar, Avrupalılar çoğunlukla Lizbon, Cascais, Porto ve Algarve’dadırlar. Aynı zamanda artan sayıda Fransız vatandaşı Portekiz Lizbon ve Algarve’ın beldelerine taşınmaktadır.

Yurtdışına göç etmiş yaklaşık dört milyon Portekiz vatandaşı bulunmaktadır. Bu sayı nüfusunun neredeyse yüzde 40’nı oluşturur. Dünyada en yüksek orana sahiptir. Portekizliler çoğunlukla Fransa, Lüksemburg, Kanada, Almanya, İsviçre, USD, Brezilya ve Venezuela’ya göç etmişlerdir.

Portekiz dışında en fazla Portekizlinin yaşadığı şehir Paris’tir. Lüksemburg’un yaklaşık nüfusu 616.000’dır. Bunun %15’i ise Portekiz kökenlidir.

Sanat, Spor ve Dünya Tarihinde Öne Çıkan Portekizliler

Jose Saramago: Nobel ödüllü yazar.

Paula Rego:  İngiltere’de yaşayan en iyi dört ressamdan biri.

Manoel de Oliveira: Sessiz filmlerle başladı ve Cannes’da Jüri ödülüne sahip film yönetmeni.

Alvaro Siza Vieira: Pritzker Ödüllü mimar.

Eduardo Souto de Moura: Pritzker Ödüllü mimar.

Antonio Damasio:  Çığır açan bir bilim adamı.

Luis Figo: FIFA 2001 yılın futbolcusu

Cristiano Ronaldo: Yıldız futbolcu

José Mourinho: Ünlü futbol antrenörü

Vasco da Gama: Avrupa’dan Hindistan’a ilk deniz yolculuğunu yapan kâşif.

Pedro Alvares Cabral: Brezilya’ya ayak basan ilk ​​ kâşif.

Bartolomeu Dias: Afrika kıtasının güney ucunu ilk kez dolaşan Avrupalı ​​ kâşif.

Fernão Magalhães (Magellan): Pasifik Okyanusu’nu geçen ilk Avrupalı.

João Rodrigues Cabrilho: Kuzey Amerika’nın batı kıyısını keşfeden ilk Avrupalı.

Antonio de Abreu: Timor’a ve Endonezya’daki Banda Adası’na ulaşan ilk kaptan.

Jorge Alvares: Çin’e ulaşan ilk Portekizli denizci. Makao 1999 yılına kadar Portekiz’e bağlıydı.

Pêro de Barcelos: 1498’de Kuzey Amerika’yı keşfetti.

Diogo Cão: Kongo’yu keşfetti.

Portekiz Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Portekizliler, Kelt, Lusitanyalı, Fenike, Germen, Vizigot, Viking, Sefarad Yahudisi gibi birçok kültürün bir araya gelmesinden kaynaklı zengin bir kültürel altyapıya sahiptir. Portekiz başkenti Lizbon, Porto ve Guimarães şehirleri Avrupa Kültür Başkentleri olarak seçildi.

Portekizlilerin zengin bir sanat anlayışı vardır. Başkent Lizbon, ikinci şehri Porto, Braga, Guimarães ve üniversite şehri Coimbra birçok müzeye sahiptir. Hemen hemen her belediyenin kendi koleksiyonu bulunur. Belediyelerin yerel sanat sergileri için ayrılmış her zaman bir alanı vardır.

Portekiz Kültürü Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Portekiz Edebiyat

Portekiz edebiyatı, 12. yüzyılda ozanlar tarafından söylenen lirik eserlerle başlamıştır. Portekiz’in en büyük şairi Luís Vaz de Camões’dur.

Fernando Pessoa Portekiz’in 20. yüzyıldaki en etkili edebiyatçılarından biridir. José Saramago’ya ise 1998’de Nobel edebiyat ödülü verilmiştir.

Portekiz Tiyatro

Portekiz’de dramatik tiyatro geleneği ancak 20. yüzyılda sosyal ve politik meseleleri ortaya koyan karikatürize bir tiyatro türü olan Revista aracılığıyla orta sınıfa ulaşmıştır.

Portekiz Müzik

Fado müziği ve halk dansları, Portekiz kültürü içinde en önemli müzikal zenginliklerdir. Fado “kader” olarak tercüme edilebilir. Genellikle denizle ilgili kederli ezgiler ve şarkı sözleri ile karakterize edilmiştir. Fado UNESCO kültürel miras listesine alınmıştır.

İki tarz Fado mevcuttur. Lizbon’un tarzı popüler olanıdır. Diğeri ise daha rafine olan Coimbra tarzı.   Fado kraliçesi olarak kabul edilen Amália Rodrigues 1999’da vefat etmiştir.

Portekiz Mutfağı

Portekiz mutfağı dendiğinde akla bacalhau yani tuzlu morina balığı gelir. Diğer popüler deniz ürünleri çeşitleri arasında sardalya, istavrit, ıstakoz, karides, ahtapot, yılan balığı, çipura (dourado) ve levrek (robalo) bulunur. Bununla birlikte keçi, dana eti, hindi ve tavuk ağırlıklı olarak yemekler de tercih edilir.

Portekiz Mutfağı

Bir öğünde et veya balığın yanında pilav, patates, marul, domates ve dilimlenmiş soğan konulur. Sebzeler arasında lahana, börülce, havuç, patates veya yeşil fasulye bulunur. Yemeğe başlamadan önce çoğu zaman zeytin servis edilir. İnek, keçi veya koyun peyniri boldur. “Pastel de nata” ve tarçınlı sütlaç favori tatlılarıdır.

Yatırım Fonu Alımı Yoluyla Portekiz Golden Visa

Portekiz Golden Visa programı, toplam 500.000 Euro ve yılda sadece 7 gün Portekiz’de kalma şartı ile sağladığı esnekliklerle birlikte Avrupa’daki en avantajlı oturum programıdır.  Portekiz oturum izni yani yatırımcı vize programı, Portekiz hükümeti tarafından 2012 yılında hayata geçirilmiştir. Portekiz’de net 500.000 Euro’luk Portekiz yatırım fonu alımıyla yatırımcının eşi ve çocukları da programa dâhil edilebilmektedir. Yapılacak fon yatırımı ile 5 yıl sonra Portekiz Vatandaşlığı için ailece başvuru hakkı doğar.

Gayrimenkul veya Yatırım Fonu

Euporto yatırımla Avrupa Vatandaşlığı alanında uzmanlaşmıştır. Portekiz’de fon yatırımı konularında yatırımcılarına 2017’den günümüze butik bir hizmet sunar.

Portekiz vizesi yani Portekiz Golden Visa (Altın Vize) kapsamında en verimli Portekiz Banka yatırım fonu ve açık-likit fon seçenekleri için Euporto yetkilileriyle iletişime geçebilirsiniz.

Bilgi için etkinliklerimiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Instagram ve Facebook sayfasından euportocom’u takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.