Malta ve Portekiz Golden Visa Karşılaştırması

Golden Visa, T.C. vatandaşlarının bir Avrupa ülkesinde oturma izni veya yatırımla Avrupa vatandaşlığı almalarına yardımcı olan cezbedici bir programdır. Yatırım fonu veya gayrimenkul alımıyla başvurulabilen Golden Visa programları, belli bir tasarrufa sahip aileler için oldukça avantajlı özelliklere sahiptir.

Gerek Malta Golden Visa gerekse Portekiz Golden Visa programlarının ana cazibesi yatırım karşılığında T.C. vatandaşlarına sunduğu hareket özgürlüğüdür. Malta Altın Vize ve Portekiz Altın Vize programları, Schengen ülkelerinde vizesiz seyahat vadediyor. Yatırımla Oturma izni programlarının çekici bir diğer yanı ise çocuklu ailelere yönelik Avrupa’da sunduğu eğitim olanaklarıdır. Günümüzde T.C. vatandaşı pek çok aile hayat pahalılığı gibi ekonomik nedenler ve jeopolitik belirsizlikler sebebiyle Avrupa’daki Golden Visa programlarına başvuruyor. Yatırım sonrası elde edilecek kira veya temettü getirileri yatırımcıların Golden Visa başvurusunda bulunmaları için ek bir motivasyon oluşturduğunu da belirtebiliriz.

Yatırım karşılığında ikinci bir pasaport alarak ailenizin yaşam kalitesini arttırmak ister misiniz? Avrupa Birliği ülkelerinden hala Golden Visa yoluyla oturum ve AB vatandaşlığı veren sadece birkaç ülke kaldı. Bu makalede Malta Golden Visa ve Portekiz Golden Vize uygulamalarını karşılaştırarak 2024 yılında T.C. vatandaşlara en kolay hangi ülkenin pasaport verdiğini ele alacağız.

Golden Visa yoluyla Malta Vatandaşlığı

Malta yatırımcı programı yani Golden Visa uygulaması, yatırımcıya ve aile fertlerine Malta’da yaşama veya iş kurma fırsatı sunuyor.

Malta hükümetine, ikamet süresine bağlı olarak 600.000 ila 750.000 Euro tutarında -geri almamak şartıyla- hibede bulunmak ve bazı ek yatırım koşullarını yerine getirmek koşuluyla Malta oturum kartına sahip olunabilmektedir.

Bu tutarın yanında, yatırım karşılığı oturma izni veren Malta Golden Visa’nın diğer şartları şu şekilde özetlenebilir:

  • Finansal olarak başvuru sahibine bağımlı her bir aile ferdi için 50.000 Euro katkı bedeli (hibe) ödenmektedir.
  • Malta’da beş yıl süreyle yıllık kira bedeli 16.000 Euro tutarında bir ev kiralanmalı veya minimum 700.000 Euro tutarında bir gayrimenkul satın alınmalıdır.
  • Malta’da bir hayır kurumuna 10.000 Euro’luk bağışta bulunulmalıdır.
  • Yatırımcı ve tüm aile fertleri için sağlık sigortası yapılmalıdır.

Malta Golden Visa ile Oturum Sahibi Olmanın Avantajları

Malta Kalıcı İkamet Programı çok sayıda avantajı beraberinde sunmaktadır:

  • Malta oturum kartına sahip olanlar Schengen ve 27 adet AB ülkesine vizesiz seyahat edebilir, bu ülkelerde her altı ayda bir vizesiz toplamda 90 gün kalabilir.
  • Kalıcı oturum kartının süresi 5 yıllıktır ve beş yılın sonunda yenilenebilir.

Evli olmayan, çalışmayan ve maddi açıdan bağımlı çocuklar için yaş sınırı bulunmamaktadır.

Oturum izni için asgari bir ikamet şartı bulunmamaktadır, yatırımcıların oturma izni almak ve sürdürmek için Malta’da yaşama zorunluluğu yoktur.

Asgari ikamet şartlarını ve dil sınavını yerine getirerek Malta vatandaşlığı kazanma imkânı sunmaktadır.

Malta vatandaşlığı Şartları Nelerdir?

Yatırımla AB vatandaşlık kapsamında Malta Golden Visa uygulamasıyla malta vatandaşlığı edinimi mümkündür. Bunun için şartlar şu şekilde özetlenebilir;

  • 18 yaşını doldurmuş olmak,
  • Temiz bir adli sicil kaydına sahip olmak,
  • Sağlık sigortasına sahibi olmak,
  • Yukarıda belirtilen yatırım şartlarını (750.000 Euro hibe + 700.000 Euro’luk gayrimenkul alımı ve diğer hibe bedelleri) yerine getirmek,
  • Malta’da ailece sürekli olarak 5 yıl yaşamak. Asgari şart, vatandaşlık başvuru tarihinden öncesindeki 12 ay boyunca ve öncesindeki altı yıllık dönemin dört yılı boyunca Malta’da yaşamanız gerekmektedir.

2024 yılında Golden Visa ülke seçimi nasıl yapılmalı? Şaşırtıcı gerçekleriyle Malta ve Portekiz Golden Visa karşılaştırmasını sizler için hazırladık.  İşte tüm aileleri düşündürecek 5 çok önemli fark:

MALTA PORTEKİZ
1 Çifte Vatandaşlık başvurusu için ülkede yılda kaç gün kalınmalı? Yılda 183 gün ve 5 yıl boyunca Malta’da yaşamalı Yılda sadece 7 gün (5 yıl boyunca) konaklama şartı var. Portekiz’de yaşama zorunluluğu yok.
2 Vatandaşlık aldıktan sonra yatırımın nakde çevrilme hızı Emlakçının performansına ve piyasa koşullarına bağlı 5 iş günü
3 Yatırımdan çıkarken karşılaşılan masraflar Emlak danışmanlığı %5 Sıfır
4 Değer artış vergisi oranları %15-35 Sıfır
5 Gelir vergisi %15 Sıfır

 

Şimdi, Malta Golden Visa ve Portekiz Golden Visa 2024 programlarının karşılaştırıldığı tablodaki hususları detaylandıralım:

Malta Golden Visa ve Portekiz Golden Visa 2024 Karşılaştırması Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Çifte Vatandaşlık Başvurusu için Ülkede Yılda Kaç Gün Kalınmalı?

Malta ve Portekiz’in Golden Visa programlarında vatandaşlık başvuru şartları farklıdır. Portekiz’de yılda yalnızca 7 gün geçirerek beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir. Malta Golden Visa uygulamasında ise ailece 5 yıl boyunca her sene en az 183 gün Malta’da yaşama zorunluluğu vardır.

  • Vatandaşlık Aldıktan Sonra Yatırımın Nakde Çevrilme Hızı

Portekiz Hükümeti, 7 Ekim 2023 sonrası sadece fon yatırımı yoluyla Golden Visa başvurularını kabul etmektedir. Eğer yatırım yapılan fonun niteliği açık uçlu yani likit tip ise Portekiz vatandaşlığını alır almaz 5 iş gününde nakdinize ulaşarak paranızı Portekiz’in dışına çıkarabilirsiniz. Fon seçiminde vatandaşlık için gerekli süre ile uyumlu fonlara öncelik verilmesi faydalı olacaktır.  Bu detayı Golden Visa yatırımcıları atlamamalıdır. Malta’da 5 yıl boyunca yaşayıp vatandaşlık aldıktan sonra gayrimenkul satılabilir. Gayrimenkulün satış hızı bankaların faiz oranlarına ve piyasadaki talebe göre değişecektir.

  • Yatırımdan Çıkarken Karşılaşılan Masraflar

Portekiz yatırım fonu elden çıkarılırken bir masraf ödenmez. Malta’da ev sahipleri gayrimenkul satışında %5 emlak komisyonu ödemek durumundadır. Bu oran yatırım öncesi mutlaka bilinmelidir.

  • Yatırım Nakde Dönüştürüldükten Sonra Sermaye Değer Artış Vergisi

Portekiz ve Malta’nın Golden Visa yatırımcılarından tahsil ettiği ‘yatırımın değer artış’ vergisi farklıdır.  Portekiz yatırım fonlarında gerek temettü gelirleri gerekse sermaye değer artış vergisi sıfırdır.  Malta’da gayrimenkul değer artış vergisi %15 ile %35 arasındadır.

  • Kira ve Temettü Gelir Vergisi Oranları

Portekiz ve Malta’nın Golden Visa yatırımcılarından tahsil ettiği gelir vergisi farklıdır.  Portekiz yatırım fonlarında gerek temettü gelirleri gerekse sermaye değer artış vergisi sıfırdır.  Malta’da gayrimenkul kira gelir vergisi  %15’tir.

Özetle, 2024 Malta Golden Visa Uygulamasının Dezavantajları

  1. Malta vatandaşlığını alabilmek için her yıl 6 ay olmak üzere, en az 5 sene süreyle Malta’da ailece yaşanmalıdır.
  2. Malta vatandaşlığı için ayrılacak yatırım bütçesi 1 milyon Euro’nun üzerindedir.
  3. Başvuru sahibinin ikamet süresine bağlı olarak 600.000 ila 750.000 Euro’luk bağışta bulunması gerekir. Ayrıca eşi ve 18 yaş altındaki her bir çocuk için kişi başına 50 bin Euro, diğer yetişkin aile bireyleri için ise 50.000 Euro tutarında bağış yapılmalıdır. Yapılan bağış maalesef geri ödenmez.

Yatırımla AB vatandaşlık

2024 Yılında Golden Visa Seçimi Nasıl Yapılmalı?

Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda 2024 yılında Malta ve Portekiz yatırım yani Golden Visa karşılaştırması yapıldığında T.C. vatandaşları için en avantajlı olanı Portekiz’e aittir. Özetle;

  • Portekiz vatandaşlığına başvurabilmek için Portekiz’de yaşama zorunluluğu yoktur.

Türkiye’deki aile düzeninizi bozmadan yılda sadece 7 gün Portekiz’de geçirerek ailece beş yıl sonra AB vatandaşlığına başvurulabilir. İspanya’da ise 10 yıl boyunca ailece her sene en az 183 gün yaşanmalıdır.

  • Beş yıl sonra Portekiz pasaportuyla Avrupa’nın dilediğiniz ülkesinde yaşama, çalışma ve eğitim hakkı da vardır.

Beş yıl sonra ailece Portekiz vatandaşlığını aldıktan sonra Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaşama, çalışma ve eğitim haklarından faydalanabilmek mümkündür.

EUPorto olarak, 2017 yılından bu yana Portekiz Golden Visa alanında edindiğimiz tecrübeleri kullanarak danışmanlık hizmetlerimizin sürekliliğini sağlamakta ve hizmet kalitemizi günden güne artırmaktayız.  EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında faaliyet göstermektedir.

EUPorto ile Çalışmanın Avantajları

  • Portekiz Golden Visa başvurularında profesyonellik, deneyim ve şeffaflık
  • Golden Vize Portekiz alanında butik ve lokal bir hizmet modeli
  • Etik ve disiplinli çalışma sistemi
  • Portekiz’de yatırım kapsamında bağımsız ve özel destek sunulması
  • Portekizceye hakimiyet
  • Portekiz fon yatırımı alanında ücretsiz danışmanlık
  • 25 yılı aşkın tecrübe ve güven

200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, yatırımcılarına tercih ettikleri Golden Visa yatırım fonu alternatiflerini avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece, değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimlerini bilinçli bir şekilde yapar.

EUPorto’nun Portekiz’de, Türkçe ve Portekizce konuşan Golden Visa uzmanları mevcuttur.

Zamanın en kıymetli hazine olduğuna inanan EUPorto Golden Visa uzmanları, Avrupa Vatandaşlığı amacıyla Portekiz’de fon yatırımı yapmak isteyen T.C. vatandaşlarına, A’dan Z’ye ihtiyaç duyulan tüm hizmetleri, tek bir çatı altında toplar ve en güvenli şekilde yönetir.

Hepimizin derinden hissettiği gibi hızla gelişen ve değişen bir dünyada, özellikle çocuklarımızın kaliteli bir eğitimle günümüz dünyasındaki yenilikleri takip edebilmeleri ve değişime uyum sağlayabilmeleri için bir ‘B’ planına sahip olmaları gerektiğinin farkındayız. Bunu yatırım yaparak başarabilmenin en hızlı ve pratik yolu Portekiz Golden Visa uygulamasıdır.

Portekiz’de yatırımla oturum kapsamında gerek Golden Visa uyumlu açık uçlu yani likit fonlar, gerekse bankalara ait en güvenilir kapalı fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz. Portekiz Golden Visa için detaylı bilgi için web sitemiz www.euporto.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.