Portekiz ve Lizbon Hakkında Bilmek İsteyeceğiniz Her Şey

Portekiz, yılda yaklaşık 28 mio turisti ağırlayarak dünyada en çok ziyaret edilen 16. ülke olmayı başarmıştır. Portekiz sadece bir turizm ülkesi değil, 13. yüzyıla kadar uzanan derin tarihi ve zengin kültürü ile bir Avrupa Birliği ülkesidir. Lizbon Portekiz başkenti olup şehir merkezinde yaklaşık 505.000, büyük Lizbon olarak geçen bölgesinde ise 2.000.000’dan fazla nüfusu ile Berlin, Madrid, Roma, Budapeşte, Paris, Viyana, Hamburg gibi Avrupa Birliği şehirleri arasında en dinamik 11. şehirdir. Portekiz nüfusu olan 10.3 milyon olup Lizbon’un nüfusu ise toplam nüfusunun dörtte birinden fazladır. Lizbon, dünyanın en popüler ve güvenli turistik şehirlerinden biridir.  Lizbon Havalimanın ismi Humberto Delgado’dur.  Humberto Delgado dünyanın dört bir yanından her yıl yaklaşık 20 milyon ziyaretçi ağırlamaktadır.

Lizbon, Atina, Filibe, Hanya, Halkis’ten sonra Avrupa’nın beşinci en köklü şehridir. Lizbon MÖ 1200’lü yıllarda, Fenikeliler tarafından stratejik konumu itibariyle ticaret limanı olarak misyon üstlendi. Lizbon Avrupa’nın diğer başkentlerine sadece birkaç saat uzaklıkta bulunur. Portekiz Yaklaşık 700 yıl boyunca Roma’nın hükümdarlığı tarafından yönetilmiş, sekiz yüzlü yıllarda ise yaklaşık 500 yıl Arap hükümdarlığı hüküm sürmüştür. Tarihî ve doğal güzellikler sunan en eski Portekiz şehirleri Braga, Évora, Porto, Lamego, Viseu, Coimbra, Lizbon ve Silves’tir. Portekiz nerede ve ne zaman kuruldu sorusunun yanıtı ise 5 Ekim 1143 yılında kurulmuş olup Avrupa kıtasının en batı ucunda bulunmaktadır. Portekiz en kısa anlatımıyla tanıdıkça daha çok seveceğiniz eski ve yeniyi harmanlayan büyük ve zengin bir kültür hazinesidir. Lizbon hem huzur hem de macera arayanlar için dinamik bir şehir hayatı sunar, ayrıca gece hayatı ise Avrupa’nın en iyileri arasındadır.

Portekiz para birimi Euro olup2024 yılına ait Portekiz asgari ücret uygulamasında aylık ücret 820 Euro’dur.

Golden Visa Yatırımı için Neden Lizbon Tercih Edilmeli?

Lizbon, son derece zengin kültürel ve tarihi mirasını korurken bu kombinasyonu modern şehir yaşamıyla birleştirmeyi başarmış bir Avrupa şehridir. Fenike ve Roma izleri ile dolu olan bir başkenttir. Her ülkeden ve her yaştan turist çekebilecek tarihî ve kültürel zenginliğe sahiptir. Ayrıca, Lizbon genç ziyaretçilerine canlı gece hayatı da sunar. Tatillerinde eğlence arayanlar için günün her anında yapılabilecek aktiviteler bulmak mümkündür. Portekiz mutfağı sunduğu birçok farklı lezzetle -özellikle deniz ürünleri açısından- kalpleri fetheder. Ayrıca şehrin 300 gün güneşli olan uçsuz bucaksız kumsal plajlarına bayılacaksınız.

Lizbon, içinde bulunan herkesin anın keyfine varabileceği bir şehirdir. Kültürel, tarihi ve sanatsal cazibe merkezlerinde çeşitli modern aktiviteler sunar.

Bu özellikleriyle, Lizbon ve genel olarak Portekiz dünyanın pek çok ülkesinden yatırımcı çekmeyi başarmıştır.

Golden Visa Yatırımı için Neden Lizbon Tercih Edilmeli?

Portekiz Golden Visa ile Portekiz Pasaportu Edinimi

Portekiz pasaportu dünyanın güçlü pasaportlarından biridir. Sıralamada altıncı sıradadır. Portekiz pasaportuyla 187 ülkeye vizesiz seyahat edilebilir.

Net 500.000 Euro’luk fon yatırım ile Portekiz’in sunduğu Golden Visa Programı dünya üzerinde var olan programlarla karşılaştırıldığında en avantajlı ve prestijli olanıdır. Portekiz Golden Visa programın farklı avantajları vardır. Yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunma şartı ve 5 sene sonunda da Portekiz vatandaşlığına gidiyor olması T.C. vatandaşlarının için tercih nedenidir. Ayrıca Portekiz Golden Visa başvurusuna aile fertlerinin eklenmesine izin verir. Portekiz Golden Visa Portekiz’de çalışma iznini de içerir.

2024 Yasa sonrası Golden Visa başvurusu yapılabilecek fon yatırım çeşitleri şunlardır.

Portekiz Fon Yatırımı Türleri Nelerdir?

Portekiz fon yatırımı türleri üç farklı gruba ayrılır.

  1. Portekiz Golden Visa Uyumlu Kapalı Fonlar
  2. Portekiz Golden Visa Uyumlu Açık Fonlar
  3. Portekiz Golden Visa Banka Fonları

Portekiz Golden Visa Uyumlu Kapalı Fonlar

Portekiz Golden Visa kapalı fonlarının çoğu yüksek risk yapısına sahiptir. Kapalı fonlardan 7-10 yıl boyunca çıkış yapılamaz. Kapalı fonlarda paranın nerede ve ne amaçla kullanılacağını çok iyi bilmek ve fonun arkasındaki gücü (Portekiz devleti, özel banka gibi) hakkında iyi bir araştırma yapmak gerekir. Portekiz kapalı fon yatırımlarında dikkate alınması gereken detaylar ve yanıtlanması gereken temel sorular şunlardır:

  • Fon şirketinin sahiplerinin öz sermaye tutarı toplanan yatırım tutarının yüzde kaçını oluşturuyor?
  • Fonun geçmiş performansı mevcut mudur ve nasıldır?
  • Fonun temettü getiri hedefi fonun daha önce hayata geçirdiği projelerinin performansı ile uyuşuyor mu?
  • Golden Visa yatırımcılarına sunduğu ek bir güvence mevcut mu? Örneğin fonda bir kamu bankası desteği var mı?

Portekiz Golden Visa Uyumlu Açık Fonlar

Portekiz ‘açık’ fon bir tür likit fon olup Portekiz Borsası’nda işlem gören en kurumsal firmalara yatırım yapar. İstendiği zaman elden çıkarıp nakde çevrilebilir. Golden Visa yatırımcısı fonunun değer artışını her gün görüntüleyebilir. Takasbank mantığıyla çalıştığından yatırımcıların paraları devlet güvencesindedir.

Golden Visa uyumlu Portekiz ‘açık’ fon seçeneği ile Portekiz’deki fon yatırımı, risk tercihine ve getiri beklentisine göre Portekiz Euronext borsasında gerçekleştirilir. Golden Visa yatırımı, açık uçlu fonla Portekiz borsasında yapılarak uluslararası piyasalarda likit bir yapıda değerlendirilir.

Portekiz Golden Visa ve en güvenilir açık fon seçenekleri hakkında A’dan Z’ye her türlü bilgi ve profesyonel destek için EUPorto ile iletişime geçip 25 yıldan fazla yatırım deneyimlerinden faydalanabilirsiniz.

Portekiz Golden Visa Uyumlu Banka Fonları

Portekiz’de Golden Visa kapsamındaki bazı fonlar dünyanın en büyük bankalarına aittir. Bu yüzden Golden Visa yatırımcılarına, finansal güç ve köklü bir geçmişe sahip olmalarından dolayı ek güvence sunarlar. Sahibinin banka olduğu Portekiz yatırım fonları, riskler konusunda temkinli Golden Visa yatırımcılarına güven verir.

EUPorto’nun portföyünde Golden Visa uyumlu banka yatırım fonları da bulunmaktadır.

Portekiz’e Yatırım Yapılır mı?

Portekiz, yatırımla Avrupa Vatandaşlığı hedefleyen tüm T.C. vatandaşı aileler için önemli bir ülkedir. Golden Vize Portekiz kapsamında net 500.000 Euro’luk fon yatırımı ile ailece yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurup Avrupa vatandaşı olunabilir.

Portekiz’e Fon Yatırımı Yapmanın Avantajları:

  • Portekiz’in stratejik konumu
  • Euro cinsinden vergisiz temettü ve sermaye değer artışı
  • Türkiye’den ve Avrupa şehirlerinden günlük uçuşlar
  • Eski kolonileri olan Brezilya, Angola, Mozambik ve Makau ile çok güçlü ekonomik ilişkilere sahiptir.
  • İngiltere ile 14.yy’dan günümüze ayrıcalıklı ilişkiye sahiptir; İngiliz dili ve kültürü yaygındır.
  • Avrupa Komisyonu’na göre e-devlet uygulamasında tüm AB ülkeleri içinde bir numaradır.
  • Portekiz karayolu, demiryolu, hava yolları ve deniz yollarında modern bir altyapıya sahiptir.
  • Güneş ve rüzgâr enerjisinde yüksek potansiyele sahiptir.
  • Dünyada en güvenli dördüncü ülkedir.
  • Kaliteli insan kaynaklarına sahiptir.
  • Portekiz OECD Avrupa ülkeleri arasında eğitimde en avantajlı ülkelerdendir.
  • Portekiz, İngilizcenin dünyada en yaygın konuşulduğu yedinci ülkedir. İspanya 33, Fransa 31. sırada yer alır. Birinci Hollanda’dır.
  • 189 ülke arasında, işyeri kurma açısından sıralamada en pratik 10. ülkedir.

Özetle Portekiz, Golden Visa yatırımcıları için dünya piyasalarına açılırken pek çok avantajı beraberinde sunan bir Avrupa Birliği ülkesidir. Bu nedenle, Portekiz’e güvenle yatırım yapılır.

Portekiz Golden Visa ile Portekiz Pasaportu Edinimi

Lizbon Plajları

Dünya başkentlerinde temiz ve düzenli plajlar bulmak genellikle zordur. Lizbon mükemmel plajları ile diğer başkentlerden farklı olarak özellikle batı kıyısında birçok güzel plaja sahiptir. Lizbon, şehir merkezinden ulaşılması oldukça kolay birçok plaja ev sahipliği yapar. Yazın Lizbon’un plajlarında bulunan bar ve restoranlarında bir şeyler içebilir, leziz yemekler yiyebilir, yürüyebilir, yüzebilir, sörf/koşu yapabilir ve güneşli havanın tadını çıkarabilirsiniz. Lizbon’un en ünlü plajlarından bazıları Cascais, Praia do Guincho, Praia de Carcavelos ve güney yakasında bulunan Costa da Caparica’dır.

Lizbon’da Ne Yenir?

Çok iyi bilinmese de, Portekiz mutfağı lezizdir.  Genellikle güveç, ızgara et ve okyanus balıkları pirinç, patates ve sebze ile servis edilir.  Özellikle yaz aylarında mangalda sardalya ve kabuklu deniz ürünleri Portekiz mutfağının temel unsurlarını oluşturur. Bacalhau, Francesinha, Cozido a Portuguesa, Pastel de Nata ve Bola de Berlim Portekiz mutfağının en çok tercih edilen yemek ve tatlılarıdır.

Lizbon’un Yaşam Kalitesi

Lizbon Avrupa kıtasının en batısında adeta parlayan bir yıldızdır. Dünyanın diğer bilinen başkentleriyle karşılaştırıldığında, Lizbon’un düşük maliyetle sunduğu yüksek yaşam kalitesi örnektir. Lizbon, sorunsuz trafik, pratik ulaşım seçenekleri, çocuklar için parklarıyla aileler için hem yaşam hem de tatil bakımından zengin fırsatlar sunar.

Portekizlilerin çoğu çok iyi İngilizce konuşur. Bu nedenle iletişim turistler için büyük bir sorun olmaz. İşe veya okula ulaşma süresi, uygun fiyata iyi yiyecek bulmak, çocukları eğlendirmek gibi kaliteler Avrupa’nın diğer başkentlerini geride bırakacak yapıdadır.

Lizbon’da Yaşam Maliyeti

Portekiz, 1986’da Avrupa Birliği’ne girmiştir, resmî para birimi Euro’dur. Avrupa’da turistlerin gidip en makul fiyata tatil yapabileceği Avrupa başkentlerinden biridir.  Orta kalitede bir restoranda yemek yaklaşık 10 ila 16 Euro arasındadır. Havalimanından ulaşım ve müze girişleri için 1 gün, 2 gün veya 3 günlük Lisboa Kart alınabilir.

Lizbon’da Günübirlik Gezilecek Yerler

Portekiz’in başkenti Lizbon antik kalıntılar,  büyülü kaleler, tarihi meydanlar ve doğal güzellikler ile çevrilidir. Bütün bunlar toplu ulaşım araçları ile ulaşılabilir ve oldukça yakın mesafededir. Lizbon çevresindeki günübirlik gidilebilecek yerler arasında Sintra, Palacio Nacional de Queluz, Cascais, Nazaré, Évora, Batalha, Fátima, Almada’da Costa de Caparica, Serra de Arrábida, Alcácer do Sal ve Sesimbra bulunmaktadır.

Lizbon Seyahatinizde Yanınıza Almanız Gerekenler

Elbette mevsime göre değişecektir. Lizbon’un en popüler dönemi yaz olduğu düşünüldüğünde, tişörtler, şortlar, etekler ve mayolar listenin başına konulabilir. Yaz akşamları bile okyanus rüzgarları havayı serinletir. Bu nedenle ceket getirilmesi iyi bir fikir olacaktır. Güneş de düşünüldüğünde bir şapka ve bir güneş kremi almak faydalı olacaktır.

Lizbon’da Eğlence

Lizbon dört mevsim, hem geceleri hem de gündüzleri renkli aktivitelere ev sahipliği yapar. Lizbon’un tadını tarih, sanat, edebiyat, misafirperver bir halk ve müzikle birlikte çıkartabilirsiniz. Gulbenkian Müzesi’ne, Fado müziklerinin çalındığı restoranlara, sarı tramvaylarla dar parke taşlı sokaklarına bayılacaksınız.

Siz de Portekiz Golden Visa programı kapsamında Portekiz’de doğru ve güvenli bir yatırım yapmak istiyorsanız deneyimli EUPorto ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 25 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve Portekiz kültürü hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım fonu portföyü çeşitliliğiyle ve güvenli fon yatırım seçkisiyle Portekiz Golden Visa ile Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de en güvenli fon yatırımını gerçekleştirmeyi hedefleyen yatırımcılar için lokal fon yatırım fırsatlarını ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. EUPorto, Portekiz’de fon yatırım tavsiyesi, en güvenli fon nedir?  Açık yatırım fonu nedir? en sağlam yatırım seçenekleri, Portekiz vatandaşlığı, Portekiz altın vize, Portekiz yatırımı konularında uzmandır.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.