Koronavirüs Salgınının 2020’de Portekiz Gayrimenkul Sektörü Üzerindeki Etkisi

Bu yazımızda Korona krizinin 2020 yılında Portekiz’de ev satışları ve kiralık konut sektörü üzerindeki etkilerini anlamaya çalışacağız; gelecekte Portekiz Golden Visa (Altın Vize) yatırımcılarını nelerin beklediğine değineceğiz.
2019 yılında Portekiz genelinde ticari gayrimenkul fiyatları % 1,9 arttı.
27 Mayıs 2020’de Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) tarafından yayınlanan raporda, son iki yıldır devam eden fiyat artışlarının kesintiye uğradığı belirtildi. 2019 yılında da ticari gayrimenkul fiyatları, konut piyasasındaki fiyat artış oranından % 9.6 daha az gerçekleşti.

Mart 2020 Portekiz’de COVID-19 Gölgesinde Ev Satışları

İstatistikler, Portekiz’de ev satışlarında bir önceki aya ve geçen yılın aynı dönemine göre bir düşüş olduğunu göstermektedir.
Yeni Koronavirüs salgını, birçok ülkede olduğu gibi Portekiz gayrimenkul ve inşaat sektörünü olumsuz etkileyerek ekonomiye damgasını vurdu. Portekiz Ulusal İstatistik Enstitüsü (INE) verilerine göre, salgının sonuçlarından biri de, ev satışlarında düşüş oldu. Mart 2020’de Portekiz’de bin haneden yaklaşık sadece altı hane daire satın aldı.
Mart 2019’da bu oran 6.15 ve Şubat 2020’de ise 6.66 olarak gerçekleşti. INE’ye göre, Lizbon Metropol Alanı (AML) ve Turizm bölgesi olan Algarve’ın dışındaki bölgelere bakıldığında, bin haneden 5 hane daire satın aldı. Bu oran şehir merkezlerinde 4.49 ve Alentejo’da ise 4.70 olarak saptandı.
Portekiz’de kiralık konut piyasasına bakıldığında Mart 2020’de ülke genelinde bin aileden ortalama 2.2 aile yeni kira sözleşmesi yaptı.

2020 Portekiz Kiralık Konut Piyasasında Neler Oluyor?

Portekiz’e gayrimenkul yatırımı önümüzdeki yıllarda da güç kazanacak bir potansiyele sahip çünkü, mevcut diğer finansal yatırım araçlarıyla karşılaştırıldığında, getiri/risk oranı nedeniyle hâlâ cazibesini korumaktadır.
Kiralık konut arzının çok kısıtlı olduğu Lizbon’da, evlerin kira getirileri % 3’ün üzerindeyken bu oran Porto’da % 4’ün üzerine çıkmaktadır. Lizbon ve Porto kiralık konut stokunda hem nitelik hem de miktar bakımından geliştirilmeye ihtiyaç duymaktadır. Lizbon ve Porto, Golden Visa (Altın Vize) kapsamında gayrimenkul yatırımcıları açısından fiyat artışı ve kira geliri üretmede muazzam bir potansiyele sahiptir. Lizbon’da boş evler ortalama üç aydan daha kısa bir sürede kiraya verilir. Lizbon’da Estrela, Campo de Ourique, Campolide, Avenidas Novas, Alvalade, Areeiro ve Arroios en fazla kiralık konut aranan semtlerdir.
Mevcut güncel kira rakamlarına bakıldığında, Lizbon’un kuzey bölgesinde m² fiyatı 13 Euro iken, merkezde ortalama m² fiyatı 18,5 Euro’dur. Lizbon’da yakın zamanda inşa edilmiş olan Parque das Nações bölgesi hariç, kiralık konutların kalitesi oldukça düşüktür. Kiralık konutların bulunduğu binalarda çoğunlukla asansör ve otopark bulunmamaktadır. Parque das Nações bölgesi mevcut kiralık konut stokunun % 25’ini tek başına sunmaktadır.
Porto’da ise konutlar üç aydan daha kısa bir sürede kiraya verilmektedir. Çoğu semtte kira getirisi % 4’ün üzerindedir.  Nehir ve deniz ekseni alanları, örneğin Lordelo do Ouro ve Massarelos en fazla kiralık konut aranan semtlerdir.Foz, Nevogilde ve Matosinhos ise yatırım için en cazip yerlerdir. Güncel kira değerlerine bakıldığında Paranhos’da ortalama m² 9 Euro, şehir merkezinde ve Foz’da ise ortalama m²  fiyatı 12,5 Euro arasındadır. Lizbon ile karşılaştırıldığında kiralık konut piyasasında daha da büyük bir boşluk bulunmaktadır. Porto’da kiralık konut büyüklüğü toplam konut adedinin sadece % 8’i kadardır.

Portekiz’de kiralık konut talebini daha çok gençler oluşturmaktadır. Bunların % 46’sı 2+1, % 21’i ise 1+1’ tipi daire kiralamaktadır. Bu gençlerin % 70’inden fazlası sadece 700 Euro’ya kadar olan konutları tercih etmektedir. Kira piyasasındaki yabancı ailelerin % 38’i 2+1, % 27’si ise 3+1 daire kiralamaktadır.

EUPorto ile Çocuklarınız için Avrupa’da Bir Gelecek Hayal Edin!

‘Portekiz’deki eviniz’ sloganı ile yola çıkan EUPorto, Portekiz Golden Visa (Altın Vize) konusunda uzmanlaşmıştır. Portekiz’de gayrimenkul geliştirme ve yatırım alanında uzman bir ekiple hizmet veren EUPorto, anahtar teslim gayrimenkul projeleri ile Portekiz kanunlarına uygun olarak, TC kökenli vatandaşlarımıza Euro bazında düzenli ve yüksek kira garantili yatırım imkânları sunmaktadır.
Siz de geleceğiniz için Avrupa Birliği üyesi olan Portekiz’de ev alarak kârlı bir yatırım yapabilirsiniz. Böylece Portekiz’de oturum ve AB vatandaşlığı alabilirsiniz. Portekiz Golden Visa (Altın Vize) avantajları ile gayrimenkul danışmanlığı veren EUPorto yetkililerinden, Golden Visa kapsamındaki projeler hakkında bilgi alın. Avrupa’daki renkli hayata adım atmak için EUPorto ile iletişime geçin.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.