Portekiz’de Sağlık, Eğitim ve Yaşam Maliyetleri

Portekiz’de Sağlık, Eğitim ve Yaşam Maliyetleri

Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Portekiz, bütün sosyal ve doğal güzelliklerinin yanında çocuklarını iyi şartlarda yetiştirmek isteyen ailelerin aradığı sağlık hizmetlerine, spor aktivitelerine maliyetsiz ve sorunsuz erişim, uluslararası ortam ve güvenlik açılarından TC vatandaşları için oldukça caziptir. Atçılık, sörf gibi deniz sporları ve benzeri aktiviteler son derece uygun fiyata yapılabilmektedir. Temiz havası, muhteşem plajları, yemyeşil doğası, doğal güzellikleri ve düzenli yerleşim bölgeleri Portekiz’de yaşamı daha kaliteli ve konforlu hale dönüştürmektedir.

Portekiz’de Optimum Yaşam Maliyetleri

Aşağıdaki bütçe, Portekiz’de yaşayan iki kişilik bir ailenin bir aylık giderlerinden oluşturulmuştur.

Giderler Euro cinsindendir.

Elektrik                                                                : 39 Euro

Su                                                                          : 20 Euro

Gaz                                                                        : 30 Euro

Ev temizliği, ayda iki kez, günde 3 saat   : 50 Euro

İnternet, cep telefonu ve kablolu TV       : 60 Euro

Portekiz özel sağlık sigortası                       : 95 Euro

Ulaşım masrafları                                            : 170 Euro

Mutfak harcamaları                                        : 400 Euro

Haftada 2 kez dışarıya çıkmak yemek     : 250 Euro

Sürpriz harcamalar                                         : 200 Euro

Aylık toplam                                                      : 1.314 Euro

Portekiz’de Yaşamanın Maliyeti: Ev 

Portekiz’deki yaşam maliyetiniz yaşam tarzınıza ve yaşadığınız semte bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Lizbon, Cascais ve Porto göreceli olarak Braga, Coimbra ve Viseu’ya göre biraz daha pahalıdır. Portekiz’de apartman kiraları şehirden şehre, semtten semte değişiklik gösterecektir,   Örneğin, Braga, Coimbra ve Viseu’da kiralar 500 Euro ile 700 Euro arasındadır. Portekiz’in diğer büyük şehirleriyle karşılaştırıldığında bu yerleşim yerlerinde daha uygun fiyata ve daha kaliteli restoranlar bulabilirsiniz.

Portekiz’de yaşam maliyeti, yaşadığınız yere ve yaşam tarzına bağlı olarak değişir. Lizbon ve Cascais’in Portekiz’deki en pahalı şehirler olduğunu ve onu Porto’nun takip ettiğini belirtmekte fayda var.

Pahalı şehirlerin aksine Braga, Viseu ve Coimbra Portekiz’de bulabileceğiniz başlıca en uygun fiyatlı yerleridir. Kiralar 500 ila 700 Euro arasındadır.

Portekiz genelinde 2+1 (T2) kiraları aylık yaklaşık 600 Euro ile 1.000 Euro arasındadır. Avrupa Emlak piyasasıyla karşılaştırıldığında hem kiralık hem de satış değerleri daha uygundur.

2008 yılında 10,8 milyon olan Portekiz nüfusu 2024’te 10,2 milyona gerilemiştir. Ortalama yaş 46.2’dir. Portekiz ekonomisi, Dünya Ekonomik Forumuna göre 34. sırada yer almaktadır.

Portekiz Emlak Fiyatları

Portekiz’de, kira gibi, bir dairenin fiyatı ülke içindeki konuma bağlı olarak değişir. Güney kıyısı olan Algarve bölgesinde 1+1 (T1) daireler 150.000 Euro ile 200.000 € arasındadır. Lizbon’da 1+1, 2+1 ve 3+1 daireler konuma göre 150.000 ile 600.000 Euro arasında değişir.

Portekiz’de Yaşamanın Maliyeti: Gıda

Ekmek: 0,55 Euro

12 adet yumurta: 1,75 Euro

1 litre süt: 0,65 Euro

1 Kilo peynir: 7 Euro

Domates: 1,45 Euro

Marul: 0,85 Euro

Muz:  1 Euro

Portekiz birası: 0,93 Euro

Portekiz’de Yaşamanın Maliyeti: Sağlık Hizmetleri

Portekiz’deki Sağlık Sistemi iyi bir seviyede olup Avrupa’nın en iyi 13 ülkesi olarak seçilmiştir. Yani Portekiz sağlık hizmetlerinin İngiltere, İspanya, İtalya ve İrlanda’dan daha iyi bir konumda olduğu söylenebilir. Erişilebilirlik ve kısa bekleme süreleri ile birçok Avrupa ülkesinden daha iyi konumdadır.

Portekiz Sağlık Sistemi Nasıl Çalışır?

Portekiz’deki sağlık sistemi üç yapıdan oluşur.

  1. Devlet Sağlık Hizmeti veya NHS’dir (Serviço Nacional de Saúde veya SNS).
  2. Özel Sosyal Sağlık Hizmeti. Belirli meslek veya kuruluşların üyelerine tıbbi bakım sağlamaktan sorumludur. Örneğin, polis, askeri ve bankacılık hizmetlerini içerir.
  3. Özel Sağlık Hizmeti. Portekiz’de Multicare, AdvanceCare ve Medis gibi özel sağlık ağları bulunmaktadır. Portekiz’in dışında yaşayanlar için en popüler seçenektir.

Portekiz Sağlık Sisteminin Maliyetleri

Portekiz Devlet Sağlık Hizmeti (NHS), devlet tarafından finanse edilmektedir. Sağlık sistemi, çalışmayanların yanı sıra bağımlı aile üyeleri ve emeklileri de kapsıyor. NHS hizmetleri hemen hemen  her şeyi kapsar.

Portekizliler tıbbi masraflarının küçük bir kısmını ödemekle mükelleftirler. Bu katkı payı doktor muayene, hastanede tedavi ve ilaç masrafları gibi kalemleri içerir. Katkı payı yaklaşık 5 Euro’dur. Portekizliler göz muayene ve diş bakım ücretlerini kendileri üstlenirler.

Portekiz’de Yaşamanın Maliyeti: Okul

Portekiz kamu ve özel okul sistemi mevcuttur. Portekiz’de devlet okulları ücretsizdir. Portekiz’in en iyi üniversiteleri devlet üniversiteleri olup AB pasaportuna sahip iseniz yılda 1050 Euro gibi çok düşük bir katkı payı ödenir. Portekiz’in bazı üniversiteleri QS Dünya Üniversite sıralamalarında yer alır.

Portekiz’deki devlet okulları devlet tarafından sübvanse edilmektedir. Bu, tüm Portekiz vatandaşları ve yabancı uyruklu çocuklar için eğitimin ücretsiz olduğu anlamına gelir. Devlet okullarının müfredatı Portekizcedir. Çocuğunuz Portekizceyi henüz konuşamıyorsa, ilk etapta özel bir okula kaydettirmek iyi bir fikir olacaktır, böylece daha sonra devlet okullarına geçiş sürecini kolaylaştırmış olursunuz.

Portekiz’de Yaşamanın Maliyeti: Ulaşım

Portekiz’de otobüsler gün boyunca sabah 5:00’dan – akşam 24:00’a kadar düzenli seferler yapmaktadır. Gece otobüsleri de vardır, ancak bu seferlerin güzergahları oldukça sınırlıdır. Lizbon’da aylık toplu ulaşım kart ücreti 40 Euro’dur (Navegante Metropolitano). 65 yaşın üzerindeki emekliler için bu tutar 20 Euro’dur.

Portekiz’de taksi fiyatları uygun olup, oldukça güvenlidir ancak yine de şoföre gideceğiniz yerin adresini vermek ve yaklaşık fiyatı sormak daha iyi olacaktır.

Portekiz Yaşamak için Pahalı Bir Ülke mi?

Portekiz, Avrupa’daki en düşük yaşam maliyetlerinden birine sahiptir hatta yaşam İspanya ve İtalya’dan çok daha ucuzdur.

Portekiz’de ortalama yaşam maliyeti, yaşamak için nereyi seçtiğinize göre değişecektir. Başkent Lizbon’da yaşamayı seçseniz bile, yaşam maliyetiniz diğer Avrupa ülkelerine göre yaklaşık %50 daha az olacaktır.

Portekiz’de Rahat Yaşamak için Ne Kadar Paraya İhtiyacınız Var?

Lizbon’da bir kişi için yaşam maliyeti 550 Euro civarında olup, 4 kişilik bir aile için aylık giderin 1.900 Euro olacağı öngörülebilir.

2024 yılında Portekiz’de asgari ücret 820 Euro’ya yükseltildi. Portekiz’de birçok insan ayda 800 Euro ile geçinir, ayda 3.000 Euro’luk bir gelir ile Portekiz’de harika bir yaşam tarzına sahip olmak mümkündür.

Avrupa Gayrimenkul Piyasası ve Portekiz’de Ev Fiyatları

Koronavirüsün etkisiyle konut üretiminin, demir, çimento işçilik maliyetlerin artması sonucunda Avrupa gayrimenkul piyasasında konut fiyatlarında yükseliş gerçekleşmiştir.  Yükselen konut fiyatlarına rağmen, Portekiz’de yaşamak diğer birçok Avrupa ülkesine kıyasla çok daha uygundur.

Altın Vize İşlemleri

EUPorto’nun portföyünde Altın Vize uyumlu banka yatırım fonları da bulunmaktadır.

Portekiz’e Yatırım Yapılır mı?

Portekiz, yatırımla Avrupa Vatandaşlığı hedefleyen tüm T.C. vatandaşı aileler için önemli bir ülkedir. Golden Vize Portekiz kapsamında net 500.000 Euro’luk fon yatırımı ile ailece yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurup Avrupa vatandaşı olunabilir.

Portekiz’e Fon Yatırımı Yapmanın Avantajları:

  • Portekiz’in stratejik konumu
  • Euro cinsinden vergisiz temettü ve sermaye değer artışı
  • Türkiye’den ve Avrupa şehirlerinden günlük uçuşlar
  • Eski kolonileri olan Brezilya, Angola, Mozambik ve Makau ile çok güçlü ekonomik ilişkilere sahiptir.
  • İngiltere ile 14.yy’dan günümüze ayrıcalıklı ilişkiye sahiptir; İngiliz dili ve kültürü yaygındır.
  • Avrupa Komisyonu’na göre e-devlet uygulamasında tüm AB ülkeleri içinde bir numaradır.
  • Portekiz karayolu, demiryolu, hava yolları ve deniz yollarında modern bir altyapıya sahiptir.
  • Güneş ve rüzgâr enerjisinde yüksek potansiyele sahiptir.
  • Dünyada en güvenli dördüncü ülkedir.
  • Kaliteli insan kaynaklarına sahiptir.
  • Portekiz OECD Avrupa ülkeleri arasında eğitimde en avantajlı ülkelerdendir.
  • Portekiz, İngilizcenin dünyada en yaygın konuşulduğu yedinci ülkedir. İspanya 33, Fransa 31. sırada yer alır. Birinci Hollanda’dır.
  • 189 ülke arasında, işyeri kurma açısından sıralamada en pratik 10. ülkedir.

Özetle Portekiz, Golden Visa yatırımcıları için dünya piyasalarına açılırken pek çok avantajı beraberinde sunan bir Avrupa Birliği ülkesidir. Bu nedenle, Portekiz’e güvenle yatırım yapılır.

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 25 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve Portekiz kültürü hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım fonu portföyü çeşitliliğiyle ve güvenli fon yatırım seçkisiyle Portekiz Golden Visa ile Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de en güvenli fon yatırımını gerçekleştirmeyi hedefleyen yatırımcılar için lokal fon yatırım fırsatlarını ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. EUPorto, Portekiz’de fon yatırım tavsiyesi, en güvenli fon nedir?  Açık yatırım fonu nedir? en sağlam yatırım seçenekleri, Portekiz vatandaşlığı, Portekiz altın vize, Portekiz yatırımı konularında uzmandır.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek banka destekli Portekiz yatırım fonları gerekse Portekiz açık fonları hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.