Koronavirüs Salgını 2020’de Portekiz Emlak Piyasasını Nasıl Etkiledi?

Koronavirüs döneminde Golden Visa (Altın Vize) Kapsamında Lizbon’da Ev Yatırımı Yapmak Mantıklı mı?

Portekiz, Golden Visa (Altın Vize)  kapsamında Türk vatandaşlarına birçok avantajı sunuyor. Avrupa’daki diğer ülkelere göre daha uygun fiyatlı emlak satın alarak, hem kendiniz ve aileniz için Avrupa Birliği pasaportu hem de ömür boyu Euro cinsinden kira geliri elde edebilmeniz mümkün. Euro kira geliri ise, çocuklarınızın ileride Avrupa’nın herhangi bir şehrinde eğitim yapmak veya yaşamak istemesi durumunda ailenize düzenli ve istikrarlı bir finansman desteği sağlayacaktır. Peki, Lizbon yatırım yapmak için ne kadar uygun bir yer? Bu yazımızda Korona yani Covid-19’un Lizbon’daki satılık ve kiralık konut piyasası üzerinde ekonomik etkilerine bir göz atalım.

2020’de Korona Öncesi Lizbon’da Kiralık Konut Piyasası:

Portekiz’in başkenti Lizbon’da satın alınan konutlar ülkenin diğer şehirlerine kıyasla daha yüksek fiyata kiralanabilmektedir.  Korona salgınından önce 1+1’ler (T1 olarak adlandırılır) aylık 800 Euro civarında kiraya verilebilmekteydi. Daha düşük fiyata bir daire bulmak neredeyse imkânsızdı. Kaldı ki, bu dairelerin çoğunda otopark, asansör ve kalorifer bulunmamaktadır.
Lizbon’da bu evleri kiralayan kişilerin aylık ortalama gelirleri 1.000 Euro civarında olup, Lizbon’da yaşayanlar yüksek kira fiyatlarından dolayı yakınmaktadır.
Bu yüzden kiralanan dairelerin bir ev arkadaşıyla paylaşılması oldukça yaygındır. Şehir merkezinin yakınında bulunan bir odanın aylık kira bedeli Korona öncesi ortalama 450 Euro civarındaydı.  Birçok ev sahibi odalarını Eylül-Mayıs döneminde kiralıyordu ve kiracılarından yaz aylarında odalardan ayrılmalarını istiyordu çünkü yaz döneminde Airbnb ile turistlere daha yüksekten kiraya verebiliyordu.

2020’de Korona Sonrası Lizbon’da Kiralık Konut Piyasası:

Lizbon gayrimenkul piyasası, içinde bulunduğumuz Covid-19 salgını döneminde birçok sektörde olduğu gibi olumsuz şekilde etkilenmiştir.
Gayrimenkul sahipleri evlerini Airbnb’deki talep azalmasından sonra kısa dönem kiralama yerine uzun vadeli kiraya vermeye başladılar. Lizbon’da kiralık oda fiyatları ise Korona öncesi dönemdeki fiyatlarla aynı olup yaklaşık 450 Euro civarındadır.
Yurtdışından gelen öğrenciler ülkelerine geri döndükleri için ev sahipleri yeni kiracı adaylarına ihtiyaç duyuyorlar. Yeni kiracı adayları ise piyasa fiyatının altında tekliflerde bulunmaktadırlar.

2020’de Korona Öncesi Lizbon’da Satılık Konut Piyasası:

Korona salgınından önce Lizbon’da ev satın almak, orta gelir grubunda çalışan kesim için neredeyse imkânsızdı. Çoğu Portekizli daha uygun fiyatlı konutlar için Almada ve Oeiras gibi lokasyonlarda yatırım yaparak yaşamayı tercih etti.

Pandemiden önce fiyatlar hemen hemen her bölgede artıyordu, Küresel Emlak Rehberi’nin belirttiği üzere, Lizbon metropol bölgesinde ortalama metrekare fiyatı Kasım 2019’da 1.631 Euro idi, bir önceki yıla göre artış yüzde 9,5 idi.
Lizbon’un diğer bölgelerindeki artışlar ise şöyledir: Amadora %14,8, Almada %11,2, Odivelas %10,5, Seixal %10,4, Setúbal %7,8 ve Oeiras %6,3.
Satıcılar, 2019’da talep yüksek olduğundan bu fırsattan yararlandılar. Fiyatların normal şartlarda 2020’de artması bekleniyordu. Ancak korona salgınıyla birlikte Lizbon, Avrupa’nın diğer şehirlerine göre Golden Visa (Altın Vize) kapsamında gayrimenkul satın alma açısından Türk vatandaşlarımız için en uygun fiyatlı şehirlerden biri olmaya devam etmektedir. Golden Visa (Altın Vize) kapsamında gelen nakit para akışı Portekiz ekonomisinin canlanmasına büyük ölçüde yardımcı olurken, Portekizliler fiyat artışlarından maalesef zarar görmektedir.

2020’de Korona Sonrası Lizbon’da Satılık Konut Piyasası:

Portekiz Golden Visa (Altın Vize) danışmanlığı firması olan EUPorto’ya göre, Korona sonrası yabancılardan konuta gelen talep tekrar artacak ve uluslararası yatırımcılar yine Portekiz emlak piyasasında kaldıkları yerden yatırımlarına devam edecek.
Portekiz’deki bankaların sunduğu düşük faizli konut kredilerinin emlak piyasası üzerinde az da olsa bir etkisi gözlenmekte. Ancak Korona salgını sırasındaki seyahat kısıtlamalarından dolayı bazı konutlar eskisi gibi hızla satılamamaktadır.
Standard & Poors istatistiklerine göre, 2020’de Portekiz’de ev fiyatlarının Korona nedeniyle % 2,5 düşmesi, ardından ise hızla toparlanıp 2022’nin sonunda bir büyümesi bekleniyordu. Ancak şimdiye kadar Portekiz’de ev fiyatları 2020’de yüzde 12 arttı. Portekiz’in en büyük emlak portalı olan Idealista’nın Haziran 2020 verileri doğrultusunda, Lizbon metropolünde, bir önceki yıla göre en büyük artış yüzde 11 oldu. Durum böyleyken, acil paraya sıkışmış ev sahiplerinden piyasa fiyatının altında gayrimenkul bulunabilmektedir.
Özetle, Portekiz’in başkenti Lizbon, Golden Visa (Altın Vize) kapsamında Türk kökenli vatandaşlarımız için gayrimenkul yatırımı açısından hâlâ Avrupa’da en uygun şehir. Portekiz’de de salgın devam ediyor, günde ortalama 300 yeni vaka görülmektedir. Portekiz ekonomisi için turizm ve Golden Visa kapsamında yabancıların konut yatırımları en büyük iki fırsat olduğundan, hükümet tecrit uygulamalarına karşı bir pozisyon almaktadır.

Portekiz Golden Visa (Altın Vize) kapsamında Korona döneminde Türkiye sınırları dışında en güvenli yatırımın nasıl yapılabileceğini çok iyi biliyoruz. Türkiye ve Avrupa’da uzun bir geçmişe ve deneyime sahip profesyoneller olarak Golden Visa programını sadece Portekiz kapsamında uyguluyoruz. Portekiz Altın Vizesi’nin ailenize sunduğu tüm avantajlı olanaklara ulaşmak için hiçbir hizmet bedeli ödemeden siz de EUPorto danışmanlarıyla sıfır hata ile ilerleyebilirsiniz.
Yatırım yoluyla Avrupa vatandaşlığıGolden Visa (Altın Vize) konusunda daha detaylı bilgi için +90 212 302 90 40 arayabilir,  in**@eu*****.com adresine mail gönderebilir veya hızlı destek için Whats App hattımızdan + 90 532 501 99 17 bize ulaşarak merak ettiğiniz her şeyi öğrenebilir ve www.euporto.com sitemizden kolayca başvuru yapabilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.