2024 Portekiz Ekonomisi Nasıl?

Portekiz GSMH (Gayri Safi Milli Hasılası)  255 mia USD’dir. 2023 ile 2028 arasında 62 mia USD artması tahmin edilmektedir.

Portekiz para birimi Euro olup, 2024 yılı için Portekiz’de asgari ücret 820 € olarak belirlenmiştir. Avupa’nın diğer ülkeleriyle karşılaştırıldığında düşük görülse de Portekiz yaşam koşulları göz önüne alındığında Portekiz’de asgari ücret, çalışanların yaşam giderlerini rahatlıkla karşılamaktadır.

GSYİH büyümesinin 2023’te yıllık bazda %2,2, 2024’te %1,3 ve 2025’te ise %1,8 olacağı öngörülüyor. Turizmdeki güçlü büyümenin devam etmekle beraber, enerji fiyatlarındaki düşüşle birlikte ticaret dengesini önemli ölçüde iyileştirdiği söylenebilir. Özel tüketim ve yatırımda öngörülen toparlanmaya paralel olarak 2024 ve 2025 yıllarında ithalatın ihracattan daha hızlı artması beklenmektedir.

İstihdam hızlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Avrupa’daki ekonomik yavaşlamaya rağmen Portekiz’de istihdam artışı 2023’te yaz aylarında yıllık bazda %1,3’e yükseldi.

Portekiz Ekonomisi ve Sektörleri

Portekiz Ekonomisi ve Portekiz Tarım sektörü

Portekiz gayri safi milli hasılası 2022 itibariyle 255 mia USD’dir. Portekiz tarım sektörü bunun yaklaşık %2,1’ini oluşturur.  Nüfusu 10,3 milyon olan Portekiz’de tarım sektöründe aktif çalışan nüfus 620.000 ile toplam nüfusun %6’sını oluşturur. 2022’de Portekiz, 580 milyon Euro hacmi ile dünyanın dokuzuncu en büyük şarap ihracatçısıdır. Madencilik sektöründe bakır, kalay ve mermer Portekiz ekonomisinin önemli bir kısmını temsil eder. Portekiz, ağaçların kabuğundan elde ettiği mantarla dünyanın en büyük üreticilerindendir.

Portekiz Ekonomisi ve Portekiz Sanayi Sektörü

İşgücünün %25’ini istihdam eden sanayi sektörü, Portekiz’in GSMH’sının yaklaşık %19’una katkı sağlar. Portekiz, Avrupa otomobil sektörüne mükemmel kalıp üretim altyapısıyla destek verir.

Portekiz Ekonomisi ve Portekiz Turizm Sektörü

Portekiz ekonomisinde hizmet sektörü GSMH’nın yaklaşık yüzde 65’ini oluşturur ve oran 10 milyonluk Portekiz nüfusunun yaklaşık %70’ine denk gelir.  Turizm, Portekiz ekonomisinin en önemli itici gücüdür. 2023 yılında yaklaşık 30 milyon turist çeken Portekiz, 25 milyar Euro’luk gelir elde etmiştir.

Ekonomik Faaliyetin Sektöre Göre Dağılımı Tarım Sektörü Sanayi Sektörü Hizmet Sektörü
İstihdam içerisindeki % payı 5,6 24,6 69,8
GSMH içerisindeki % payı 2,1 18,9 65,5

Kaynak: Dünya Bankası

Portekiz Golden Visa Uyumlu Banka Fonları

Portekiz’de Golden Visa kapsamındaki bazı fonlar dünyanın en büyük bankalarına aittir. Bu yüzden Golden Visa yatırımcılarına, finansal güç ve köklü bir geçmişe sahip olmalarından dolayı ek güvence sunarlar. Sahibinin banka olduğu Portekiz yatırım fonları, riskler konusunda temkinli Golden Visa yatırımcılarına güven verir.

EUPorto’nun portföyünde Golden Visa uyumlu banka yatırım fonları da bulunmaktadır.

Portekiz’e Yatırım Yapılır mı?

Portekiz, yatırımla Avrupa Vatandaşlığı hedefleyen tüm T.C. vatandaşı aileler için önemli bir ülkedir. Golden Vize Portekiz kapsamında net 500.000 Euro’luk fon yatırımı ile ailece yılda sadece 7 gün Portekiz’de bulunarak beş yıl sonra Portekiz vatandaşlığına başvurup Avrupa vatandaşı olunabilir.

Portekiz’e Fon Yatırımı Yapmanın Avantajları

  • Portekiz’in stratejik konumu
  • Euro cinsinden vergisiz temettü ve sermaye değer artışı
  • Türkiye’den ve Avrupa şehirlerinden günlük uçuşlar
  • Eski kolonileri olan Brezilya, Angola, Mozambik ve Makau ile çok güçlü ekonomik ilişkilere sahiptir.
  • İngiltere ile 14.yy’dan günümüze ayrıcalıklı ilişkiye sahiptir; İngiliz dili ve kültürü yaygındır.
  • Avrupa Komisyonu’na göre e-devlet uygulamasında tüm AB ülkeleri içinde bir numaradır.
  • Portekiz karayolu, demiryolu, hava yolları ve deniz yollarında modern bir altyapıya sahiptir.
  • Güneş ve rüzgâr enerjisinde yüksek potansiyele sahiptir.
  • Dünyada en güvenli dördüncü ülkedir.
  • Kaliteli insan kaynaklarına sahiptir.
  • Portekiz OECD Avrupa ülkeleri arasında eğitimde en avantajlı ülkelerdendir.
  • Portekiz, İngilizcenin dünyada en yaygın konuşulduğu yedinci ülkedir. İspanya 33, Fransa 31. sırada yer alır. Birinci Hollanda’dır.
  • 189 ülke arasında, işyeri kurma açısından sıralamada en pratik 10. ülkedir.

Özetle Portekiz, Golden Visa yatırımcıları için dünya piyasalarına açılırken pek çok avantajı beraberinde sunan bir Avrupa Birliği ülkesidir. Bu nedenle, Portekiz’e güvenle yatırım yapılır.

EUPorto uluslararası finans ve gayrimenkul alanında 25 yılı aşkın tecrübesiyle, doğuştan Portekizli-Türk olmanın verdiği lokal bilgi, dil ve Portekiz kültürü hakimiyetiyle, sadece Portekiz’e odaklı çalışarak zengin yatırım fonu portföyü çeşitliliğiyle ve güvenli fon yatırım seçkisiyle Portekiz Golden Visa ile Avrupa Vatandaşlığı alanında Türkiye’de öncüdür. EUPorto, Portekiz’de en güvenli fon yatırımını gerçekleştirmeyi hedefleyen yatırımcılar için lokal fon yatırım fırsatlarını ve Portekiz Borsası’nda aktif kuruluşların fonlarını (Portekiz Açık Fon) Türkiye’deki yatırımcılara sunan ilk firma olmayı başarmıştır. EUPorto, Portekiz’de fon yatırım tavsiyesi, en güvenli fon nedir?  Açık yatırım fonu nedir? en sağlam yatırım seçenekleri, Portekiz vatandaşlığı, Portekiz altın vize, Portekiz yatırımı konularında uzmandır.

EUPorto Olarak Biz Kimiz ve Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

2017’den günümüze yatırım aracılığıyla 200’den fazla ailenin Golden Visa başvurularını başarıyla tamamlayan EUPorto, sadece Portekiz Golden Visa alanında aktiftir.

Yatırımcılarına tercih ettikleri yatırım fonlarını, avantajları ve dezavantajlarıyla birlikte tanıtır.

İhtiyaç ve hedeflere göre belirlenen yatırım fonlarının risk yapısını bağımsız bir duruşla aktarır. Golden Visa yatırımcıları böylece değerlendirmeler doğrultusunda kendi seçimini bilinçli bir şekilde yapar.

Gerek banka destekli Portekiz yatırım fonları gerekse Portekiz açık fonları hakkında aklınıza takılan tüm sorular için deneyimli ekibimize ulaşabilir, Instagram ve Facebook’ta euportocom hesabını takip edebilirsiniz.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.