Avrupa’da Uygulanan Golden Visa Programlarının Karşılaştırılması

Güncel Golden Visa Program Karşılaştırması: İspanya, Portekiz, Yunanistan

“Golden Visa” programı T.C. kökenli varlıklı ailelere yatırım karşılığında Avrupa’da yaşama, eğitim alma ve çalışma hakkı sunar. Avrupa’daki tüm Golden Visa programlarının hedefi ülkelerine yabancı yatırımcıları çekerek ekonomilerini güçlendirmektir.

T.C. vatandaşları için Avrupa’daki en popüler Golden Visa uygulamaları 3 ülkeye aittir. Bunlar, Portekiz, İspanya ve Yunanistan’dır. Bu yazımızda üç programı ailelere sunacağı faydaları kısa, orta ve uzun vadede inceleyip üç programı birbirleriyle karşılaştıracağız.

Golden Visa’ya Kimler Başvurabilir?

Her T.C. kökenli yatırımcı programın şartlarına uygun yatırım yapmaları şartıyla Portekiz, İspanya ve Yunanistan’ın Golden Visa programlarına başvurabilir.

T.C. Vatandaşları Avrupa’daki Golden Visa Programlarına Neden Başvuruyor?

T.C. kökenli yatırımcılar çocuklarının Avrupa’da daha kaliteli eğitim alabilmelerini arzularlar. Böylece, iş hayatına atıldıklarında Avrupa’daki ve Türkiye’deki uluslararası firmalarda dolgun maaşla kariyer fırsatlarına erişebilmelerini hedeflerler.

Golden Visa programları yatırımcı ve ailelerine 27 Schengen ülkeleri içerisinde vizesiz seyahat etme hakkı tanır. Golden Visa programları yatırım sonrası gereken ikamet şartların yerine getirilmesi durumunda AB vatandaşlığına başvurulabilir. Burada vatandaşlığa başvurabilmek için hangi ülkede ne kadar süre yaşanması gerektiğini öğrenmek aileler için ilk parametre konumundadır.

Avrupa’nın Popüler Golden Visa Programları ve Tercih Edilme Nedenleri

Avrupa’daki Golden Visa programlarını değerlendiren yatırımcılar, programdan aile fertlerinin de faydalanmalarını hedefler.  Faydalar arasında yatırım yapılan ülkede oturum, Schengen ülkelerine ek vize olmadan seyahat edebilme ve AB vatandaşlığına başvurma hakkı vardır.

Yatırım karşılığında kazanılacak haklar programlar arasındaki farklılıkları meydana getirir.

Portekiz Yunanistan İspanya
Yaşama Evet. Evet. Evet.
Çalışma Evet, Portekiz’de çalışma hakkı bulunur. Hayır, Yunanistan’da çalışma hakkı yoktur. Evet, İspanya’da iş kurma hakkı bulunur.
Vizesiz Dolaşım Schengen Bölgesi içinde vizesiz serbest dolaşım mümkün. Schengen Bölgesi içinde vizesiz serbest dolaşım mümkün. Schengen Bölgesi içinde vizesiz serbest dolaşım mümkün.
Aile Fertlerini Dâhil Etme Evet. Evet, ancak 18 yaşını dolduran aile fertleri programdan düşer. Evet.
Vatandaşlık Almak İçin İkamet Şartı 5 yıl boyunca her sene sadece 7 gün bulunma. 7 yıl boyunca her sene Yunanistan’da ailece 183 gün yaşanmalı. 10 yıl boyunca her sene İspanya’da ailece 183 gün yaşanmalı.

Golden Visa yatırımlarında ailelerin birinci önceliği çocuklarının geleceğini güvenceye almaktır. Bu açıdan bakıldığında en önemli detay AB pasaportuna, Türkiye’deki iş ve aile düzenini bozmadan yani Türkiye’den taşınmadan başvurabilmektir. Yukarıdaki karşılaştırmada görüldüğü gibi AB vatandaşlığı yani AB pasaportu için ülkede yaşama şartı bulundurmayan ülke sadece Portekiz’dir.

Vatandaşlık İçin Ülkede Kalma Koşulu: Golden Visa Uygulamalarında AB Vatandaşlığı İçin Ülkede Ne Kadar Zaman Harcanmalı?

Golden Visa kartlarını aldıktan sonra başvuru sahibinin ve aile fertlerinin Portekiz vatandaşlığına başvurabilmeleri için yılda minimum yedi gün Portekiz’de kalmaları yeterlidir.

Yunanistan vatandaşlığı için başvuru sahibinin ve aile fertlerinin ülkede uzun süre kalması gerekir; bu süre 7 sene boyunca her yıl en az 183 gündür.

İspanya vatandaşlığı için başvuru sahibinin ve aile fertlerinin ülkede uzun süre kalması gerekir; İspanya’da 10 sene boyunca her yıl en az 183 gün yaşanmalıdır.

Avrupa Vatandaşlığı: Golden Visa Uygulamalarında Vatandaşlık Şartları

Portekiz, Yunanistan ve İspanya Golden Visa uygulamalarında vatandaşlık için yerine getirilmesi gereken şartları aşağıda bulabilirsiniz.

Golden Visa Başvurusunda Vatandaşlık Şartları
Portekiz 5 sene boyunca yılda yedi gün Portekiz’de bulunmak

Başlangıç seviyesi A2 düzeyinde Portekizce bilmeli (CIPLE)

Portekiz’de vergi borcu olmamalı

Sabıka kaydının temiz olması

Yunanistan 7 sene boyunca yılda en az 183 gün Yunanistan’da yaşamak

Akademik seviye olan B1 düzeyinde Yunanca bilmek

Yunanistan vatandaşlık uyum sınavından geçmek

Sabıka kaydının temiz olması

İspanya 10 sene boyunca yılda en az 183 gün İspanya’da yaşamak

Başlangıç seviyesi olan A2 düzeyinde İspanyolca bilmek (DELE)

İspanya vatandaşlık uyum sınavından geçmek(CCSE)

Sabıka kaydının temiz olması

Son Karar: Hangi Golden Visa Programı Ailemiz İçin En İyisidir?

Portekiz Golden Visa Programı Neden Tercih Ediliyor?

Portekiz Golden Visa programı, Türkiye’den taşınmadan yatırım karşılığında ailece Avrupa vatandaşlığı almak isteyen aileler için uygundur. Yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl gibi kısa bir süre sonra Portekiz vatandaşlığına başvurulabilir, üstelik vatandaşlık sonrası yatırımcı parasını istediği ülkeye çıkartabilir. Portekiz pasaportu ile çocuklarınız diledikleri AB ülkesinde okuyabilir, çalışabilir, yaşayabilir ve Avrupa’nın zengin kariyer haklarından o ülkenin vatandaşıymış gibi faydalanabilir. Portekiz pasaportu dünyanın en güçlü pasaportlarındandır. Portekiz pasaportuyla 191 ülkeye vizesiz seyahat edilebilir.

Yunanistan Golden Visa Programı Neden Tercih Ediliyor?

Çocuklarının eğitimlerini Avrupa’da alabilmelerini hedeflemeyen ya da onlara bir ‘b’ planı sunmak istemeyen aileler sadece vize serbestisine sahip olabilmek için Yunanistan’ı tercih etmektedirler. Yunanistan vatandaşlığına başvurabilmek için Yunanistan’da 7 sene boyunca yılda 183 gün yaşanmalıdır. Ancak unutmamalıdır ki Yunanistan 18 yaşına gelen çocukların oturum kartını yenilemez ve Yunanistan’da veraset vergisi %40’tır. Yani olası bir hayat kaybında çocuklarınız mülkün yüzde 40’ı kadar Yunan hükümetine borçlanırlar.  Günümüz şartlarında bu tutar yüzbinlerce Euro’yu bulur ve bu tutarı Yunan hükümetine ödeyecekleri anlamına gelir.

İspanya Golden Visa Programı Neden Tercih Ediliyor?

Çocuklarının eğitimlerini Avrupa’da alabilmelerini hedeflemeyen ya da onlara bir ‘b’ planı sunmak istemeyen aileler sadece vize serbestisine sahip olabilmek için İspanya’yı tercih etmektedir. İspanya’da veraset vergisi %34’e kadar çıkabiliyor. Hayat kaybında çocuklarınız mülkün yüzde 34’ü kadar İspanya hükümetine borçlanırlar.  Bu ise günümüz şartlarında yüzbinlerce Euro’yu İspanya hükümetine ödeyecekleri anlamına gelir.

AB Pasaportu İçin En Kısa Yol: Portekiz Golden Visa

Yukarıda belirttiğimiz gibi Avrupa’da her ülkenin Golden Visa programı birbirinden farklıdır. Önemli olan hangi ülkenin programının sizin ihtiyaçlarınızı tam olarak karşıladığını netleştirmenizdir.

Portekiz Golden Visa uygulaması, 500.000 Euro fon yatırımı karşılığında Türkiye’den taşınmadan ailece Avrupa vatandaşlığı edinip geleceğini güvenceye almak isteyen aileler için eşsiz bir fırsattır. Portekiz Golden Visa uygulamasıyla 27 Schengen ülkesinde yaşayabilme, çalışabilme ve eğitim alabilme haklarına sahip olunur.

Tabloda görüldüğü üzere T.C. kökenli aileler için Avrupa’nın yatırımla vatandaşlık programları içerisinde en avantajlı olan Portekiz’dir. Bunun tek açıklaması ise Portekiz pasaport başvurusu için Portekiz’de yaşama şartını koşmamasıdır. Eğer Türkiye’den taşınmak sizin için mümkün değilse Portekiz Altın Vize aileniz için doğru bir seçim olacaktır.

Yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl sonra Portekiz pasaportuna ailece başvurabilirsiniz. Golden Visa veren ülkeler arasında Portekiz, AB pasaportuna en kolay ulaşılan Golden Visa programına sahiptir. Yapılacak fon yatırımıyla eşinizi ve 25 yaşın altındaki çocuklarınızı, anne babanızı ve hatta eşinizin anne babasını başvurunuza dâhil edebilirsiniz.

Portekiz Golden Visa kartıyla çocuklarınız Portekiz vatandaşlarının sahip olduğu gibi tüm eğitim imkânlarından yararlanabilirler. Beş yıl sonra ise alınacak Portekiz vatandaşlığı ile AB vatandaşları gibi Avrupa’nın tüm ülkelerinde yaşama, çalışma ve eğitim alma haklarından yararlanılır.  Çocuklarınız ömür boyu Avrupa vatandaşı olmanın avantajlarından faydalanırlar.  Yaşamları boyunca Portekiz’e gitmelerine gerek yoktur. Portekiz pasaportuyla çocuklarınız hep bir adım önde olurlar.

Ekim 2023 sonrası yeni Golden Visa yasası ile uyumlu güvenilir banka fonları ya da açık uçlu likit fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.