2024 Portekiz ve Avrupa Birliği Emlak Piyasası

Önemli Not: Bu programa dâhil olmanın koşullarından biri gayrimenkul(ler) satın almaktı ancak 7 Ekim 2023 sonrası Portekiz Parlamentosunun aldığı karar sonrası sadece yatırım fonu alımıyla programa başvurmak mümkün.

Güncel yasaya göre Portekiz yatırım vatandaşlık kapsamında yapılacak Golden Visa yatırım fonu alımı toplam 500.000 Euro’dur. Bu toplam tutar çeşitli Portekiz yatırım fonu seçeneklerine dağıtılabilir. Yapılacak fon yatırımı Portekiz Golden Visa ile uyumlu olmalıdır; belirlenmiş kriterlere sahip olmalıdır. Ancak, yatırım fonunun belirlenmesinde bu koşul yeterli olmamalıdır. Yatırım yapmak ciddi bir iştir. Bu yüzden, Portekiz özelinde ve Portekiz yatırım fonu uzmanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.

Golden Vize Portekiz amaçlı alınacak Portekiz yatırım fonları güncel yasada doğrudan veya dolaylı gayrimenkul projelerine yatırım yapmamalıdır. Gayrimenkul fonları kapsam dışı bırakılmıştır. Portekiz Golden Visa uyumlu ‘açık’ fonlar yatırımcıya likidite sunar. ‘Kapalı’ fonlar ise dikkatlice seçilmelidir. Sadece Golden Visa amaçlı çıkarılmış fonlar olmamasına özen gösterilmelidir. Portekizlilerin ve Golden Visa dışı yatırımcıların da tercih ettiği bir fon olmasına dikkat edilmelidir. Temettü hedefleyen yatırımcılar fonun yatırım modellerini incelemeli ve Portekiz gerçekliğinde değerlendirmelidir. Bu konuda Portekiz yatırım fonu konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir danışmanlık firmasından destek alınmalıdır.

Portekiz’in en büyük endüstri şehri olan Porto, yeni yasa değişikliklerinden sonra 2022 yılında da Golden Visa gayrimenkul ve fon yatırımcıları için çok cazip bir rota olmaya devam ediyor.

UNESCO koruması altında bulunan Porto otantik ve modern havası, eşsiz yemekleri ve şarapları ile yılın 12 ayı turist çeker. Gelişen ekonomisi ile Portekiz’in Cidade Invicta (yenilmemiş şehir) ünvanını elinde tutan bu eşsiz şehir Portekiz Golden Visa yatırımcılarına sunduğu verimli yatırım fırsatlarıyla ülkenin yükselen yıldızıdır. Geleneksel Avrupa emlak piyasalarının ötesinde Porto, küresel yatırımcılar ve girişimciler arasında popülerlik kazanmaktadır.

Avrupa Birliği’nin istatistik ofisi Eurostat tarafından yayınlanan son verilere göre 2010-2020 tarihleri arasında Portekiz’de ev fiyatları %40 oranında arttı. Aynı dönemde kiralardaki artış ise %15’i buldu.
Hangi ülkede yaşarsak yaşayalım, günümüzde bir eve sahip olmak veya bir evi kiralamak artık daha pahalı bir hale geldi. Yaşanan Koronavirüs salgınının, Avrupa emlak piyasasındaki son 10 yılda gerçekleşen fiyat artış hızını durdurmayı başardığını söyleyebiliriz.
Portekiz emlak piyasasının performansı Avrupa ortalamasını geçmeyi başardı:
Eurostat’a göre 2010-2020 yılları arasında Portekiz’de ev fiyatları %40 artarken, aynı dönemde Avrupa’da en yüksek fiyat artışı gözlemlenen ülkeler şunlardır:

Estonya +%100,5
Lüksemburg +%85,8
Letonya +%77,3
Avusturya +%75,9

Aynı dönemde fiyat düşüşlerinin en yüksek olduğu Avrupa birliği ülkeleri ise:

Yunanistan -%31,0
İtalya -%13,2
İspanya -%5,6
Kıbrıs -%3

Aynı dönemde yani 2010-2020 yılları arasında konut fiyatlarında yaşanan bu değişimlerle birlikte Avrupa Birliği’ne üye 25 ülkede, kişi başı gelirde de artış gerçekleşmiştir. Gelirde en yüksek artışlar sırasıyla Estonya’da %135,8 Litvanya’da %105,4, İrlanda’da ise +%62,3’tür. Kişi başı gelirin düştüğü ülkeler ise %25,2 Yunanistan ve %4,8 ile Güney Kıbrıs’tır.
Diğer yandan, İsviçre merkezli uluslararası yatırım bankası UBS’nin yayınladığı dünyadaki 24 büyük şehrin konut fiyat analizlerinde Münih (Almanya), Toronto (Kanada), Hong Kong, Amsterdam (Hollanda), Frankfurt (Almanya), Vancouver (Kanada) ve Paris’in (Fransa) konut balonu riskiyle karşı karşıya olduğu belirtilmiştir. Bu rapora göre Lizbon, emlak balonu riskine sahip dünya şehirleri listesinin dışındadır.

Eurostat’ın, Ekim 2020’de yayınladığı, 2019 ve 2020’nin ikinci çeyreğinin karşılaştırıldığı Avrupa Gayrimenkul Piyasası raporuna göre ise Euro bölgesinde konut fiyatlarındaki artış ortalama %5 olarak gerçekleşmiştir.
Bu rapora göre yıllık fiyat artışının en yüksek olduğu ülkeler sırasıyla %13,3 ile Lüksemburg, %10,9 ile Polonya, %9,7 ile Slovakya ve %8,3 ile Hırvatistan oldu.  Fiyat düşüşleri yaşayan ülkeler ise %5,6 ile Macaristan ve %2,9 ile Güney Kıbrıs olmuştur.Portekiz ise Avrupa Gayrimenkul Piyasası raporuna göre yıllık %7.8’lik artış ile gayrimenkul fiyat artışının gerçekleştiği Avrupa Birliği’nin en yüksek 5. ülkesi konumuna ulaşmıştır.
Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz, gayrimenkul alımı yoluyla Türk vatandaşlarına kazançlı ve güvenli bir şekilde Avrupa vatandaşlığı imkânı sunmaktadır. Portekiz Golden Visa (Altın Vize)Avrupa vatandaşlığı almak isteyen vatandaşlarımız için Avrupa’da en hızlı ve kolay ilerleyen programdır.  5 yıl sonra Portekiz vatandaşı olunması durumunda, ailece Avrupa Birliği’nin tüm ülkelerinde yaşama, ücretsiz eğitim ve çalışma fırsatı elde edersiniz.

En kolay vatandaşlık veren ülkeler arasında en popüler seçenek Portekiz’dir. Portekiz, çifte vatandaşlık veren ülkeler içerisinde T.C. vatandaşlarının en fazla başvuruda bulunduğu bir Golden Visa programına sahiptir. Bunun en büyük nedeni vatandaşlık başvurusu için Portekiz’de yaşama zorunluluğunun olmamasıdır. Yunanistan, İspanya, Malta ve Macaristan Golden Visa uygulamalarında ülkede yılın en az 183 günü ailece yaşama zorunluluğu vardır. Bu süreç Yunanistan’da 7 yıldır. İspanya’da ise 10 yıldır.   AB vatandaşlığı veren ülkeler araştırıldığında Portekiz yatırım fonları seçenekleri sunar. Birinci seçenek açık uçlu yatırım fonlarıdır, ikinci seçenek ise kapalı uçlu banka yatırım fonudur. Her iki seçenekle de Portekiz Golden Visa başvurusu yapılabilir, böylece oturma ve çalışma izni alınması mümkün olur.

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak, sunduğumuz lokal yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle, yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Portekiz Golden Visa sürecinde doğru fonların seçilmesi, oturma izni ve Portekiz vatandaşlığı işlemlerinin son derece ciddi sorumlulukla yönetilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir. Tüm Golden Visa sürecinde rehber edindiğimiz ilkelerimiz, bağımsızlık, lokal uzmanlık ve şeffaflık prensipleri üzerine kuruludur. İlkelerimiz, EUPorto isminin Portekiz Golden Visa alanında, sadece Portekiz lokalliğine odaklı olmasından kaynaklı Türkiye’de en çok tercih edilen marka olmasını sağlamıştır.

EUPorto’nun yenilikçi, sektöründe fark yaratan, Portekiz’in en lokal yatırım fırsatı seçeneklerini yatırımcılarının beklentilere göre günceller. Yatırımcılarının memnuniyeti en temel önceliğidir. 2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Portekiz Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlamıştır.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Golden Visa uyumlu gerek açık uçlu likit fonlar gerekse kapalı uçlu banka fonları hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.