Portekizce Öğrenmenin Püf Noktaları

Portekiz son yıllarda pek çok alanda öne çıkıp dünyada ilk sıralamalarda yer alarak dikkat çekiyor. Dünya Barış Endeksi’nde en güvenli 4. ülkedir; en güçlü pasaport sıralamasında kimi araştırmada 5. kiminde ise 6. sıradadır; dijital nomad’lara istedikleri yerden en iyi çalışma imkânı sunan ülkeler arasında ise dünya sıralamasında %100 ile açık arayla Portekiz birinci sırayı kapmıştır. Porto şehri, Norveç menşeli Sumo Finans adlı bir araştırmada Avrupa’nın aile yaşantısına uygun bir numaralı kenti seçilmiştir. Lizbon gayrimenkul piyasasında %4,27 yıllık kira getirisiyle Berlin, Dublin, Madrid ve Amsterdam’ın önüne geçerek birinci sıraya yerleşmiştir. Son olarak dünyada en yüksek seviyede ve yaygın olarak İngilizce konuşulan ülkeler arasında 7. sıraya yerleşmiştir. Bu listede Fransa 31, İspanya 33, İtalya 35, Türkiye ise 70. sıradadır. Şehir bazında ise Porto 4., Lizbon 6. sıradadır. Portekiz’de İngilizce konuşulur mu? sorusuna en net ve bilimsel cevap böyledir. Portekiz diğer Latin köklü dillerin konuşulduğu ülkelerden farklıdır. Portekiz’de İngilizce çok yaygındır ve İngilizceye yönelik Fransa, İspanya ve İtalya’da olduğu gibi bir önyargı yoktur. Portekiz’in farklı ırk, din ve dillere karşı açık görüşlü olduğunun da bir göstergesidir.

Portekizce Kurs

Peki, Portekiz’de hangi dil Konuşulur? Portekiz’de Portekizce konuşulur ve Portekizcenin kökeni Portekiz’dir. En fazla kişinin konuştuğu dünyada 6., Avrupa’da ise 3. ülkedir. Dünyada 250 milyon doğuştan Portekizce konuşan ve 24 milyon ikinci dil olarak Portekizce konuşan kişi vardır. Yani toplamda 274 milyon kişi Portekizce konuşur. Portekizce Portekiz, Angola, Mozambik, Brezilya, São Tomé ve Principe Cumhuriyeti, Gine Bissau Cumhuriyeti, Cape Verde ülkelerinin tek resmî dilidir. Doğu Timor, Ekvator Ginesi ve Makau’da ise ikinci resmî dildir. Portekizce konuşan kişilere ‘lusofon’ denir.

Romalılar M.Ö. 216’da İber Yarımadası’na geldiklerinde dilleri de bu yarımadaya yayılmıştır. Portekizlilerin kökenini oluşturan ve bölgede Romalılardan önce bulunan Kelt medeniyetlerinin antik dilleri temeli oluşturur. Bölgedeki bu yerleşik Kelt kavmi nedeniyle Portekizlilere Lusitanyalılar denir. Lusofon kelimesinin kökü luso- buradan gelir. Nitekim, 5 Mayıs dünyada Unesco tarafından Portekizce dili ve kültürü günü olarak belirlenmiştir; tüm dünyada kutlanır.

Portekizce Öğrenmek Zor mu?

 Bu sorunun yanıtı son zamanlarda pek çok kişinin ilgisini çekmektedir. Portekiz vatandaşlığı yani Avrupa vatandaşlığı almak isteyen kişilerin A2 seviyesinde Portekizce testi geçmeleri beklenir. Bu testin ismi CIPLE’dir. Tüm Avrupa Birliği ülkelerinde konuşulan dillerin standardizasyonunda seviyeler belirlenmiştir; A1, A2, B1, B2, C1, C2 olarak toplam 6 seviyedir. Örneğin, bir üniversite başvurusunda genelde B2 seviyesi beklenir. A2 seviyesi ise A1 başlangıç seviyesinin hemen ardından gelir. Basit ve kısa cümleleri anlamak üzerine kuruludur. Her ne kadar Portekiz’de İngilizce konuşarak pek çok işinizi halledebiliyor olsanız da vatandaşlık alınacak ülkenin kültürüne ve en önemli iletişim aracı diline belli bir oranda hâkim olma koşulu oldukça anlaşılır bir durumdur. Bunu bir kazanç olarak görmek yatırımcı ve ailelerini uzun vadede kârlı duruma getirecektir.

Portekizce Öğrenmek Zor mu

Portekiz oturum izni alarak tüm Avrupa’da önce dolaşım özgürlüğü ardından da Avrupa vatandaşlığı almayı hedefleyen kişiler yatırım yoluyla Portekiz Golden Visa programına dâhil olabilirler. Portekiz Altın Vize Avrupa’daki tüm Golden Visa programları arasında en uygun koşullu olandır; yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak 5 yıl sonunda vatandaşlık hakkı verir. Vatandaşlık almak için bu beş yıllık oturumun ardından adli sicilin temiz olmaya devam etmesi ve A2 Portekizce testinden yeterli dereceyi tutturmak gerekir. Bu sınav 18 yaşından büyük her aile ferdi için gereklidir.

 Dil öğrenmek kimseyi korkutmasın. “Bir lisan bir insan” demiş büyüklerimiz. Genelde şöyle bir bakış açısı hâkim: Bu yaştan sonra bir de Portekizce mi öğreneceğiz!? Öğrenmenin yaşı olmadığı gibi, bir lisan öğrenmenin beyni ve hafızayı zinde tutup Alzheimer’ı önleyici etkisi herkes tarafından bilinir. Bulmaca çözmek gibi yaklaşarak dil öğrenmek ile ilgili kaygı yenilebilir. Portekizce öğrenmek ailede keyifli bir sosyal aktiviteye dönüştürülebilir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken çok önemli bir husus vardır. Avrupa Portekizcesi öğrenmeyi hedeflemelisiniz. Internette ve youtube’da karşınıza çıkan çoğu kaynak Brezilya Portekizcesine odaklıdır. Telaffuz önemli ölçüde farklıdır, hatta Portekizce gramer ve kelimeler de belli bir ölçüde farklılık gösterir. Her ne kadar Brezilyalı ve Portekizliler çok rahat anlaşsa da sınavda Portekizce gramer ile Portekizce konuşma ve ifade biçimlerine odaklanmanız size avantaj sağlayacaktır. Ülkemizde de Portekizce kurs arayışınızda Brezilya Portekizcesi ile karşılaşmanız çok muhtemeldir. Bu yüzden size önerimiz, Portekiz’de bulunan yabancılara yönelik ve A2 seviyesi testine hazırlayan bir kurstaki Portekizli öğretmenlerden online ders alarak başlamanız. Portekizce nasıl öğrenilir sorusuna en doğru cevap bu yöntem olacaktır. Siz de dünyadaki 274 milyon kişiden biri olabilirsiniz.

Dil Öğrenmek

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 20 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve iletişim kültürüne hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım fonu portföyü çeşitliliğiyle ve en güvenli fon yatırım seçkisiyle Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de lokal kamu bankası destekli yatırım fonu fırsatlarını ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. Yatırımla AB Vatandaşlık uzmanı EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında 2017’den günümüze Avrupa Vatandaşlığı için en güvenilir yatırım fırsatlarını araştırır ve optimum getiri hedefli güvenilir yatırımları sunar. Uzun soluklu Portekiz vatandaşlık işlemlerinizde size de destek olmaktan mutluluk duyacağız.

Avrupa Vatandaşlığı için etkinliklerimiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Instagram ve Facebook sayfasından euportocom’u takip edebilirsiniz.

Paylaş

1 Yorum. Yeni Yorum

  • Niyazi Atalay
    23 Ocak 2024 00:16

    Türkiye’de Portekiz Portekizcesini öğreten , eğitimini veren kurs okul vb bir yer varmı..,!?

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.