Portekiz Altın Vize Programı: Avrupa Vatandaşlığı İçin Stratejik Yatırım Fonları

Portekiz yatırım ile oturma izni veren ülkeler arasında olup, fon yatırımı yoluyla Portekiz Golden Visa uygulamasıyla Portekiz’de oturum ve ardından AB vatandaşlığı hakkı sunar.

Portekiz hükümeti 7 Temmuz 2023 sonrası, gayrimenkul alarak Golden Visa başvurularını durdurmuştur.  Golden Visa Portekiz başvurusunda bulunabilmek için toplamda 500.000 Euro tutarında Portekiz fon yatırımı gerçekleştirilmelidir.

Portekiz Golden Visa Fon Yatırımının Avantajları

  1. Yurtdışında yatırım yapmak uzmanlık ve zaman ister. Bilmediğiniz bir ülkede gayrimenkul satın almak yerine takasbank mantığıyla devlet güvencesinin olduğu farklı sektörlere yatırım yaparak bir fon yatırımında bulunmak yatırımcılara farklı avantajlar sağlar.
  2. Fon yatırımı sıfır vergi avantajı sunar. Portekiz’de yaşamadığınız sürece fon kazançlarınızdan herhangi bir vergi ödemeniz gerekmez. Stopaj vergisi de bulunmaz. Portekiz’de gayrimenkul yatırımında kira gelirleri %28 kira gelir vergisine tâbidir.
  3. Satın alma aşamasında yatırım fonlarında maliyetler %0 ila %2 arasındadır. Gayrimenkul ediniminde ise  %6-7 arasında tapu devri ve damga vergisi bulunur.
  4. Golden Visa yatırım fonu profesyonel yöneticiler tarafından yönetilir. Gayrimenkul yatırımında ise, mülkün yönetimi konusunda bir problem çıktığında (kiracının ödememesi, demirbaşların hasar görmesi, yüklü aidatlar, muhasebeci gideri ve çıkışta emlak komisyonu vb.) maliyetlere gebedir.

Portekiz Golden Vize İçin Hangi Fonlara Yatırım Yapmalıyız?

Portekiz yatırım fonu seçiminde bulunurken alternatifler içerisinden riskin ez olduğu ve yatırım tutarının takasbank mantığıyla korunduğu en güvenilir fonlara yatırım yapmak Türk Golden Visa yatırımcılarının birinci önceliğidir.  Fonlarda paranızın nerede, hangi sektörlerde kullanılacağı, getirinin ne olacağı, fonun vadesinin vatandaşlık için gerekli olan 5–6  sene ile uyumlu olup olmadığı, fonun yönetiminde bankaların  bulunup bulunmadığı gibi detaylar dikkatle sorgulanmalıdır. Ayrıca Portekiz Golden Visa alanında uzman profesyonel kuruluşlardan mutlaka destek alınmalıdır. Portekiz Golden Visa başvurunuz için en doğru Portekiz yatırım fonu seçimini nasıl yapabileceğinizi adım adım irdeleyelim.

  • Yatırım Fonu Tipine Karar Verin

Portekiz yatırım vatandaşlık kapsamında fon yatırımları temelde ikiye ayrılır. Birincisi açık uçlu yani likit fonlardır, ikincisi ise kapalı uçlu fonlardır. Açık uçlu fonlar takasbank mantığı ile çalıştığından devlet güvencesindedir. Kapalı uçlu fonlarda ise “daha az riskli” olan fonlar mevcut olup, bu fonların sahipleri genelde bankalardır. Kapalı fonlarda maalesef sadece Golden Visa amaçlı çıkarılmış “yüksek riskli” fonlar da bulunmaktadır.

Golden Vize Portekiz yatırımcısı olarak paranızın bir miktarıyla açık yani likit fon, bir miktarıyla da Portekiz’in lokal kapalı fonlarından alıp bir sepet mantığıyla portföy oluşturabilirsiniz.

  • Riski Sevmeyen Yatırımcılar için Golden Visa Banka Fonları

Yatırım yaparken risk almayı sevmiyorsanız, sahiplerinin banka olduğu veya kamu bankalarının yatırımcı olarak katıldığı Portekiz özel sermaye fonlarını tercih edebilirsiniz. Portekiz banka fonlarının, yatırımlarının değerini korumak ve minimum risk almak isteyen Golden Visa yatırımcıları için en uygun seçenek olduğunu söyleyebiliriz.

  • Fonları Detaylıca Analiz Edin ve Şu Soruları Sorun

Portekiz Golden Visa yatırım fonlarında temelde 3 ana risk bulunur. Amaç, bu risklerden kaçınarak en doğru fonlara ulaşmak olmalıdır. 

  1. Fonda çıkar çatışması riski bulunmakta mıdır?

Fon şirketi topladığı paraları kendi şirketlerine mi aktaracak? Eğer bu sorunun yanıtı evet ise sağlıklı bir yatırım modeli olmadığını belirtebiliriz. Uzun vadede Golden Visa yatırımcılarının aleyhine dönüşebilir. Bu yapıyı, daha önce Türkiye’deki özel bankaların müşterilerinden topladıkları mevduatlarıyla kendi holding şirketlerine aktarmaları gibi düşünebiliriz. Fonun kendi şirketlerinde işlerin iyi gitmemesi durumunda da Golden Visa yatırımcılarının paralarını aktarmaya devam edeceklerinden bu tanıdık yapı son derece tehlikelidir.

  1. Fonda yoğunlaşma riski mevcut mu?

Portekiz Golden Visa uyumlu fonların önemli bir kısmı, yatırımlarını sadece tek bir sektöre yapmaktadır. Böylece, fonun bu alanda içerdiği risklere maruz kalacağı anlamına gelecektir. Bu fonlar, yumurtaları aynı sepete koyarak yatırım yoğunlaşması riskini üstlenmektedir. Fonların sadece bir alanda yoğunlaşması, fonun kendi performansını düşürme olasılığını da beraberinde getirir.

  1. Fon likidite riski taşıyor mu?

Ülkeler, yatırımla oturum ve vatandaşlık programları belli bir doygunluğa vardığında ani kararlarla sonlandırılabilmektedir. Portekiz’de böyle bir durum oluştuğunda fon şirketlerinin karşılaşacağı likidite krizi Golden Visa yatırımcılarını olumsuz etkileyebilir. Bu yüzden fon yatırımını, ileride program kapansa da Portekiz fon piyasasında faaliyetlerini sürdürebilecek lokal fon şirketleriyle gerçekleştirmek tercih edilmelidir. Türkiye’de ve Portekiz’de birçok aracı kurum fon şirketlerinden maalesef alınacak komisyon oranının yüksekliğine göre yatırımcılara fon yatırımı önerisinde bulunduğundan bu gerçeklik çoğu zaman göz ardı edilebilmektedir. Yurtdışı yatırım ve Golden Visa fon yatırımı konularında profesyonel danışmanlık firmaları ile ilerlemenizi önemle tavsiye ederiz.

Golden Visa Onaylı Portekiz Yatırım Fonları Güvenli midir?

Portekiz Golden Visa uyumlu fonlar, her ne kadar CMVM adı verilen Portekiz Menkul Kıymetler Piyasası Komisyonu tarafından düzenleme ve denetime tâbi olsa da fonların Portekiz sermaye piyasası gerçekliğinde sağlamlıkları araştırılmalıdır. Bağımsız ve Portekiz Golden Visa alanında uzman bir danışmanlık firmasıyla fonların güvenilirliğini analiz ettikten sonra ilerlemek en iyisidir. Banka fonları ve takasbank mantığıyla çalışan Portekiz açık fonları en güvenilir fonlardır.

Golden Visa Onaylı Portekiz Yatırım Fonları Güvenli midir?

Portekiz Golden Visa için Fon Seçiminde Profesyonelden Bir Destek Almalı mıyım?

Evet, Portekizceyi ve Türkçeyi iyi bilen, Portekiz Golden Visa fon yatırımlarında tecrübeli bir danışmanlık firması ile ilerlemek yıllar sürecek bu yolculuğunuzda sürpriz yaşamanızı engeller. Bununla birlikte Portekiz’de Golden Visa alanında uzman bir kurumsal avukatlık firması ile anlaşıp ilerlenmelidir.

Portekiz Golden Visa fon yatırımı alanında uzman danışmanlar, en güvenilir lokal fon seçimi konusunda yatırımcılara bağımsız bir şekilde destek olup, Golden Visa başvurusundan Portekiz vatandaşlığını alıncaya kadar size yol gösterecektir.

EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında öncü kurumlardan biri olarak Portekiz yatırım fonlarındaki risk yönetimini önemle ele alır. Avrupa finans sektöründe 25 yılı aşan güçlü risk yönetimi tecrübesiyle Portekiz yatırım fonlarında, olumsuz yönde etkileyebilecek riskleri kapsamlı bir biçimde analiz eder. Yatırımcılarını fon seçim aşamasında bilinçlendirir ve Portekiz vatandaşlığı alınıncaya dek çıkabilecek risklerin en alt düzeye indirilmesini hedefler.

Fon yatırımıyla Portekiz vatandaşlığı kararında yanıtlanması gereken pek çok soru, araştırılması gereken detaylar ve incelenmesi gereken hususlar mevcuttur. Çoğu yatırımcı, birçok fon seçeneği arasından en iyi fonları seçebilmek ister. Golden Visa başvurularını düşük maliyetle ve sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmek için profesyonel şirketlerin tecrübelerine ihtiyaç duyarlar.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek turizm içerikli Portekiz gayrimenkul yatırım fonlarının özellikleri gerekse Portekiz banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

 

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.