2022 Yeni Yasa Sonrası Portekiz’de Ev Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Portekiz’in iki lokomotif sektöründen biri olan konut sektörü 2021’de Covid’e rağmen büyümeye devam etti. Eurostat’ın en son verilerine göre Portekizlilerin %77,3’ü ev sahibi iken, %22,7’si ise konut kiralamıştır.

Covid döneminde Portekiz’de ev sahibi olma oranı yüzde 2,4 artmıştır, bu ise Avrupa’nın diğer ülkeleri ile kıyaslandığında en yüksek artış oranıdır.

2021 Avrupa’da Ülke Bazında Ev Sahibi – Kiracı Olma Oranları:

2021 Avrupa’da Ülke Bazında Ev Sahibi – Kiracı Olma Oranları

Bu tablodaki veriler doğrultusunda, 1 Ocak 2022’de değişen Golden Visa yasası sonrası Portekiz’de ev alırken nelere dikkat etmeli?

Ev sahibi olma oranı yüksek bir Avrupa ülkesi olan Portekiz’de Golden Visa programı 1 Ocak 2022’de değişiklik göstererek Lizbon, Porto ve sahil şeridindeki şehirlerden oturum amaçlı ev almak kapsam dışında bırakılmıştır.  Bu yüzden, merkezi lokasyonlardan uzaklaştıkça ev alırken alacağınız gayrimenkulün Portekiz’de yaşayan beyaz yakalı yabancılara veya turistlere kısa, orta, uzun dönem kiralanabilirliği son derece önemli hale gelmiştir. Golden Visa amaçlı alacağınız dairenizi Portekiz vatandaşlığınızı alıncaya kadar kiraya vererek kazancınızı maksimize etmeyi hedefliyorsanız, lokasyonun kiralamaya uygun olması son derece önemlidir. Bu yüzden yatırımınızı uluslararası ziyaretçi alan veya expat/dijital nomadların tercih ettiği bir bölgeden yapmanız ve kiralama işlemini yapacak firmanın profesyonel ve deneyimli olması çok önemlidir.

Golden Visa amaçlı aldığınız konutlar kurumsal kiralama şirketleri tarafından mobilyalanır ve ilgili web sitelerinde pazarlanır. Böylece yatırımınızdan daha yüksek kazanç elde etmeniz sağlanır.

Portekiz’de Konut Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Portekiz’de Konut Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

  1. Evin lokasyonu ve değeri önceliğiniz olmalı.

Portekiz’de alacağınız evin değerini belirleyen etmenler arasında evin lokasyonu, inşaat kalitesi, evin denize mesafesi, yaşı, ulaşım imkanları ve sunduğu sosyal aktiviteler yer alır. Tüm bunların toplamı ise Portekiz’de Golden Visa kapsamında satın alacağınız evin gerçek değerinin belirlenmesinde son derece önemlidir. Eğer alacağınız evin turistlere kiralanmasını istiyorsanız tatil beldelerinde olmasında fayda var. Zira denize yakın olan yerler genel olarak göç aldığı için sahil bandına yapılan yatırım değer artış fırsatı sunacaktır.

  1. Evin lokasyonu uluslararası hava limanına yakın olmalı.

Portekiz’in üç hava limanı vardır. Lizbon, Porto ve Faro. Satın almak istediğiniz evin bu şehirlere maksimum bir buçuk saat mesafede olmasına özen gösteriniz. Yatırımınız yazın ve kışın rahatlıkla gidilebilecek bir lokasyonda olmalıdır. Havayoluyla veya direkt karayoluyla, herhangi bir aktarma yapmadan turistlerin evinize ulaşabilmesi dairenizin kiralanmasında büyük kolaylık sağlar.

  1. Gayrimenkulün yaşı düşük olmalı.

İlk bakışta çok iyi görünen bir ev, daha detaylı incelendiğinde tadilata ihtiyaç duyabilir. Portekiz’de ev alırken 8-10 yaşından daha yaşlı olmamasına dikkat ediniz. Böylece bakım onarım masraflardan bir ölçüde kurtulursunuz.

Portekiz Vatandaşlığını Aldıktan Sonra Evimi Kime Satabilirim?

Günümüzde gayrimenkul sektörü çok hızlı değişim gösteriyor. Bir yasa değişikliği, bir salgın hastalık her şeyi değiştirebilir. Bu yüzden ilerlediğiniz limanın halen doğru liman olup olmadığını gözden geçirmemizde fayda var. Kimi Golden Visa yatırımcıları yatırımlarından ömür boyu Euro kira geliri almayı hedefler kimi yatırımcılar ise Portekiz pasaportu aldıktan sonra yatırımlarını satıp paralarını ülkelerine getirmeyi planlar. Hedefinizden bağımsız olarak Golden Visa (Altın Vize) sürecinizin en başında yatırımınızı satmak istediğinizde kime satılabileceği konusu sorgulanmalıdır. Tercihen yabancılara, Golden Visa yatırımcılarına veya Portekizlilere satış yeteneği yüksek olan konutlara öncelik verilmelidir.

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 20 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve iletişim kültürüne hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım portföyü çeşitliliğiyle ve güvenli fon yatırım seçkisiyle Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de yüksek getiri elde etmeyi hedefleyen yatırımcılar için lokal gayrimenkul yatırım fırsatları ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. Yatırımla AB Vatandaşlık uzmanı EUPorto, Portekiz Golden Visa alanında 2017’den günümüze Avrupa Vatandaşlığı için en yeni yatırım fırsatlarını araştırır ve yüksek getiri hedefli güvenilir yatırımları sunar. Uzun soluklu Portekiz vatandaşlık işlemlerinizde size de destek olmaktan mutluluk duyacağız.

Avrupa Vatandaşlığı için etkinliklerimiz sayfamızı ziyaret edebilirsiniz!

Instagram ve Facebook sayfasından euportocom’u takip edebilirsiniz.

Portekiz Vatandaşlığını Aldıktan Sonra Evimi Kime Satabilirim

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.