Portekiz’de Yatırım ve Göçmenlik Başvurusu: Kapsamlı Bir Kılavuz

Portekiz’de Yatırım Yoluyla Vatandaşlık

Portekiz Altın Vize programı, uluslararası yatırımcıları Portekiz’e çekerek ülke ekonomisini canlandırmayı hedefliyor. Portekiz Golden Visa programı Kasım 2012’de başlatıldı. Yatırımcılara ülkede yaşama, çalışma ve eğitim fırsatları sunarken beş yılın sonunda Portekiz vatandaşlığına başvurulabilmelerini sağlıyor. Üstelik Portekiz’de yaşama zorunluluğu olmadan.

Kılavuz niteliğindeki bu yazımızda, Portekiz Altın Vize uygulamasının faydalarını, fon yatırım seçeneklerini, Golden Vize başvuru sürecini, maliyetleri ve Portekiz vatandaşlığına başvuru kriterlerini ele aldık.  Yatırım yoluyla Türkiye’den taşınmadan ailece AB vatandaşlığını almak için ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Portekiz Golden Visa’nın Faydaları

Golden Visa Portekiz, Türkiye’den taşınmadan yatırımla oturum izni ve yatırımla Avrupa’da yatırımla vatandaşlık almak isteyen T.C. kökenli ailelere çeşitli avantajlar sunmaktadır:

  1. Vizesiz Seyahat: 27 Schengen ülkesine vizesiz erişim sağlar. Avrupa içinde ek bir vizeye gerek kalmadan özgürce seyahat edebilmenize olanak tanır.
  2. İlk etapta Portekiz’de İkamet ve Çalışabilme Olanakları: Golden Visa ile Portekiz’de yaşama, çalışma ve eğitim dâhil tüm kamu hizmetlerinden faydalanma hakkına sahip olursunuz. Altın Vize programı, Portekiz’deki kariyer fırsatlarını takip edebilmenize ve dilediğiniz sektörde hayalinizdeki işinizi kurmanıza izin verir.
  3. İkinci etapta Portekiz Vatandaşlığı ve Tüm AB ülkelerinde ikamet ve Çalışma Olanakları: Portekiz Golden Visa ile Portekiz pasaportu aldıktan sonra Avrupa’nın dilediğiniz ülkesinde yaşama, çalışma ve eğitim dâhil tüm kamu hizmetlerinde faydalanma hakkına sahip olursunuz. Portekiz Altın Vize programı, Portekiz pasaportuna sahip olduktan sonra Avrupa’daki tüm kariyer fırsatlarını takip edebilmenize ve dilediğiniz sektörde hayalinizdeki işinizi kurmanıza izin verir.
  4. Ailenizi Başvuruya Dâhil Edebilme: Yatırımcı yani başvuru sahibi, eşini, 18 yaşın altındaki çocuklarını dâhil edebilir. Aynı zamanda 24 yaşın altında öğrenci olan, evli olmayan bakmakla yükümlü olduğunu çocuklarını ve 65 yaş üstü ebeveynlerini de dâhil edebilir.
  5. Portekiz Vatandaşlığına Giden Yol: Türkiye’den taşınmadan fon yatırımını yaptıktan tam beş yıl sonra Portekiz pasaportuna başvurabilir, Amerika, İngiltere ve Kanada dâhil 188 ülkeye vizesiz erişim sağlanabilir.
  6. Sıfır Vergi Avantajı: Fon yatırımından elde edilen temettü ve sermaye artışı Portekiz’de yaşanmadığı sürece vergiye tâbi değildir.

Portekiz Golden Visa Programına Kimler Başvurabilir?

Portekiz Golden Visa’ya ulaşabilmek için aşağıdaki kriterlerle uyumlu olmanız gerekir:

  1. Avrupa Birliği, İsviçre vatandaşı olmamak.
  2. 18 yaş ve üstünde olmak
  3. Türkiye’de ve Portekiz’de temiz bir sabıka kaydına sahip olmak
  4. 500.000 Euro değerinde fon yatırımında bulunmak

Portekiz Yatırım Fonları

Portekiz’de Golden Visa uyumlu fonlardan toplamda 500.000 Euro’luk bir veya birden fazla fona yatırım yapılmalıdır. Burada hedef Portekiz ekonomisini güçlendirmektir. Fon yatırım seçenekleri arasında açık uçlu fonlar ve kapalı uçlu fonlar olarak ikiye ayrılır. 7 Ekim 2023’ten itibaren yeni yasa sonrası fon şirketlerinin gayrimenkul projelerine doğrudan veya dolaylı olarak yatırım yapmaması şartı bulunur.

Yılda Sadece 7 Gün Portekiz’de Bulunma: Portekiz’de gerek süresiz ikamet gerekse Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için senede en az yedi gün ülkede konaklamak yeterlidir. Benzer programa sahip diğer tüm AB ülkelerinde vatandaşlığa başvurabilmek için ülkede yaşama zorunluluğu vardır. Örneğin Yunanistan vatandaşlığına başvurabilmek için ülkede 7 yıl boyunca her sene en az 183 gün yaşanmalıdır. İspanya’da bu süre 10 yıldır. Portekiz’de ise yaşama zorunluluğu bulunmaz. Yılda sadece 7 gün konaklamak Portekiz vatandaşlık başvurusu için yeterlidir.

Portekiz Altın Vizesi için Fon Yatırım Seçenekleri

  1. Golden Visa Uyumlu Açık Uçlu Likit Fonlar: Takasbank mantığıyla çalışır. Devlet güvencesi bulunur.
  2. Golden Visa Uyumlu Kapalı Uçlu Fonlar: Temettüyü peşin ödeyen, yıllık ödeyen veya çıkışta ödeyen fonlar olarak ayrışır. Kapalı uçlu fonlarda esas olan fonun güvenilirliğidir. Sahibinin banka olduğu kapalı fonlar daha güçlü fonlardır.

Portekiz Golden Visa Başvuru Süreci

Güncel Portekiz Altın Vize başvuru süreci aşağıdaki adımlarla özetlenebilir:

  1. Fon Yatırımınıza Karar Verin: Beklenti ve hedeflerinize en uygun yatırım seçeneklerini belirleyin.
  2. Kurumsal Avukatlık Firması ile Anlaşın: Portekiz’de uluslararası kurumsal bir avukatlık firmasıyla anlaşmak elzem.
  3. Gerekli Başvuru Belgelerini Toplayın: Pasaportunuz, fon yatırım belgeniz, sabıka kaydı, doğum belgesi, evlenme belgesi dâhil olmak üzere Golden Visa başvurunuz için gerekli tüm belgeleri eksiksiz toplayın.
  4. Portekiz Vergi Numarası Alın ve Banka Hesabınızı Açın: Avukatınız ilk adım olarak size vergi numarası (NIF) alacak ve sonrasında Portekiz’de bir banka hesabı açılması için yardımcı olacaktır. Portekiz’de vergi numaranızın alınması fon yatırımı yapılırken de gerekli olacaktır.
  5. Fon Yatırımınızı Tamamlayın: Seçtiğiniz fonların emlak alanında doğrudan veya dolaylı olarak yatırım yapmadığından emin olun. Aksi takdirde yeni Golden Visa yasasında başvurunuz reddedilir. Hedeflerinize uygun seçtiğiniz fonlara yatırımınızı yapın.
  6. Golden Visa Başvurunuzu Yapın: Avukatınız Portekiz yabancılar ofisi AIMA’ya online olarak başvurunuzu yapar.
  7. Biyometrik Randevunuz İçin Portekiz’e Gidin: Ön başvurunuz onaylandıktan sonra biyometrik verilerinizi sunmak üzere avukatınız AIMA göçmenlik ofisinden randevu alır ve bunu size tebliğ eder. O randevuda bizzat bulunmak gerekir.
  8. Golden Visa Oturum Kartınızı Alın: Golden Visa yani oturum kartınız adresinize gönderilir. İlk oturum kartınızın geçerlilik süresi iki yıldır.
  9. Golden Visa Oturum Kartınızı Yenileyin: Golden Visa oturum kartınız iki yıl sonra yenilenecektir. Avukatınıza vereceğiniz güncel belgelerle kartınız yenilenir.
  10. Süresiz Oturma İzni veya Portekiz Vatandaşlığına Başvurun: Beş yıl boyunca Altın Vize sahibi olduktan sonra Portekiz’de daimi ikamet veya vatandaşlık başvurusunda bulunabilirsiniz.

Portekiz Golden Visa Maliyetleri

Portekiz Golden Visa başvurusunda aşağıdaki ücretleri göz önünde bulundurulmalıdır:

Devlete ödenen başvuru ve kart ücretleri: Devlete kişi başı ödenen ilk başvuru ücreti 773,4 Euro’dur. Golden Visa oturum kart ücreti 2024 yılı itibarıyla kişi başı 7.730,11 Euro’dur. Kart yenileme ücreti ise 3.865,79 Euro’dur.

Avukatlık ücreti: Sorunsuz ve başarılı bir Golden Visa başvuru süreci için kurumsal avukatlık ofisleri ile çalışılmalıdır. En güvenilir avukatlık firmaları için EUPorto’nun uzman Golden Visa danışmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.

Portekiz Golden Visa Danışmanlık Ücreti: Portekiz’de Golden Visa için danışmanlık veren firmalar yatırımcılarından herhangi bir ücret talep etmezler. Türkiye’de bu pek bilinmediğinden hesap açma, vergi numarası alma, Golden Visa danışmanlığı adı altında Golden Visa yatırımcılarından para talep edilmektedir. Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto, Portekiz yasalarını takip ettiğinden yatırımcılarından Golden Visa danışmanlık hizmet bedeli talep etmez.

Özetle, Portekiz Golden Visa ile ilgili maliyetleri ve ödeme takvimini baştan bilmek önemlidir. Programın tüm maliyet kalemlerini anlamak için EUPorto’nun profesyonel ekibine danışmanızı öneririz.

Türkiye’den taşınmadan yatırım yoluyla Portekiz vatandaşlığı almak: Portekiz’de fon yatırımını yaptıktan 5 sene sonra Portekiz vatandaşlığına başvurabilirsiniz. Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için kriterler şunlardır:

  1. Minimum ikamet şartını yerine getirin: Beş yıl boyunca yılda 7 gün olan minimum kalış şartı yerine getirilmeli.
  2. Temel düzeyinde dil bilgisi: Başlangıç seviyesi olan A2 düzeyinde Portekizce bilinmelidir.
  3. Vergi borcu bulunmamalı: Portekiz’de bir vergi borcu olmamalıdır.
  4. Temiz bir sicil kaydı: Türkiye’de ve Portekiz’de temiz bir sabıka kaydı gerekir.

Portekiz Vatandaşlığı Başvurusu ve Onayı: Portekiz vatandaşlık başvurusunun sonuçlanması yaklaşık 1 sene sürmektedir.

Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra, Avrupa Birliği’nin dilediğiniz ülkesinde yaşayabilir, çalışabilir ve çocuklarınız diledikleri ülkede eğitim alabilirler tüm kariyer fırsatlarından faydalanabilirler. Portekiz pasaportu dünyanın en güçlü 6. pasaportudur. 188 ülkeye vizesiz seyahat edilebilir.

Sonuç:

Yatırımla vatandaşlık veren ülkeler arasında birinci sırada Portekiz geliyor. Yatırımı yaptıktan tam beş yıl sonra vatandaşlık hakkı doğuyor. Portekiz vatandaşlığı aldıktan sonra AB ülkelerinde sorgusuz sualsiz yaşama hakkı doğuyor. Çocuklarının geleceğine yatırım yapmak isteyen aileler için Portekiz tek seçenektir çünkü sadece beş yıllık bir süre içinde yılda 7 gün Portekiz’de tatil yapmak vatandaşlığa gitmek için yeterlidir. Portekiz’e seyahatlerinizi yukarıda belirttiğimiz gezilecek yerlerde değerlendirebilirsiniz.

EUPorto ile Portekiz Golden Visa Başvurusu Nasıl Yapılır?

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak, sunduğumuz açık ve kapalı uçlu lokal banka yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda 2017’den günümüze destek oluyoruz.

Gerek devlet güvenceli lokal açık fonlar gerekse Golden Visa ile uyumlu banka fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.