Portekiz: Dünyanın En Güvenli Dördüncü Ülkesi

Ekonomi ve Barış Enstitüsü (Institute for Economic and Peace – IEP)  her yıl dünyanın barış seviyesini 23 farklı kriterle ölçer. Amaç barışçıl daha bir dünya için ülkelerin barış için attığı adımları teşvik etmektir. 2008 yılından günümüze yayınlanan Küresel Barış Endeksi Raporu’nu göre 2023 yılında 163 ülke arasında dünyanın en huzurlu ve barışçıl ülkesi Danimarka olup, Türkiye ise sıralamada 149. olmuştur.

2023 Dünya Barış Endeksi sırlamasında dünyanın en güvenli ülkeleri içinde yer alan ilk 7 ülke:

  1. Danimarka
  2. İrlanda
  3. Yeni Zelanda
  4. Avusturya
  5. Singapur
  6. Avusturya
  7. Portekiz

Avrupa’daki ülkeler hala dünyanın en yaşanabilir ülkeler sınıfında olmaya devam ediyor:

2021’de COVID-19 kriziyle birlikte artan ekonomik-siyasi istikrarsızlık ve şiddet olaylarına rağmen Avrupa dünyanın en barışçıl bölgesi kalmaya devam etti. Endekse göre zirvedeki ilk 10 ülkeden sekizi, yani en güvenli ülkeler Avrupa’da bulunmaktadır.

‘The Economist’in kentlerin güvenliği kapsamında ölçümlediği dijital, sağlık, altyapı, kişisel ve çevresel kriterler üzerinden yapılan araştırmada Danimarka’nın Kopenhag şehri kişisel güvenlik kriterinde 100 üzerinden 82,4 puan aldı ve listenin zirvesine oturdu. İstanbul ise 37. sırada yer aldı.

Portekiz’i Dünyanın En Güvenli Dördüncü Ülkesi Yapan Nedir?

Portekiz’in dünyanın en güvenli yedinci ülkesi yapan yönleri şunlardır.

  1. Caydırıcılık: Denetim mekanizmalarının çalışması
  2. Siyasi İstikrar: Sosyal ve adil yönetim anlayışı
  3. İstihdam: Son 6 yılda işsizliğin %17’den %7’nin altına düşürülmesi

Portekiz’in dünyanın en güvenli ülkelerinden biri olarak kabul edilmesi Portekizliler açısından yaşam kalitesi, yatırımcılar açısından ise istikrar yani değer artış güvencesi demektir. Bu da sonuç olarak diğer ülkelere göre bir rekabet avantajı oluşturur.

Portekiz'i Dünyanın En Güvenli Dördüncü Ülkesi Yapan Nedir?

Portekiz’deki Suç Oranları

Portekiz, 1930’dan günümüze INTERPOL olarak bilinen uluslararası Polis Teşkilatı’nın bir üyesidir. ‘Vision of Humanity’ raporuna göre 2021’de Portekiz’deki suç oranları son derece düşüktür. Portekiz’in güvenlik ve barış göstergeleri diğer ülkelerin göstergelerine göre daha avantajlıdır. Portekiz’de suçla mücadelede bir bütünlük içerisinde hareket edilir. Güvenlik konusu Portekiz İç İşleri Bakanlığı, Portekiz Adalet Bakanlığı, Portekiz Denizcilik Otorite Sistemi, Portekiz Ekonomik ve Gıda Güvenliği Otoritesi ve Portekiz Cumhuriyeti Bilgi Sistemi gibi bir dizi devlet kurumu tarafından yürütülmektedir. Bu kadar iyi yönetim sonucu Portekiz 2021’de, Pandemiye rağmen son 30 yılın en düşük suç oranlarına sahip olmayı başarmıştır. Lizbon en güvenli şehirler sıralamasında kişisel güvenlik kriteri bazında 76,9 puanla 9. sırada yer alır.

Segmentler bazında en güvenli şehirler listesi ise:

  • Avustralya’nın Sidney şehri dijital güvenlikte 83.2 puan
  • Japonya’nın Tokyo şehri sağlık ve halk sağlığı güvenliğinde 87,7 puan
  • Hong Kong/Çin altyapı güvenliği konusunda 93.4 puan
  • Yeni Zelanda’nın Wellington şehri ise çevre güvenliğinde 91.7 puan

Portekiz'deki Suç Oranları

Gerek dünya barış endeksine göre gerek dünyanın en güvenli şehirleri listesinde yer alan Portekiz yaşam şartları açısından Avrupa’nın en çok tercih edilen ülkelerinden biridir. Portekiz nüfus açısından bakıldığında 10.3 milyona sahip olup bahar ve yaz ayları sıcak geçerken Aralık ve Ocak ayları yağmurlu geçmektedir. Mevsimlerin genellikle sıcak geçmesi uzun turizm sezonunu beraberinde getirmektedir. Bu yüzden Portekiz turizmde en çok tercih edilen ülkelerden olup, gayrimenkul yatırımında da gerek Avrupalılar, gerek Amerikalılar, gerek İngilizler tarafından tercih edilen bir pazardır.

Geçmişi 1500 yıllara dayanan ticaret ağının genişliği ve yabancılara sunduğu Portekiz Golden Visa programının avantajları sebebiyle Portekiz gayrimenkul piyasası son yıllarda Türkiye’de de son derece popüler olmayı başarmıştır. Portekiz Altın Vize programı olarak da adlandırılan bu program yatırım fonu alımıyla yatırımcılara ve ailelerine Portekiz vatandaşlığı alma fırsatı sağlıyor.

Golden Visa Portekiz programının avantajları:

  • Portekiz, fon satın alarak Portekiz oturum izni veya Portekiz vatandaşlığı hakkı kazanan kişilere Portekiz dışındaki kazançlar için ek vergi şartı koymuyor.
  • Portekiz Golden Visa kartı Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat hakkı sunar.
  • Yatırım sonrası tüm aileye Portekiz’de oturum, çalışma veya iş kurma hakkı tanır.
  • Portekiz’de eğitim ve sağlık sisteminden ücretsiz yararlanma hakkı sunar.

Sadece Portekiz Golden Visa konusunda uzman EUPorto, doğuştan Portekizli-Türk olması sebebiyle lokal bilgi ve piyasa hakimiyetine sahiptir. Portekiz Altın Vize kapsamındaki tüm yatırım fonları ve kategorilerinde zengin bir portföye sahiptir. Butik bir danışmanlık hizmetiyle yatırımcının hedefine yönelik en verimli ve güvenli seçenekler üzerinden yatırımcının tercih yapmasında destek olur. Golden Visa Portekiz oturum izni alma sürecinde operasyonel kapsamda A’dan Z’ye işlemleri koordine eder. Portekiz vatandaşlığı için fon almak veya Portekiz fon alana oturma izni gibi konulardaki tüm sorulara detaylı yanıtlar ve güncel bilgiler için web sitemizi ziyaret ederek bire bir görüşme formunu doldurabilir veya 0212 302 90 40 no’lu telefonu arayabilirsiniz. Instagram ve facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.