2024’de Portekiz Konut Piyasası Nasıl Seyrediyor?

Önemli Not: Bu programa dâhil olmanın koşullarından biri gayrimenkul(ler) satın almaktı ancak 7 Ekim 2024 sonrası Portekiz Parlamentosunun aldığı karar sonrası sadece yatırım fonu alımıyla programa başvurmak mümkün.

Güncel yasaya göre Portekiz yatırım vatandaşlık kapsamında yapılacak Golden Visa yatırım fonu alımı toplam 500.000 Euro’dur. Bu toplam tutar çeşitli Portekiz yatırım fonu seçeneklerine dağıtılabilir. Yapılacak fon yatırımı Portekiz Golden Visa ile uyumlu olmalıdır; belirlenmiş kriterlere sahip olmalıdır. Ancak, yatırım fonunun belirlenmesinde bu koşul yeterli olmamalıdır. Yatırım yapmak ciddi bir iştir. Bu yüzden, Portekiz özelinde ve Portekiz yatırım fonu uzmanlarıyla birlikte değerlendirilmelidir.

Golden Vize Portekiz amaçlı alınacak Portekiz yatırım fonları güncel yasada doğrudan veya dolaylı gayrimenkul projelerine yatırım yapmamalıdır. Gayrimenkul fonları kapsam dışı bırakılmıştır. Portekiz Golden Visa uyumlu ‘açık’ fonlar yatırımcıya likidite sunar. ‘Kapalı’ fonlar ise dikkatlice seçilmelidir. Sadece golden visa amaçlı çıkarılmış fonlar olmamasına özen gösterilmelidir. Portekizlilerin ve golden visa dışı yatırımcıların da tercih ettiği bir fon olmasına dikkat edilmelidir. Temettü hedefleyen yatırımcılar fonun yatırım modellerini incelemeli ve Portekiz gerçekliğinde değerlendirmelidir. Bu konuda Portekiz yatırım fonu konusunda uzmanlaşmış bağımsız bir danışmanlık firmasından destek alınmalıdır.

Pandeminin etkisinin devam etmesine ve konut fiyatlarının hızlı yükselişine rağmen 2021’de Portekiz’de ev satın almak için ilginin devam ettiğini ve Portekiz’de gayrimenkul yatırımı yapanların kazandığını söyleyebiliriz. 2021 yılında Portekiz’de 165.682 adet ev satışı gerçekleşti. Satışı gerçekleşen gayrimenkullerin hacmi ise 28,1 mia Euro’ya ulaştı. 2020 yılına göre el değiştiren gayrimenkullerin değer artışı yüzde 31 olarak hesaplandı. 2021 yılında Portekiz’de konuta olan talep ise yüzde 21 artarak rekor seviyelere ulaştı. Bir başka ifadeyle Pandemi Portekiz’de konuta olan talebi arttırdı.

Portekiz’de Konut Fiyatları Yükselişte

Pandeminin ve Ukrayna savaşının etkisiyle artan enerji, emtia fiyatları ile birlikte inşaat maliyetlerindeki artış gayrimenkul fiyatlarında artışlara neden oldu. Özellikle demir ve çimento gibi inşaat girdilerinde aşırı fiyat artışları ile birlikte oraya çıkan tedarik sorunu inşaatları yavaşlattı.  Stokların azalmasıyla ve tarihinin en düşük konut kredi faizleri ile birlikte Portekiz’de gayrimenkul sektöründe 2021’de hızlı bir fiyat artışı yaşandı. Portekiz gayrimenkul sektörü 2022 ile birlikte dinamik bir toparlanma süreci içerisinde olmasıyla birlikte enflasyonun da etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi ev fiyatları artış trendindedir.

Portekiz’de Konuta Yatırım Yapanlar Kazandı.

2021 yılında hızla artan inşaat maliyetleri Portekiz’de yeni üretilen konut fiyatlarında yüksek oranlarda değer artışlarına yol açtı. Orta ve uzun vadede getiri performanslarına bakıldığında yerli veya yabancı yatırımcılar için her zaman Portekiz’de gayrimenkul yatırımlarının en güvenli liman olduğu 2021’de de görüldü. Portekiz’de gayrimenkul alanlar kazanmaya devam etti.

Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün gayrimenkul fiyatlar raporuna göre 2021’de konut fiyatlarında yüzde 9,4 artış gerçekleşti.

Lizbon’da Ev Fiyatları Nasıldır?

Mart 2022 itibariyle Lizbon, 5.062 Euro metrekare fiyatı ile Portekiz’in en pahalı şehri olmaya devam ediyor.

Artan inşaat maliyetleri, enflasyon, hayat pahalılığı nedeniyle birçok farklı etkene bağlı olarak artık herkes evinde bir çalışma mekânı yaratmaya odaklanmış durumda.

Bu yüzden temiz hava alabilmek için büyük balkonlu, teraslı veya bahçeli doğa ile iç içe olan evlere odaklanmakta fayda var.

Portekiz’de Konut Fiyatları

Porto’da Ev Fiyatları Nasıldır?

Mart 2022 itibariyle Lizbon, 3.062 Euro metrekare fiyatı ile Portekiz’in ikinci pahalı şehridir.

Algarve’da Ev Fiyatları Nasıldır?

Faro Algarve bölgesinde yer alır ortalama 2.209 Euro/m2 fiyatı ile Portekiz’in üçüncü pahalı şehridir.

Portekiz’in en ucuz şehirleri sırasıyla Portalegre 657 Euro/m2, Bragança 779 Euro/m2, Castelo Branco 800 Euro/m2, Guarda 826 Euro/m2 ve son olarak Beja 848 euro/m2 olarak belirtilebilir.

Özetle, Ukrayna – Rusya savaşıyla birlikte dünya piyasalarındaki dengesiz seyir temkinli yatırımcıları ‘güvenli liman’ olarak görülen gayrimenkule yönlendiriyor. Enflasyonla birlikte hızla artan girdi maliyetleri Portekiz’de de konut fiyatlarında artışa yol açarken, 2022 yılında Portekiz’de ev fiyatlardaki yükseliş trendinin devam etmesi tüm piyasa oyuncuları tarafından beklenmektedir.

Portekiz’de Kira Fiyatları Ne Kadardır?

2022’de Portekiz’de ev kiraları artık %8,3 daha pahalı.

Portekiz’de bir gayrimenkulün ortalama metrekare kira fiyatı 6,25 Euro/m2 oldu.

Tüm ülkelerdeki enflasyonda yaşanan hızlı yükseliş Portekiz’de konut kiralarında yükselişe yol açıyor. En fazla yükseliş %8,4 ile Azor özerk bölgesinde gerçekleşti. Portekiz’de kira fiyatları metrekare bazında bakıldığında 12,5 Euro/m2 ile büyük Lizbon en pahalı bölge olmaya devam ediyor. Ardından 9.9 Euro/m2 ile güneydeki Algarve bölgesi gelmektedir.

TC kökenli Golden Visa yatırımcıları açısından bakıldığında Portekiz kiraları ile Portekiz ev fiyatlarının uygun olmasından kaynaklı kira çarpanı rasyosu Avrupa ülkeleri içerisinde en yüksek performansa sahiptir.

Portekiz’de Ev Alana Vatandaşlık Veriliyor mu?

Portekiz gayrimenkul alımıyla programa başvurmayı 7 Ekim 2023 tarihinde sonlandırdı. Artık 500.000 Euro’luk fon satın alarak oturum iznine sahip kişilere beşinci yılın sonunda AB vatandaşlık şansı sunuyor. Golden Visa programı kapsamında yapılan vatandaşlık başvuruları 3 Ekim tarihli 37/81 nolu vatandaşlık yasası ile güvence altına alınmıştır.

Portekiz Golden Visa programının avantajları:

  • Portekiz’de yaşama zorunluluğu olmadan vatandaşlığa başvurabilme
  • Banka yatırım fonları ile başvurabilme seçeneği
  • Schengen bölgesinde dilediğiniz zaman vizesiz seyahat
  • Eş ve çocuklarınızla birlikte ek bir yatırım yapmaya gerek kalmadan başvuru yapabilme fırsatı
  • Portekiz’de yaşama ve çalışma şansı
  • Portekiz’in sağlık sistemi, devlet okulları ve emeklilik gibi kamu hizmetlerinden faydalanabilme
  • AB vatandaşı olmak için Portekiz’de yaşama zorunluluğunun bulanmaması
  • İnsanların sıcak, ikliminin ılıman olması
  • Renkli ve zengin kültürel yapısı
  • Huzurlu ve güvenli bir yaşam sunması
  • T.C vatandaşlarına çifte vergilendirme muafiyeti

Portekiz Golden Visa uzmanı EUPorto olarak, sunduğumuz lokal yatırım fonları ve bağımsız danışmanlık hizmetimizle, yatırımcılarımızın hayallerini ve gelecekteki planlarını hayata geçirebilmeleri konusunda destek oluyoruz.

Portekiz Golden Visa sürecinde doğru fonların seçilmesi, oturma izni ve vatandaşlık işlemlerinin son derece ciddi sorumlulukla yönetilmesi gerektiğinin bilincindeyiz. Bu nedenle, EUPorto sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir. Tüm Golden Visa sürecinde rehber edindiğimiz ilkelerimiz, bağımsızlık, lokal uzmanlık ve şeffaflık prensipleri üzerine kuruludur. İlkelerimiz, EUPorto isminin Portekiz Golden Visa alanında, sadece Portekiz lokalliğine odaklı olmasından kaynaklı Türkiye’de en çok tercih edilen marka olmasını sağlamıştır.

EUPorto’nun yenilikçi, sektöründe fark yaratan, Portekiz’in en lokal yatırım fırsatı seçeneklerini yatırımcılarının beklentilere göre günceller. Yatırımcılarının memnuniyeti en temel önceliğidir. 2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Portekiz Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlamıştır.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek Portekiz borsası fonu gerekse Portekiz kamu banka destekli Golden Visa ile uyumlu fon seçenekleri hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

1 Yorum. Yeni Yorum

  • Merhaba vatandaşlık sisteminde minimum 280bin € mu yoksa 500bin € mu bunun dışındaki ek giderler nelerdir tahmini ne kadar olur

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.