2022 Yılı Portekiz’de Ev Almanın Tam Zamanı!

Son yıllarda düşük faiz oranları, Portekiz Golden Visa (Altın Vize) yatırımcılarından kaynaklı talep ve vergi teşvikleri Portekiz’deki emlak yatırımlarındaki artışı tetiklemiştir. Avrupa vatandaşlığı için 2020’de Portekiz’de ev almayı düşünen yatırımcılar için Portekiz gayrimenkul piyasası cazip fırsatlar sunmaya devam edecek gibi görünüyor. Zira Portekiz 2020’de de hem siyasi istikrar hem de ekonomik büyüme açısından elverişli koşullar sunmaya devam etmektedir. Birçoğu yüksek teknoloji kökenli genç girişimciler için Portekiz, Avrupa’nın en cazip pazarı. 2019’da “Dünya Seyahat Ödülü”nü alan Portekiz 2020’de de turizm ve gayrimenkul yatırımcılarının radarında kalmaya aday.

2022 Artan Konut Fiyatları

Küresel piyasalardaki belirsizliğine rağmen, IMF, Avrupa Komisyonu veya OECD Portekiz’de 2020 yılında GSYİH’nın (Gayri safi yurt içi hasıla) % 1,6 ile % 1,8 arasında büyümeye devam edeceğini tahmin ediyor.
Golden Visa (Altın Vize) amaçlı 2020’de Portekiz’de ev almayı düşünen Türk vatandaşları Portekiz emlak piyasasında fiyatların yükselmeye devam ettiğini biliyor. Bu durumda yatırım için en çok “nereye”, “nasıl” ve “neden” gibi soruların Portekiz Gayrimenkul Piyasasına hâkim uzmanlara danışılması daha da önem kazanmaktadır.

“Portekiz ekonomisindeki büyüme, 2019 yılında Euro Bölgesi’nin ortalamasının üzerinde gerçekleşti. Bu büyüme ile birlikte makas kapanmaya devam ediyor. İstihdamda büyüme güçlü bir seviyeden sonra doğal bir düzeltme sürecine girdiğinden konut piyasasının sadece iç pazardan destek alarak yükselişini sürdürmesi pek mümkün gözükmüyor. Bu yüzden AB Vatandaşlığı için Golden Visa (Altın Vize) kapsamında Portekiz’de ev almayı düşünen Türk yatırımcılar için hâlâ Portekiz’in çok cazip bir pazar olduğunu söyleyebiliriz.

2022’de Portekiz’in Gelişen Turizm Pazarı

Portekiz, 28 Kasım 2019’da Umman’da gerçekleşen Dünya Seyahat Ödülleri seçiminde üst üste üçüncü kez dünyadaki En İyi Turistik Destinasyonu seçildi.

Benzer şekilde, Turismo de Portugal tarafından üst üste üçüncü kez Dünya’nın En İyi Resmî Turizm Organizasyonu olarak kabul edildi.

Lizbon, birçok kez “Dünyanın En İyi Şehir Kaçamağı Hedefi” seçilirken, Madeira Adası “Dünyanın En İyi Ada Destinasyonu” ve Passadiços do Paiva “Dünyanın En İyi Turistik Cazibe” ödülünü almıştır.

Dünya Seyahat Ödülleri, sektördeki profesyoneller tarafından verilen ödüllerdir ve genellikle turizmin ‘Oscar’ları olarak kabul edilir.
Portekiz’de turizm ve seyahatle ilgili tüm gelirleri yaklaşık 28 milyar Euro ile ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturmaktadır. Bu yüzden Portekiz’in gelişen turizm pazarı önemli bir istihdam kaynağıdır. Dünyanın yükselen turizm pazarı olan Portekiz’de ev alım yoluyla Avrupa Vatandaşlığı almak isteyen Türk yatırımcılara Portekiz gayrimenkul piyasası altın fırsatlar sunmaktadır.

2022 Portekiz’de Ev Almak İçin En Uygun Zaman

Portekiz Sosyalist Partisi 2020 devlet bütçesi nihai onayı sürecinde Golden Visa (Altın Vize) programının şartlarını değiştirmek için bir teklifte bulundu. Parlamento alt komitelerinde tartışılan değişiklik talebi 6 Şubat tarihinde tekrar görüşülüp, detayları piyasaya açıklanacak.

Değişikliklerin temel amacı Golden Visa (Altın Vize) yatırımcılarının Lizbon ve Porto gibi büyük şehirlerin merkezlerine olan yatırımlarını durdurmak ve satın alma taleplerini ülkenin iç kısımlarındaki düşük yoğunluklu bölgelere yönlendirmektir.

Bu kararın nedenlerini açıklamak isterim. Golden Visa kapsamında son 5 yıl boyunca Portekiz’in büyük şehirlerine önemli hacimde gayrimenkul yatırımı yapıldı, bu yatırımların büyük bir bölümü Lizbon ve Porto’ya gitti. Hükümet büyük şehirlerdeki emlak piyasasının çok hızlı büyümesinden endişe duyuyor ve fiyatlardaki artışın hızını yavaşlatarak kontrol altına almak istiyor. Bu önlem, elbette gayrimenkul piyasasının büyümesini durdurmayacaktır, ancak şehir merkezlerinde yaşayan, çalışan Portekizliler ve yabancılar için aşırı büyümeden kaynaklı elverişsiz yaşam koşullarından kaçınılacak ve yaşanabilir kent düzeni korunacaktır.

Portekiz Hükümeti, Avrupa pasaportuna sahip olmak isteyen Golden Visa (Altın Vize) yatırımcılarının, büyük şehir merkezlerinden ziyade ülkenin büyüme kapasitesine sahip daha küçük kentlerine ve bölgelerine yatırım yapmalarını hedeflemektedir.

Değişiklikler yapıldıktan sonra, uygulamanın onaylanması gerekecek ve Golden Visa (Altın Vize) Programı ile ilgili mevcut düzenlemelerin güncellenmesi gerekecektir.  Bu sürecin birkaç ay sürmesi beklenebilir.

Yeni yasayı öneren siyasi parti sözcüsü bu eylemin geriye dönük olamayacağını belirtti, bu yüzden SEF’te bir başvurunuz varsa endişelenmenize gerek olmadığını belirtebiliriz.

Tavsiyemiz, Avrupa vatandaşlığı için Lizbon, Porto gibi büyük şehirlerden gayrimenkul alarak hala Golden Visa (Altın Vize) için başvurmak istiyorsanız, lisanslarının tam olduğu bir gayrimenkulü yasalar değişmeden almanızdır.

Golden Visa Avrupa Vatandaşlığı

2012 yılından günümüze Portekiz’in Golden Visa (Altın Vize) programı Avrupa’da gayrimenkul alımı yoluyla oturum ve sonrasında AB vatandaşlığı sunan programların içerisinde en başarılısı olmayı başardı. Program, 2020’ye 5 milyar Euro’yu aşarak girdi ve Portekiz dünyada zenginlerin göçü olarak belirtilebilecek Golden Visa (Altın Vize) uygulamalarının en popülerlerinden biri haline getirildi. Peki, Portekiz’de ev alarak Avrupa vatandaşlığı almak mümkün mü?

Evet, 2019’da yapılan son yasa değişikliği ile Portekiz’den ev alarak 5 yıl sonra AB vatandaşlığı almayı mümkün kılıyor.

Avrupa pasaportu alabilmek için Portekiz’den ev almak buna değer mi?

Avrupa vatandaşlığı elde etmek için yatırımcıların Portekiz’e taşınması gerekmediğinden, Portekiz Golden Visa (Altın Vize) programı Türk yatırımcılar için Yunanistan, İspanya ve Malta’nın sunduğu Golden Visa (Altın Vize) uygulamalarından en avantajlı olan uygulamadır. Bir başka deyişle Portekiz Golden Visa (Altın Vize) yatırım programı, Avrupa’nın en başarılı yatırım yoluyla Avrupa Birliği vatandaşlık programlarından biridir.

Portekiz’de yılda sadece 7 gün kalma şartı, Golden Visa programın Avrupa’daki benzer programlarla karşılaştırıldığında popüler kalmasının ana nedenlerinden biridir.

İspanya, Yunanistan ve Malta gibi Avrupa ülkelerinin yatırım yoluyla vatandaşlık programlarında, başvuru sahiplerinin yatırımlarını vatandaşlığı aldıktan sonra satmasını engellemekte ve yılın büyük bir kısmını ülkede geçirmelerini şartı Türk yatırımcıları rahatsız etmektedir. Halbuki Portekiz Golden Visa programı AB vatandaşlığını aldıktan sonra Portekiz’deki evinizi satıp paranızı kendi ülkenize getirmenize izin vermektedir.

Portekiz’de ev almanın,  Avrupa’da popüler hale getiren diğer faktörlerden biri de ucuz ve uygun yatırım seçenekleridir. Yüksek yaşam kalitesine ve istikrarlı bir ekonomiye rağmen, Portekiz emlak piyasası Batı Avrupa’daki diğer ülkelerden daha seçenekli ve fiyat olarak çok daha uygundur.

Portekiz Altın Vizesi için minimum yatırım tutarı 350.000 Euro’dur.  Portekiz’de ev almak isteyen Türk yatırımcılara Avrupa’daki diğer ülkelere göre daha yüksek getiri fırsatı sunmaktadır. Turizm sektöründeki büyüme, kısa ve uzun vadeli kiralamanın kârlılığında artışa neden olmuştur.

Paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Fill out this field
Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
You need to agree with the terms to proceed

Benzer İçerikler

Neden Portekiz'e Yatırım Yapmalı?

Portekiz’e Neden Yatırım Yapmalı?

Yatırımlarınızda Neden Portekiz Golden Visa‘yı Tercih Etmelisiniz? Portekiz’in nüfusu 10,3 milyon olmasına rağmen dünya çapında Portekizce…
Detaylı Bilgi Alın.